16 stycken

De här underbara tekakorna får smak av anis, fänkål och havre. Man kan om man vill göra i ordning degen på kvällen och låta den kalljäsa över natten i kylskåpet och baka ut den på morgonen. Då använder man kall degvätska istället för varm.

Ingredienser
Havregryn1,5 dl
Mjölk5 dl
Smör100 g
Honung2 msk
Jäst50 g
Fänkål, hela frön1 msk
Anis, hela frön1 msk
Vetemjöl10-12 dl
Salt2 tsk
Så gör du

Koka en lös gröt av havregrynen och 2,5 dl av mjölken. Låt smöret smälta i den varma gröten och rör ner honungen. Låt gröten svalna något. Värm upp resten av mjölken, låt den bli 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll över den varma mjölken. Stöt fänkål och anis i en mortel och tillsätt kryddorna till degspadet. Rör tills jästen har löst upp sig.

Blanda ner gröten och hälften av vetemjölet i degspadet under omrörning. Tillsätt sedan resten av mjölet pö om pö under fortsatt bearbetning. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare några minuter. Degen ska vara smidig men inte för torr.

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur.

Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den sedan i två delar. Dela varje halva i åtta bitar. Rulla varje bit till en boll och kavla sedan ut den till en rundel. Lägg tekakorna på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Nagga bröden med en gaffel och grädda dem sedan i mitten av ugnen på 250 grader ca 8-12 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.

Ingredienser

 
Havregryn1,5 dl
Mjölk5 dl
Smör100 g
Honung2 msk
Jäst50 g
Fänkål, hela frön1 msk
Anis, hela frön1 msk
Vetemjöl10-12 dl
Salt2 tsk

Så gör du

Koka en lös gröt av havregrynen och 2,5 dl av mjölken. Låt smöret smälta i den varma gröten och rör ner honungen. Låt gröten svalna något. Värm upp resten av mjölken, låt den bli 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll över den varma mjölken. Stöt fänkål och anis i en mortel och tillsätt kryddorna till degspadet. Rör tills jästen har löst upp sig.

Blanda ner gröten och hälften av vetemjölet i degspadet under omrörning. Tillsätt sedan resten av mjölet pö om pö under fortsatt bearbetning. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare några minuter. Degen ska vara smidig men inte för torr.

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur.

Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den sedan i två delar. Dela varje halva i åtta bitar. Rulla varje bit till en boll och kavla sedan ut den till en rundel. Lägg tekakorna på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Nagga bröden med en gaffel och grädda dem sedan i mitten av ugnen på 250 grader ca 8-12 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.

Utskriven 2017-09-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/tekakor/

  1. Hej. Det står att man ska ha i honungen först i gröten och sedan en gång till i degvätskan. När skall jag ha i honungen eller ska jag bara ha extra honung. Inga problem för mig då jag älskar honung.

    Svara
    • Hej Christina! Det spelar nog egentligen inte så stor roll, men nu har jag ändrat i receptet så att det står att den ska blandas ut i gröten. Tack för att du gjorde oss uppmärksamma på detta! 🙂

      Svara
  2. Hej. Försöker hitta skrädmjöl men det är totalt omöjligt sedan en tid. Finner det tyvärr inte heller i ert sortiment på hemsidan här heller. Vad har hänt? Har det utgått? Vsr kan jag få tag på det? Går det att beställa från er? Det är så gott att baka på och bra för en veteallergiker. Hjälp mig!

    Svara
    • Hej Ingmari! Det stämmer, vi har tyvärr lagt ner vår produktion av skrädmjöl. Vi gjorde det för att vi hade problem med produktionen vilket ledde till väldigt skiftande kvalitet. Vi håller på att titta på en ny produkt som ska kunna ersätta skrädmjölet.

      Svara
    • Hej! Vad bra att du provar med grahamsmjöl! Vårt skrädmjöl har utgått ur sortimentet så jag skulle gärna vilja ändra i receptet. Kan du inte återkoppla till mig och berätta hur det gick?

      Svara
  3. Hej, vi älskar också skrädmjöl och blev därför väldigt ledsna att både ica maxi, coop och astrid och aporna i malmö inte säljer det längre… Vet ni några återförsäljare i Malmö?

    Svara
    • Hej! Vi har tyvärr slutat att tillverka skrädmjöl. Vi upplevde problem med produktionen med bristande kvalitet som följd, därför har vi lagt ner produkten. Vi är mycket ledsna över detta men vi arbetar för att kunna ta fram en liknande produkt. Vänligen /Jennifer

      Svara
      • Tack för ditt snabba svar :)! Har både siktat Dinkelmjöl och Dinkelmjöl fullkorn. Vilken av sorterna tror du blir bäst tillsammans med Skrädmjölet? Mvh Anna-Karin

Skriv en kommentar om Tekakor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig