anglamark1

Idag skriver SvD om att inga KRAV-skinkor finns att köpa i jul.
Om du vara säker på att få en julskinka från grisar som fått vara ute och böka och sluppit äckliga elstötar på väg till slakt, så ska du köpa Änglamarks julskinka.
Micke Robertsson, miljöchef på Coop, garanterar att alla Änglamarks julskinkor  i år kommer från grisar som är KRAV-godkända från uppfödning till slakt.
Heja Coop!

Lena E

 


Kommentarer på KRAV-Julskinka från Änglamark!

 1. Hej!
  Jag är uppvuxen sen många år på biodynamsik mat så i Jul ska min man och jag äta bla biodynamsik skinka vilket är det bästa, / Ann-Mari

  Svara
  • Härligt!
   Själv undrar jag hur det blir med skinkorna i år. Förra året var ju Änglamarks julskinkor från KRAV-uppfödda grisar medan Scan gick över till EU-ekologiskt. Jag vill ha KRAV-skinka då de grisarna fått vara ut och böka i halm och jord. De EU-ekologiska rastas på betongplatta. Scan svarade att Svenska Grisföretagarna inte anser att grisar har mer behov än så……… Å andra sidan ligger Grisföretagarna risigt till just nu med tanke på alla otrevliga bilder som visats från den svenska grisindustrin. Grisindustri?? Låter illa.
   Nåväl, Scan har ju insett att det är många som vill ha kött från glada djur och säljer KRAV-märkt kött igen. Vet dock inte om det även gäller griskött. Det får jag ta reda på!

   Svara
 2. Om man vill vara riktigt miljövänlig och djurvänlig,så finns det ett alternativ till julskinka. Astrid och Apornas Julsk*nka. Den är kanongod och man bidrar inte till att djur dör och plågas, till att andra människor svälter och till miljöproblem såsom vattenbrist, växthusgaser och skövling av skog.

  Svara
 3. De svenska grisföretagen, omnämnda ovan, anser tydligen inte att grisar behöver gå ut. Det nämner de dock inte i sin insändare i DN idag, i vilken de berömmer sig själva för den fantastiska djurhållningen som de anser är överlägsen den i andra länder. Må så vara, men at kunderna, som de skriver, hellre köper griskött från grisar som haft det dåligt, för att köttet är billigt, gäller väl i lika hög grad för grisföretags-medlemmarnas grisar. Jag menar, för en liten högre kostnad kunde ju även de grisarna gå ute, inte behöva nöja sig med att röra sig ”fritt” i en betonghall. Fast något om det skriver de ju inte i insändaren. Men grisuppfödareordföranden tycker att det är finemang att grisarna får halm att pyssla med, medan de i sin tristess inväntar döden.

  Svenska grisföretagens artikel kan återfinnas på DNs insändarsida–ser inte ut att finnas online.

  -z

  Svara
 4. Nu har vi också fatt tag på Änglamarksskinka, så julen är räddad. Annars hade det nog blivit något annat på julbordet.

  Svara
 5. Jag hade också tur och fick fatt på en jättefin ÄM skinka igår. Undrar hur länge Coop kan/vill hålla fast vid att ÄM kött är KRAVcertifierat?

  Svara
 6. Nu har jag köpt ÄM julskinka. Det fanns bara nio stycken Änglamarksskinkor i Coop Forum hos oss, så det känns som om jag hade tur som hann att få en.

  Svara
 7. Jag tycker att det är synd och skam att Scan gått över till EU-ekologiskt kött istället för Krav. Vi kommer att bojkotta allt vad Scan heter och är därför självklart extra glada att Coop fortfarande säljer kött från djur haft ett så bra liv som möjligt! Kanon Änglamark!

  Svara
 8. GRISAR ÄR INTELLIGENTA!!!
  Jag köpte några grisar i våras som har gått ute och bökat hela sommaren och hösten. Jag fick en otrolig bra ”relation” till grisarna ,eftersom dom vart så tillgivna och sällskapliga.Man märkte att dom var intelligenta varelser. Nu är grisarna i ”grishimlen” och skinkan ligger i saltlake.

  Svara
 9. Folk säger så dumma saker om djur. Om grisarna fick uttala sig om herrarna och damerna i Svenska Grisföretagen, skulle de nog säga att sådana tvåbenta djur inte behöver stimulans i form av dukade bord, fina middagar, semesterresor och sommarställen. Det duger så bra med en betonggrund att vanka omkring på utan mål och mening.

  De där grisuppfödarna borde titta noga på filmen ”Emil och griseknoen”… där kan minsta barn lära sig att grisar är klipska och roliga djur.

  Svara
 10. Jag frågade Scan om det där och de svarade ”Enligt Svenska Grisföretagen anser grisuppfödarna att grisar inte har behov av att beta”.
  Det svaret kan man bli ledsen av. Grisar kanske inte direkt betar så som kor gör, men de gillar att böka runt och leta godsaker i jorden.
  Här intill så har de en stor gris som de flyttar runt i grönsakslanden. Den bökar upp land efter land så till slut är hela odlingen upp-plöjd. Den jobbar hårt och avverrkar noggrant många kvadratmeter varje dag. Ibland ligger den i vattenpölarna och kikar upp på en under de nervippade öronen. Stor och fet är den men hoppar ändå upp förvånadnsvärt fort då man kommer nära. Hon heter Sigrid och har ett litet hus ockå med halm i som hon ligger och vilar i med huvudet i öppningen för att inte missa någon som kommer förbi. Hon tycker om Saltåbröd också 🙂
  Så betesbehov eller inte. Måste vara grymt mycket roligare att vara gris där det finns jord (KRAV-gris) än att rastas på en betongplatta (EU-ekogris). Det borde väl alla förstå tycker man.
  I sammanhanget är det där med nitriten inte så viktigt tycker jag. Viktigast med glada grisar!

  Svara
 11. Det finns visst nitritfria skinkor också, och de är väl säkert ekologiska också, se http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2188509.svd: ”Nitritfria skinkor är dock ytterst ovanliga och måste specialbeställas, exempelvis i Söderhallen i Stockholm.”

  Förr vet jag att min mamma brukade beställa julskinka från Ängavallen, men då var ju inte eko-kött så vanligt över huvud taget. Den var så blek att den förmodligen måste varit nitrit-fri.

  (Nu bryr jag mig inte så mycket om nitrit–och hade nog inte gjort det om jag hade ätit skinka heller–men det gjorde mamma.)

  SvD skriver också om Eu-ekologiskt och Krav:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2188513.svd
  Eu-ekologiskt-grisarna får inte vara ute så mycket. Det är heller inte förbjudet använda elfösarna på dem. Scan, som använder Eu-eko-märkningen, tycker enl SvD att ”… skillnaderna mellan regelverken överdrivits och menar att grisar exempelvis inte har något betesbehov. ”

  Svara
 12. Att ÄM julskinka inte är KRAV-märkt beror på att den innehåller nitrit men grisarna är alltså KRAV-grisar.

  Svara

Skriv en kommentar om KRAV-Julskinka från Änglamark!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig