I mitten på sjuttiotalet blev Carl-Emil sjukskriven. Han hade problem med ryggen och skulle vara borta ett par månader och det fanns ingen bagare som kunde ta hans plats under tiden. Någon kom att tänka på Barsja, en rysk kvinna som bodde på andra sidan av Järna. Hon var känd för att baka det godaste bröd och så frågade man då henne. Hon var inte så pigg på det i början för hon hade fem barn varav de minsta inte ännu börjat skolan. Dagis? Nej, det var inte Barsjas stil! Barsja bakade inte bara eget bröd. Hon sydde alla kläder till hela familjen och allt var fantastiskt vackert med band och broderier. Allt hon rörde vid blev vackert. Hela deras hus var som taget ur en saga.
Efter lite övertalning så började Barsja i bageriet. Det gällde ju bara ett par månader. Men, Carl-Emil blev aldrig riktigt bra i ryggen och kom inte tillbaka till Saltå, så Barsja blev kvar i många år.
Det var en ny tid för Saltå Kvarn. Bageriet blev inte bara ett bageri, utan också en plats för samtal och umgänge. Barsja lät många människor arbeta och hjälpa till i bageriet och hon tyckte det var viktigt att maskinerna var tysta ibland så att man kunde samtala medan man jobbade. Innan fanns ett bröd som kallades “Saltå Ljusa”. Det var ljust förstås men var krångligt att framställa och blev snabbt torrt och smuligt. Det blev dags att försöka sig på brödet som Barsja brukade baka hemma åt familjen. Det var ett surdegsbröd med ryskt ursprung – Barsja bodde i Ukraina som barn – och det skulle knådas för hand. Precis som hemma. Så skippade man då Saltå Ljusa och började baka Barsjabröd. Det blev snabbt populärt och vi var många som samtalade och skrattade medan vi knådade Barsjabrödet.

Barsjabrödet är fortfarande ett av våra populäraste bröd.

Lena E.

 

 


Kommentarer på Barsjabrödet

 1. Hej Lena!
  Jag väntar så gärna till efter helgen.
  Trevlig sådan till Dig och alla andra.
  Mvh//Sören

  Svara
 2. Hej Sören

  Det ser ut som om du får vänta tills efter helgen på receptet.
  Manfreds dator har kraschat och skosulorna försvann. Nu ska han ha bakkurs hela helgen med Värnamo Kommun men sen kikar vi på receptet igen.
  Hoppas du inte tänkte baka nu i helgen………

  //Lena

  Svara
 3. Åh, så stolta vi blir!
  Tack så väldigt mycket själv, för att Du tycker om det vi gör 🙂

  Svara
 4. Att sätta sig i bilen och styra kosan de 13 milen till Saltå Kvarn, ger en känsla av att bege sig mot ut mot det okända, fast man varit där så många gånger.
  Att se den ståtliga Kvarnen, parkera bilen, sträcka på benen och redan där, nästan känna doften av nybakat bröd,
  komma in ibutiken och trängas med alla brödentusiaster det är härligt.
  Att följa lukten och aromen av gott kaffe som kommer ner ifrån övervåningen, och retar alla våra smaklökar.Att se glasdisken med alla goda bakverk och smörgåsar.Att dricka kaffet och ta första tuggan av det goda brödet är som att äta en bit av himlen.
  Tack för att Ni finns!
  Mvh//Sören

  Svara
 5. Manfred, vår bagarmästare, ska räkna om receptet till skosulorna men du får nog vänta på svar tills i morgon. Återkommer!

  Svara
 6. Ja, det har vi men för säkerhets skull kan du ringa och kolla innan du åker. De paketerar bakfermentet själva i butiken och ibland tar det slut mitt i rusningen.
  Telefon till butiken: 08 551 503 22.
  Nu ska jag leta rätt på en bagare och fråga om recept på skosulor.

  Svara
 7. Hej Lena!
  Vilken otroligt bra service Ni har med snabba svar.
  Då kanske Du kan svara på om Ni även säljer bakfermentet (surdegen) i Er
  butik?Eftersom Jag åker från Västerås till Saltå för att handla, fika och
  känna atmosfären 1-2 ggr/ månad.
  Mvh.Sören

  Svara
 8. Hej Sören

  Om du tittar på vår hemsida http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/1050.htm under ingredienser så står det bakferment <0,1 %.
  Bakfermentet används som start till surdeg och man tar en liten klick från denna surdegsstart och gör själva surdegen som sedan används i brödet. Då är bakfermentet så utspätt att det bara utgör sen väldigt liten del av brödet. Eftersom det innehåller både ärtor och gluten (allergener), så ska det deklareras. Det är dock så lite att även om man är allergisk mot ärtor så är det ingen fara.
  På påsen står “Surdeg (biodynamiskt fullkornsrågmjöl och ekologiskt bakferment). Påsarna håller vi som sagt på att uppdatera, så där kommer det att stå samma som på hemsidan.

  Toffelbröden heter skosulor. Från början hette de bagarpojkar men vi tyckte de såg ut som skosulor, så då fick de heta det.
  Jag ska kolla upp receptet och återkommer om det.
  Ha det bra så länge!

  //Lena

  Svara
  • Tjat igen om fermentet.
   Det står ingenting i receptet att det tillsätts ferment med 0,1%
   Nästa fråga är; Vad gör 0,1% bakferment för nytta i brödet.
   Så undrar Jag om det finns recept på Saltå Kvarns bröd som kallas “Toffel” och som är ett fermentbröd som bla.finns i Er cafeteria.
   Jag har själv varit med på Manfreds bakkurs med surdeg, den var fantastiskt
   givande och roligt.Roligt är det också med denna blogg.
   Mvh. Sören

   Svara
 9. Mittåt!
  Jag missförstod nog det där med ärtmjöl.
  Ärtmjölet är väl bla. det som redan finns i fermentet?

  Svara
 10. Jag läste att Barsjabrödet innehåller ärtmjöl, men i receptet hittar Jag inget ärtmjöl.
  Varför?

  Svara
 11. Javisst lever Barsja!
  Hon får Barsjabrödet flera gånger i veckan och hon är inte sen att tala om ifall hon tycker att vi knådat för lite. “Det får inte bli för bråttom”, säger hon. “Brödet behöver sin tid och det behöver människorna också”.
  Hon har så rätt.

  Lena E

  Svara

Skriv en kommentar om Barsjabrödet

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig