Vi har varit i Sauve, en medeltida by vid porten till Cevennerna i Frankrike. Alla dessa franska byar får ju Visby och andra svenska stoltheter att framstå som väldigt triviala. Och förstås blir vi – som så många andra – helt betagna i fransmännens förhållningssätt till mat. I denna lilla by med 1600 invånare hittade vi en restaurang som slår det flesta av våra stjärnkrogar. Maten är utsökt och den serveras utan alla stora åthävor och helt chosefritt, men ändå väldigt kärleksfullt. Inte nog med det, i byn finns dessutom två slaktare och några bagerier. Visst finns det ALDI, LIDL och andra lågpriskedjor i Frankrike. (Det som är riktmärken för svensk dagligvaruhandel.) Men den stora skillnaden är just existensen av en matfackhandel, något som vi ju helt saknar i Sverige. Om Sauve skulle stå modell för Sverige så skulle vi ha över 10 000 slakterier och lika många bagerier i Sverige.  Tänk när någon svensk kedja av matbutiker istället gör denna fackhandel – där man älskar mat och kan sina råvaror – som förebild för sin egen utveckling….

/johan ununger


Kommentarer på Matkultur i Frankrike

 1. Det är ju svårt att säga emot en fransman om matkulturen i Frankrike. Men jag vill nog göra det ändå. För att de små slakterierna, bagerierna och lokala marknaderna finns ju bara inte i Sverige – och i Sauve var det under alla omständigheter väldigt många som handlade där. Dessutom tycker jag nog att bra stormarknader i Frankrike är otroligt mycket bättre jämfört med motsvarande i Sverige. Men det du tar upp visar väl att det finns anledning att kämpa för att behålla mångfalden i Frankrike. Tack för din kommentar! //johan

  Svara
 2. Hej
  Som fransman, måste jag reagera på det. Jag vill inte förstöra er dröm om franska matkulturen, däremot det krävs poängtera att väldigt få människor är kund till sådana affärer. På mitt arbetsplats (400 människor med lagom bra lön) är jag den endast som inte köper från stormarknader. Jag köper exklusivt från dem mindre affärer som håller på dö av konkurrens. Och det löner sig därför att ägarna är tacksamma till återstående kunder.
  Så var medvetna att franska matsvanor är dekadent och nästan inga lagar sin mat och köper färdig lagad mat. Och tråkigt att flesta föredrar köpa plasma bildrutor och vara snåll på maten…

  Svara
 3. Nu längtar man ju till Frankrike – inte bara för matens skull – jag tänker på vädret. 16 grader och sol i Nice idag verkar bättre tycker jag….

  Svara
 4. Sverige är rena rama bedrövelsen i jämförelse. Det är en gåta varför dåligt bröd är så populärt i Sverige. Och dålig ost.

  Jag antar att det där ”butiksbakade” brödet på ICA och konsum är menat som en förbättring, jämfört med Skogaholmslimpa typ. Men det är likväl riktigt uselt bröd.

  Svara

Skriv en kommentar om Matkultur i Frankrike

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig