Underbara Clara bjuder oss här på sitt oemotståndliga morotsbröd. Hon rekommenderar att man gör dubbel sats, för de är försvinnande goda!

 

Ingredienser
Mjölk5 dl
Jäst50 g
Rapsolja0,5 dl
Morötter, finrivna2-3 st
Honung2 stora matskedar
Salt1 tsk
Grahamsmjöl1 dl
Havregryn1 dl
Vetemjöl8-10 dl
Så gör du

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan grahamsmjöl och havregryn och så mycket vetemjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.

Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarmelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!

/Clara

Ingredienser

 
Mjölk5 dl
Jäst50 g
Rapsolja0,5 dl
Morötter, finrivna2-3 st
Honung2 stora matskedar
Salt1 tsk
Grahamsmjöl1 dl
Havregryn1 dl
Vetemjöl8-10 dl

Så gör du

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan grahamsmjöl och havregryn och så mycket vetemjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.

Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarmelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!

/Clara

Utskriven 2017-11-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/underbara-claras-morotsbrod-med-honung/

  1. Jag ska testa att baka brödet!
    Nu måste jag omvandla dl till gram!
    När jag bakar mitt bröd så väger jag allt även flytande då har man full kontroll på hela baket.
    Om man tittar på Arlas förpackningar Mjölk 1000g (Liter är borttaget)

    Svara
    • Hej Karin! Tanken är att du ska fylla på med vetemjöl tills degen blir lagom fast. Den ska inte vara rinnande.

      Svara
  2. har bakat detta sen förra året.. vårt favoritbröd och de blir minst 1 gång i veckan jag gör en omgång 🙂

    Svara
    • Hej Camilla! Tyvärr är det inte så enkelt att bara byta ut mjölet när man ska baka glutenfritt. Hela sammansättningen blir annorlunda när glutenproteinet försvinner. Därför råder jag dig att söka efter ett glutenfritt recept direkt istället.

      Svara

Skriv en kommentar om Underbara Claras morotsbröd med honung

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig