bulgur
Idag var första dagen på jobbet efter julledigheten. Det var rätt mysigt. Karin Huber var där och vi fortsatte att göra förpackningar till nya produkter som ska komma ut under våren. Det är roligt att jobba med Karin. Hon är så lugn och gemytlig och vi har alltid så mycket att prata om =)

I mejlboxen fanns flera mejl som handlade om ”plastfönstret” på våra små kartonger. Dem som det finns bönor, hirs, solroskärnor och annat i. Man var upprörda över att vi hade placerat ett fönster av plast på pappersförpackningen med ekologiskt innehåll. Fantastiskt att folk bryr sig, tänkte jag och svarade på mejlen.

Lite senare läste jag REKO, KRAV’s nya tidning och där fanns en artikel om nackdelar med plast. Anna Hedelius som skrivit artikeln berättar att hon ratar Saltås produkter på grund av plastfönstret. Hu då! Fönstret är tillverkat av cellulosa och hela förpackningen återvinns som pappersförpackning. Det står beskrivet på de flesta kartongerna men på de produkter som har utökade näringsvärden har förpackningsinformationen kortats ner och där står endast ”Sorteras som pappersförpackning” men det är alltså cellulosafönster på alla.

Det visade sig också att många river ut det lilla fönstret för att sedan sortera kartongen som papper men det behöver man allltså inte!

Lena E


Kommentarer på Varför har ni plastfönster på era förpackningar?

 1. Hej Hannes
  Det står på de flesta förpackningarna men nu ska vi bli tydligare och se till att trycka det på alla kartongerna.

  Svara
 2. Detta var intressant, hade ingen aning om det. Det kanske borde stå att ”plasten” är gjord av cellulosa?

  Svara
 3. Jag tycker att det är bra med cellulosafönstret, så att man ”ser vad man får”. Dessutom är det snygga förpackningar att skylta med på hyllan ovanför spisen.

  Svara
 4. Ja det var ett tag som vi hade stora problem med fönstret efter att tillverkaren bytt lim men de förpackningarna borde inte längre finnas ute i butikerna. Hoppas ändå att det är en av de kartongerna du fått………..

  Svara
 5. Jag har faktiskt också rivit bort lilla fönstret för att jag trott det var plast…sen har fönstret faktiskt hjälpt till lite också. Det har nämligen en tendens att lossna. Inte så kul med bulgur som rinner ut över hela skafferiet. Slopa fönstren…

  Svara
 6. Hej don T

  I vår egen butik i Järna har vi ganska många förpackningar i större förpackningar. Mjöl, müsli, flingor, bönor, ris, pasta mm. Det är sådana förpackningar som vi även säljer till storkök och restauranger men i daligvaruhandeln finns de inte.
  När det gäller komposterbara förpackningar så finns det ju numera alternativ till plast som är baserad på t ex majs. Vi försökte att göra våra brödpåsar av sådan ”plast” men det fungerade inte så bra men det händer mycket på det området, så om något år hoppas vi kunna byta ut våra plastpåsar mot biologiskt nerbrytbart material.
  Jag vet att Servera http://www.servera.se/index.asp har ett sortiment av tallrikar, glas, bestick mm som är komposterbara. Jag såg det på en mässa. En del är majsbaserat och jag såg tallrikar av bananblad. Kanske du kan hitta det på deras hemsida. De är en storköksgrossist men kan säkert tipsa dig om var du kan köpa dem.

  PS
  ”Plastfönstren” på våra förpackningar är komposterbara.

  Svara
 7. hej
  Jag gillar design och produkten och köper ofta saltå kvarn när jag är i norden. Men var vänlig och sälja större förpackningar. Jag äter som en jätte och tömmar nästan en hel kartong varje måltid. Jag drömmer om 2 kilo linser och hirs och socker kartonger och snälla tänk allvarligt på det.

  Medan att vi pratar om förpackning,
  Råkar ni veta var man kan försörja ekologiska förpackningar? Jag menar inte bara återvinningsbar men ”kompostbar” (om det är ett ord). Jag letar efter påsar och koppar.
  franska hälsningar!

  Svara
 8. oj, vad bra inlägg. jag tillhör faktiskt de som river av fönstret och slänger kartongen i papp och fönstret i plast. tack för infon 🙂

  ha det så bra! 🙂

  Svara

Skriv en kommentar om Varför har ni plastfönster på era förpackningar?

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig