Saltå Kvarn köper produkter från nästan alla världsdelar. Rårörsocker från Sydamerika, cashewnötter från Afrika, böner från Asien etcetera. Alla transporter av dessa våra produkter bidrar till växthuseffekten. Vi försöker efter bästa förmåga transportera så effektivt som möjligt. Men det går inte komma ifrån att det alltid blir en rest av koldioxid som vi inte kommer åt. Genom ett samarbete med Zeromission har vi en ambition att kompensera för dessa utsläpp. Det gör vi genom att först räkna ut hur mycket koldioxid av transporten ger upphov till. Exempelvis bidrar våra transporter av 100 ton fikon från Turkiet med 22 ton koldioxid. Genom Zermission betalar vi en årlig avgift för att träd ska planteras i Uganda. Trädets stapelföda är ju koldioxid. För att kompensera 22 ton koldioxid behövs en yta av 2000 m2. Trädplanteringarna skapar samtidigt nya resurser och bidrar till en hållbar lokal utveckling. Planteringsprojekten övervakas och följs upp av en brittisk organisation som också certifierar projekten och har en löpande tillsyn. Metoden för trädplantering kallas Plan Vivo-metoden. Vilket innebär att endast småskaliga familjejordbruk ingår i projektet som också ska säkerställa sociala positiva mervärden. Certifieringeng säkerställer att projektet inte har någon annan negativ ekologisk påverkan. Det här har fått en del kritik. Man anser att det är en form av avlatsbrev. Vi tycker ändå att det är det bästa vi kan göra. Även Folksam, V&S och Max hamburgare gör samma sak.  

JU


Kommentarer på Saltå Kvarn och klimatet

 1. Hej PippiL
  Vår förpackningar är inte alltid så klimatsmarta.
  Bästa är nog ändå förpackningarna till våra kvarnprodukter. Det är gjorda av papper som är ett förnybart material.
  Näst bäst är våra kartonger till bönor och linser. Det som ser ut som ett plastfönster på kartongen är tillverkat av ett cellulosabaserat material vilket gör att även denna förpackning är 100 % tillverkad av förnybara material.
  Sämre är plastpåsarna till torkad frukt som är tillverkade av plast (100% icke-förnybart). Men de är lätta vilket minskar klimatpåverkan under transporten.
  Lite sämre ändå är nog glasförpackningarna till våra juicer. Glas är tungt att transportera vilket är dåligt ur klimatsynpunkt. En förmildrande omständighet är att glas gör att produkten bevarar sin kvalitet (jfr vinflaskor). Det ger lång hållbarhet med hög kvalitet på juicen – vilket faktiskt är bra ur klimatsynpunkt.
  Sämst tycker jag själv – vi har inte gjort en fullständig analys – är våra plåtburkar till färdiga bönor och tomat. Vi jobbar med små leverantörer som inte alltid har resurser att arbeta med optimal teknik ur alla aspekter. Men personligen försöker jag använda våra plåtburkar till andra saker: pennställ, krukor att plantera växter i etcetera men det finns ju en gräns…. Vi har ett internt miljöprojekt där vi ska identifiera vilka åtgärder vi borde göra först för att bli bättre.
  //johan ununger

  Svara

Skriv en kommentar om Saltå Kvarn och klimatet

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig