Vaxtskydd-var-1a-360px

Hitta på ett bättre namn för det som brukar kallas ”konventionellt jordbruk”. Bästa förslag vinner lite Saltåprodukter. se även detta. Nu är tävlingen avslutad.

//johan


Kommentarer på Tävling: Konventionellt jordbruk

 1. Det märkliga med namnet konventionellt jordbruk är att namnet konventionellt är synonymt med traditionellt. Vilket knappast denna typ av jordbruk är, då dess historia är bara drygt 50 år. Så mitt förslag till namn är icke-traditionell jordbruk. Eftersom man historiskt sett alltid har bedrivit ekologisk jordbruk.

  Svara
 2. fossilkemiskt jordbruk

  Ekoodlarna använder väl också fossila bränslen men med tanke på hur mkt mer olje-energi som går åt att framställa och transporterar konstgödsel och kemikalier (bl a gifter som lite mildare kallas bekämpningsmedel, som har en klang av ”nödvändigt ont”) så kan man nog påstå att kemijordbruket är beroende av mkt energi. Därför tycker jag man ska kalla det fossil- och kemijordbruk
  Eller fossilkemiskt jordbruk. Det antyder också det korlivade med den typen jordbruk…
  Eller kort kemijordbruk

  Svara
 3. Vi håller öppet för fler förslag ytterligare några dagar. Juryn (Lena och jag) sammanträder i mitten på nästa vecka.

  Svara
  • Jo, men tänk på de goda skratt skeptikerna till det biodynamiska jordbruket skulle få sig om ni började tala om logiskt och ologiskt jordbruk… jag säger bara som så, det finns fallgropar 😉

   Jag trodde jag skulle komma på något mer förslag, men det enda jag kommit på är 1900-talsjordbruk. Det var ju då det ”konventionella” jordbruket blev gängse, men nu är det ju snart 2010, så termen skulle alltså antyda att det är förlegat. Samtidigt, det är ett ord vars betydelse inte är omedelbart uppenbar.

   Svara
   • Du kan ha en poäng där men jag är rätt sopik på logik överhuvudtaget 🙂

 4. ”Giftjordbruk” eller i dessa influensatider ”Det gamla jordbruk” jämfört med det morderna ekologiska ”Nya jordbruket”

  Svara
 5. Jag brukar säga att de konventionellt odlade grödorna är ”giftodlade” och då borde det ju bli ”gift-jordbruk” eller ”giftigt jordbruk”.

  Om det blir det bästa förslaget vet jag inte men det säger i alla fall vad det är =)

  F.ö kommer väääldigt få av dessa grödor in i mitt hus. Här handlas det ekologiskt så långt det bara går.

  Svara
   • Hej hej 🙂 Jag kan ju inte motstå era utmärkta tävlingar!

    (Tänk att herr Hund-avataren följde med fastän jag loggade ur wordpress först. Han är en igel, den lille rackarn ;))

 6. jag kanske inte får va med, men jag tänker iaf ge det ett försök…

  vad sägs om.
  1. ät skit & strunta i framtiden – jordbruk
  2. jag vill ha en lång innehållsförteckning på gurkan – jordbruk
  3. kvantiten, eller var det något annat jag skulle tänka på? – jordbruk

  jag var nog inte så bra på det här heller..

  Svara

Skriv en kommentar om Tävling: Konventionellt jordbruk

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig