paket_kott_web

Nötkött från biodynamiska gårdar

Äntligen lanserar vi biodynamiskt nötkött!
Vi har jobbat med det här ett bra tag nu och det känns jätteskönt att vara i mål.
Den biodynamiska gården präglas av mångfald och det behövs djur för att få ett balanserat kretslopp. Gården är då självförsörjande på foder och gödsel. Genom att erbjuda biodynamiskt kött tar vi ansvar för kravet på djurhållning som ställs på gårdarna. Köttet håller jättefin kvalitet och har mycket mer smak än annat kött tycker jag. Man klarar sig faktiskt med en mindre portion just för att det smakar så mycket mer.
Man kan läsa mer på vår hemsida.
Nu i början finns köttet bara i ett fåtal butiker men det kommer att utökas vartefter. Just nu kommer köttet från Haningetorps Gård i Östergötland och Davidsta Gård i Sörmland. Saltå Nötkött kan man köpa här.

Lena E


Kommentarer på Nötkött från biodynamiska gårdar

 1. Nej så optimistiskt inställd till den minskade konsumtionen är jag inte. Ärligt talat tror jag bara att den kommer öka om den nuvarande LCHF-trenden håller i sig.
  Och ja, ska folk smaska i sig djurfett tills de storknar så är det ju bra om det är nyttigt sådant.

  Det kändes nog bara lite ovant för mig att se Saltå-loggan på ett paket kött. Vin känns som en naturligare del av sortimentet ändå.

  Svara
 2. Jag håller helt med dig om att köttkonsumtionen måste minska. Men det är ju inte realistiskt att tro att alla svenskar blir vegetarianer inom överskådlig framtid. Idag är ca 2 procent av befolkningen vegetarianer. Vår ambition är inte att öka den totala konsumtionen av kött – tvärtom. Men det kött vi ändå äter ska vara producerat på ett så bra sätt som möjligt.
  Vi säljer ju även vin – och för det gäller samma sak. Det bör inte heller konsumeras i för stora doser.

  Svara
 3. Jag måste säga att jag är lite delad till dethär.
  Å ena sidan ogillar jag att Saltå Kvarn främjar produktionen och konsumtionen av kött. I min mening är inte köttproduktionen ekologiskt hållbar oavsett hur den går till. Inte med den konsumtionen som råder idag i alla fall.
  Å andra sidan så är det ju bra om de som anser det nödvändigt att konsumera kött får bättre alternativ att välja på. Både för miljön och för deras egen hälsa.

  Svara
 4. Hej igen Ej,
  Jag lovade att komma igen med ett mer genomarbetat svar. Jag förde din fråga vidare till Artur Granstedt som är chef för Biodynamiska forskningsstiftelsen här i Järna. Så här lyder hans svar:
  ”På en till den egna foderproduktionen anpassad djurgård med avsalu av kött (och även mjölk på mjölkgårdar) återfinns trots avsalu den mesta delen av de näringsämnen som tas upp av grödorna i den gödsel och urin som återförs till marken. Även på gårdar som är helt självförsörjande med foder sker någon tillförsel utifrån med mineralfoder samt eventuella inköp av utsäde. Nettobortförseln av kalium och fosfor uppgår då till mellan 2 -5 kg per ha och år. Dessa låga nivåer visar sig i de fall som studerats kunna motsvara vittringen från markens mineraliska del och som har sitt ursprung i bergrunden. De växttillgängliga halterna av växtnäring kan till och med öka när bortförseln ligger på en måttlig nivå. De jordmånsbildande processerna i matjorden och ner i de djupare markskikten kan stärkas genom kulturåtgärdar som gynnar marklivets utveckling, frigörning av näringsämnen ur markens mineraler och humusbildningen så som sker i biodynamisk odling. Även en låg nettobortförsel av växtnäringen kan däremot på sikt utarma mineralämnesförrådet på vissa utvittrade mineraljordar samt rena organogena jordar (utdikade myrmarker), där kan tillförsel av jordförbättringsmedel behöva ske genom tillförsel av jordförbättringsmedel som kalium och fosforrika former av stenmjöl samt inköpta organiska gödselmedel.”

  Svara
 5. Hej Ej
  Du tar upp en väldigt viktig fråga. Det gäller ju särskilt hur fosfor återförs till jorden. Låt mig få återkomma med ett mer genomarbetat svar. /johan

  Svara
 6. Hje,
  Jag undrar hur det går med växtnäringsbalansen om man säljer köttet och gården är självförsörjande på foder och gödsel?

  Detts är en verkligt svår fråga som i princip alla moderna jordbruk blundar för.

  Svara
 7. Hej Markus

  Så bra att det blev goda köttbullar 🙂

  Jag antar att du menar vakuumförpackat kött. Det fungerar bra för hela detaljer, såsom biff, entrecote etc i bit men inte så bra till köttfärs, grytbitar och skivat kött. Man vill ju kunna se biffskivorna, grytbitarna eller vad det kan vara och vi kunde inte få båda delarna, så då blev det i tråg.

  Svara
 8. Det blev riktigt goda köttbullar av färsen, som jag tog och testade först.

  Men jag är inte speciellt förtjust i förpackningen. Är det nödvändigt att packa i ett tråg? Den är ganska så skrymmande och tar mycke utrymme. Tycker att Vårt Ekologiska (om jag kommer ihåg varumärket rätt) har en mycket bättre förpackning, med bara en tålig plastförpackning runt köttet.

  Svara
 9. Ja jag menar inte på etiketten. Vet hur svårt det är att få plats med allt. Hemsidan är bättre. Kör på!

  Svara
 10. Ja, det är roligt med Blå Kusten. De är duktiga och trevliga.

  Det finns en märknig på förpackningarna, en oval med ”SE 0018 EG”. Det betyder att djuret är fött i och uppfött i Sverige och siffrorna är beteckning för slakteriet. 0018 är Blå Kusten. Det kan man ju inte förstå som konsument men det är en obligatorisk märkning. Det finns sedan en lista på Livsmedelsverkets hemsida på slakerier och deras betecknignar.

  Vi hade fullt sjå med att få plats med all info på etiketten. Dels den obligatoriska och sedan allt vi ville ha med. Tyckte nog inte heller att det var jätteviktigt att ha med slakteriets namn på etiketten. Om man vill veta det så skulle man kunna titta på vår hemsida.
  Nu står ännu inget om slakteriet på hemsidan. Har en idé om hur jag vill presentera dem där och samtidigt berätta om hur vi jobbar kring transporterna av djuren mm.

  Svara
 11. Va roligt med Blå kustens! Jag har varit på dem att de ska börja med KRAV-kött här i området (jag bor i Norrköoping) men nu kanske man snart kan få se erat biodynamiska här istället?

  Ett tips är att skriva ut vart det ”produceras” nånstans, det är alltid ett intressant mervärde för medvetna konsumenter (vilket jag gissar är målgruppen).

  Svara
 12. Vad bra att man kan läsa lite om gårdarna som djuren kommer ifrån! Och att man kan se på förpackningen vilken gård köttet kommer från!

  Svara
 13. Efterlängtat! Och jag blev inte besviken, det var supergott! Fin färg, mört, lagom fett. Mmmm. Kommer bli svårt att äta något annat kött nu.

  Svara
 14. Jag har haft förmånen att prova Saltås köttfärs. Det var en helt fantastisk upplevelse. Redan när jag öppnade förpackningen märkte jag att detta kött var annorlunda än det jag brukar köpa. Lukten från köttet förde tankarna till färskt hö och frisk luft(!), och köttbullarna som vi tillagade blev superbra!

  Svara
 15. Hej! Äntligen, det här har dte ju ryktats om länge. Ska bli roligt att testa.

  Men jag undrar vilken väg köttet tar från gården till butiken? Vart slaktas, styckas och packas det?

  Svara

Skriv en kommentar om Nötkött från biodynamiska gårdar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig