En jämförelse mellan vinodlingar i Italien visar att en ekologisk vinflaska har ett hälften så stort ekologiskt fotavtryck, 7,17 kvadratmeter som en konventionell som lämnar ett avtryck på 13,98 kvadratmeter. 

Den ekologiska odlingens användning av mycket handkraft, återanvänt glas i flaskorna och inga syntetiska bekämpningsmedel eller gödningar är det som sparar resurser, skriver New Scientist.

Man ska väl inte uppmana alltför kraftfullt att dricka vin. Men för oss som ändå dricker vin är det här ju ytterligare ett argument för ekologiskt och biodynamiskt vin. Och på nytt tar jag då tillfället i akt att pusha för våra viner. Vi behöver lite större försäljning för att de ska komma in i ordinarie sortimentet. Har du inte prövat dem så är det lätta att beställa på bolaget. Vi har tre olika: en Côtes du Rhône, en Riesling och nu även en Bordeaux. Det vore också värdefullt att få veta vad du tycker om dem. /johan


Kommentarer på Ekologiskt & biodynamiskt vin ger rejäl miljövinst

 1. Har just varit på Livsmedelsdagarna. En fältbiolog lärde mig en gång att skriva “Ekologiskt” på raden för speciella önskemål vad gäller maten på konferenser etcetera. Det har alltid gjort sen dess. Men det har aldirg hänt något… förrän nu. Nu fick jag ensam genomgående ekologiska viner till den fina avslutande middagen. Alla andra fick konventionella viner. Maten var ekologisk sa man. /johan

  Svara
 2. Testade Bordeux’n i Lördagskväll och även till Söndagsmiddagen. Även om jag inte anser mig som en vinkännare så måste jag säga att den var en väldigt typisk Bordeux till karaktären. Mycket fin och flyktig. Lätt, oerhört lätt. Nästan som svagt smaksatt vatten samtidigt som det ändå var en mångfald smaker. Lätt sträv. Kände tillochmed den lätta doften av Kaffebönor. Mycket angenäm upplevesle.
  Även om jag är partisk så ger jag vinet 4 Solar. (Då drar jag av en för att jag är partisk…)

  Svara
 3. Côtes du Rhône är min favorit då jag föredrar rött framför vitt vin. Men rieslingen gick hem hos vännerna under sommarens sköna kvällar. Såg att Eriks vinbar har intresserat sig för biodynamiskt odlat vin, jag tipsade förstås om saltås tre höjdare.
  /Mårten

  Svara

Skriv en kommentar om Ekologiskt & biodynamiskt vin ger rejäl miljövinst

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig