Om man äter konventionellt odlad frukt och grönsaker, så får man alltid i sig mer eller mindre av bland annat olika bekämpningsmedel. Det är så klart helt accepterat i livsmedelvärlden och av Livsmedelsverket. Det finns dock gränsvärden för hur mycket bekämpningsmedelsrester maten får innehålla.
För att man inte ska få i sig för mycket gifter så görs stickprovskontroller och allt som oftast fastnar partier av grönsaker och frukt där. De innehåller då för höga halter av bekämpningsmedel och stoppas.
Förra veckan återkallades ett parti persikor som sålts framför allt på Coop. Det provtagna partiet från Egypten om 500 kg persikor innehöll halter av bekämpningsmedlet oxamyl som var 15 gånger över gränsvärdet.
Ett barn som äter en persika med den halten kan få i sig 10 gånger den akuta referensdosen (ArfD). Den akuta referensdosen motsvarar den mängd som kan intas under 24 timmar eller mindre utan märkbar hälsorisk för konsumenten. Om man äter persikor från detta parti kan man inte utesluta hälsoeffekter. Symptomen på förgiftning är övergående och kan innefatta ökad salivavsöndring, illamående, magsmärtor och muskelryckningar”, säger Livsmedelsverket.

Det tar dock ett tag att få svar på analyser av det här slaget och för det mesta är redan allt sålt och uppätet då nyheten kommer ut.

Jag tycker det är riktigt vidrigt med bekämpningsmedelsrester i maten. Även inom gränsvärdena. Jag undrar också hur man vet att det är helt ok att äta de tillåtna mängderna bekämpningsmedelsrester. Om man är duktig och äter mycket frukt och grönsaker så får man i sig mycket mer än de som struntar i frukt och grönt. Känns märkligt…..

Väljer man ekologisk mat så slippar men hela den här soppan!

Du kan läsa om persikorna på SLV och man kan också prenumereraSvarta Listan.

Lena E


Kommentarer på Svarta Listan på Livsmedelsverket

 1. För att Nigella är en så bländande personlighet att du glömmer bort dina vanliga ideal…? Jag är lite förtjust i Nigella själv i och för sig…

  Det är nog svårt att få tag på ekologiskt kött alls just nu. Jag vet inte vad som har hänt. Jag är faktiskt konfunderad.

  Samma sak som Lena beskriver brukar ju gälla viltkött. Det blir mycket mer kvar efter tillagning än av konventionellt nötkött.

  Svara
 2. Fast när Nigella lagar en päronpaj baserad på konserverade päron känns det mindre intressant om päronen varit ekologiskt odlade eller inte.

  Svara
 3. Saltå Kvarn har ju biodynamiskt nötkött numera och det kan man verkligen äta mindre av, jämfört med annat nötkött, då det smakar så mycket mer.
  Till och med köttfärsen är så. Det går bara åt hälften så mycket nu att göra en köttfärssås. Tar man mer så blir det för mycket köttsmak.

  Svara
 4. Tja, man äter ju inte mindre av något för att det är ekologiskt, däremot kanske man ser till att inte slänga lika mycket, om produkten man köpt är dyrare. Man kan ju inte äta färre äpplen eller färre av något annat, för då skulle man ju gå hungrig. Så det valet blir ju lite konstigt. Mängden av näring i en produkt gör ju inte så stor skillnad på mättnaden. (Fast eko-vindruvor brukar faktiskt vara matigare, och mindre “vattniga”, än konventionella… så ibland så…)

  Jag handlar mest eko-mat, men, eller kanske just därför, skulle jag inte bry mig alls om jag hade ätit persikor ur ett parti “giftpersikor.” Jag tror inte att det skulle vara skadligt så där, för mig personligen. (Det är värre att tänka sig de människor som arbetar med att odla persikorna, onekligen.)

  Svara
 5. Jag försöker hela tiden övertyga mina föräldrar om att ekologiskt är bättre. Men deras huvudargument är att “ekologiskt är dyrt”. Visst, ett ekologiskt äpple är kanske dyrare än ett icke-ekologiskt. Men i det icke-ekologiska äpplet finns gifter och i det ekologiska äpplet finns ju 25% mer näring och därför behöver man ju inte äta lika många…?

  Svara
 6. Vilken service av Livsmedelsverket, erbjuda en prenumeration på svartlistade partier av krydor, frukter och grönsaker som inte alls visat sig bra för människan pga rester av bekämpningsmedel, lärorikt!

  Svara

Skriv en kommentar om Svarta Listan på Livsmedelsverket

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig