Att maten vi äter påverkar klimatet har vi alla förstått. Idag har  Svenska Dagbladet en artikel som ger lite enkla tips om hur vi äter klimatsmart. Följande står att läsa i artikeln:

”När Naturvårdsverket nyligen kartlade konsumtionens klimatpåverkan framgick det att resandet, boendet och maten står för ungefär lika stora andelar av medelsvenskens utsläpp av klimatgaser.

Vad ska jag äta?
Det finns några enkla tumregler för att välja klimatsmart mat:

• Minska köttkonsumtionen.

• Välj fågel och gris före nötkött som har störst klimatpåverkan.

• Ät mer baljväxter som proteinkälla det vill säga ärtor, bönor och linser.

• Ät mer frukt och grönsaker.” /johan


Kommentarer på Mat & Klimat

 1. Hm, jag förstår ju att man tittar på ekonomin vid djuruppfödning men det är ändå trist att man väljer bort grisens behov av att beta och böka runt mot betongplattor pga lönsamheten.

  Svara
 2. Du kanske kan hyra in griseknoen någonstans eller övertyga någon om att skaffa en och sen ta på dig att promenera med den söta kultingen.

  Bättre en grisekno i kopplet än 10 tomtar på loftet.

  Svara
 3. lenaekman: Det har gjorts en jämförelse mellan lönsamheten för de olika ekogrisarna som du kan hitta här: http://www.loftinfo.se/?id=4180. Som det ser ut nu tror jag att lönar det sig bättre att producera ekogrisar är konventionella grisar oavsett vilken produktionsmetod man väljer. Och det är ju positivt.

  Svara
 4. Du kanske kan hyra in griseknoen någonstans eller övertyga någon om att skaffa en och sen ta på dig att promenera med den söta kultingen.

  Svara
 5. Jojo, det skulle bli just snyggt det. En gris och en terrier med rejäl jaktinstinkt i en etta i stan. Jag vet inte om det skulle få ett vackert slut.

  Svara
 6. Dags för en griseknoen som kompis till pälsprinsen med Saltåpapperspåse i munnen kanske?

  Svara
 7. Grisar äter vår mat.

  Grisarna: ”De där två-benta blekfisarna utan knorr äter upp vår mat!”

  Nä, men det är väl också däri finessen med grisar finns, i alla fall grishållning i liten skala. De äter upp människans sopor, vilka annars hade gått till spillo. Så det kan ju finnas en viss poäng där.

  Jag såg ett program på Tv för länge sedan, jag minns dåligt, men grejen var i alla fall att grisarna livnärde sig på matavfall från restauranger. (Nu minns jag att det var rätt vidrigt alltihop, och maten de fick var väl inget vidare–men själva idén från början är ju inte så dum. För det är ju mycket som fortfarande är ätbart som istället slängs.)

  Sen är ju grisar alldeles förfärligt söta… men det är ju en annan femma…

  Svara
 8. Man kan ju undra hur stor klimatpåverkan grisar och höns skulle ha om de fick leva drägliga liv. Då skulle de i vilket fall behöva ytor utomhus precis som kor.
  KRAV-grisar får ju till och med böka ute, EU-ekogrisar rastas på betongplatta, de konventionella svenska grisarna bor inne hela sitt liv, de danska sitter till och med fast.
  Konventionella grisar är säkert väldigt ekonomiska men fy så trist att vara gris född på fel gård.
  Om nu alla grisar och höns fick vara ute och leva det liv de är skapta för, så skulle man behöva dra ner på odlingsmarken till förmån för beten. Man får i alla fall då glada djur, öppna landskap, godare mat.

  Svara
 9. Det dröjer. Kor har en viktig funktion på en biodynamiskt gård. Och nötkött har många andra fördelar jämfört griskött. Kor äter sån´t som vi inte kan äta, ex gräs. Grisar äter vår mat. Dessutom är jag ganska säker på att ”våra” kor på de biodynamiska gårdarna har betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med konventionella kor. Vi avser att låta någon räkna på det.
  Men nästa steg blir möjligen lamm någon gång i framtiden. Och samtidigt håller vi helt med SvD: Ät mindre kött! Men ät bra kött när du väljer att äta kött (bra=Saltå).

  Svara

Skriv en kommentar om Mat & Klimat

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig