1187270008pierre2En gång i månaden träffas alla vi som arbetar på Saltå Kvarn. Vi har månadsforum. Det kan handla om lite av varje. Idag hade vi besök av Pierre Hanell som sedan sju månader tillbaka är kökschef i grundskolan här i Järna. Pierre har stort intresse av ekologi och miljö, är naturläkare med en examen som Polaritetsterapeut samt forskare inom mat och hälsa. Det hela började för många år sedan då hans tre små barn alla hade svåra eksem. Efter flera års besökande hos landets främsta läkare och forskare inom området blev barnen ändå inte friska. Man kunde tyvärr inte hjälpa dem var svaret. Pierre ville inte tro att inget gick att göra så han forskade vidare på egen hand och gick bland annat en naturläkarutbildning. Summa summarum av allt var Balans. Pierre lade om kosten i hushållet och efter tre veckor var alla tre barnen av med sina eksem!

Pierre talade om vikten av en balanserad kost på ekologiska råvaror samt att vi behöver äta mer vegetabilier och mindre kött. Att ekologiska produkter smakar mer och innehåller mer näring än konventionella. Inga nyheter för oss men en sanning som tål att upprepas. I Järna grundskolor har Pierre kastat ut hel- och halvfabrikat, glutamat och ersatt det med mat lagad från grunden. Man får vegetarisk mat 2 dagar, kött 2 dagar och fisk 1 dag per vecka.
En riktigt intressant start på denna tisdagen!
Pierre har just gett ut en kokbok  tillsammans med Jan-Erik Holtter. Nyanser av nyttigt. Jag köpte den 🙂

nyanser
Beskrivning:
Nyanser av nyttigt berättar om hur viktig en bra och allsidig kost är för vårt välbefinnande och ger dig samtidigt enkel, praktisk och inspirerade vägledning till hur du kan leva ett hälsosammare liv. Hanell och Holtter utgår från den svenska husmanskosten och visar genom färger och smaker hur du kan göra maten hållbar för såväl familjen som för miljön. Recepten fungerar som inspiration till omväxling och författarna uppmuntrar dig att använda ekologiska och närproducerade råvaror.
Lena E


Kommentarer på Besök av Pierre Hanell

 1. Kommer att vara på TV4 idag onsdag kl 09.00 – 10.00 och göra lite reklam för er närproducerade honung…;)

  Svara
 2. Hej! Jag undrar var du utbildat dig till naturläkare någonstans? Har sökt men ej hittat någon specifik utbildning,maila mig gärna om du har lust. Mvh Helen Maass

  Svara
 3. Pierre!
  Om nu den lax vi köper i våra affärer saknar den rätta balansen av Omega 3 och 6, var hiittar jag villdlaxen som ska vara det rätta? Och så undrar jag då, om det är OK att ersätta detta med Omegakapslar med den rätta balansen, vad det nu kan bli för sort.
  Kan du detta?
  /Ulf

  Svara
  • Hej Ulf!

   Beklagar även dig mitt sena svar…
   Valet av fet fisk så som sill, ål och makrill ger fortfarande en mycket bra fettbalans. Men känner man att man vill förstärka omega3 fettintaget ytterligare kan en kapsel med krillolja eller annan äkta fiskleverolja göra stor nytta. Jag har för närvarande inget märke att rekommendera men hör efter hälsokostaffären. Dock tror jag personligen mer på de s.k. naturliga fettoljekapslarna och inte de s.k. koncentrerade omega3 fetterna då själva koncentrationen i sig kan förstöra fettet att tas upp i kroppen. Men detta är min personliga åsikt.

   Svara
 4. Jag undrar hur länge Livsmedelsverket ska få rekommenderade lättmjölk som måltidsdryck till svenska förskoleskolbarn? Det är märkligt att denna produkt fortfarande får kallas mjölk.

  Vad tror du ska till för att ändra på detta Pierre?

  Undrar
  /Sara

  Svara
  • Hej Sara
   Beklagar att jag är sen att svara, men jag har inte haft tid att kolla denna blogg så ofta.
   Vad gäller Livsmedelsverkets ändringar av nuvarande rekommendation kommer troligen ske år 2012. Man har någon sort policy att inte ändra reglerna för ofta utan vart 7 år om det uppkommit ändrade situation under denna period, vilket i och för sig kan kännas bra. Men i detta fall borde man kunna göra ett undantag och ändra lite snabbare. Det är dock helt klart att det framkommer nya undersökningar som är oberoende och som tar upp de problem som dessa lättprodukter innehar. Senast var det folkhälsoinstitutet som publicerade en rapport i december 2006 gjord på ca 19 000 kvinnor under 6 år där det klart framgår av studien att lättprodukter inte har någon positiv inverkan på hälsan eller ens fetman. Allt fler kommuner gör också avsteg redan nu från Livsmedelsverkets rekommendationer då allt fler inser att dom i vissa fall har rekommendationer med utgått best-före-datum på…;))

   Svara
 5. Som stolt kollega i Södertälje, ser jag fram emot än tätare samarbete o vår positiva gemensamma utveckling. Utan att ha hört dig föreläsa så känns potentialen då vi råkats.
  HÄRLIGT och tack för att du delar med dig // Britt

  Svara
 6. Maten i Södertäljes skolor var nog ganska bra, med mycket eko redan tidigare, men såklart att det behövs duktiga människor som lagar till den på rätt sätt ute i skolorna.

  Svara
  • Järna grundskolor var faktiskt rätt usla på ekologi innan Pierre kom dit men i Södertälje finns numera en kostchef med ambitioner, Sara Jervfors, som jobbar hårt för att få bra kost i de kommunala verksamheterna.
   //Lena

   Svara
  • Cristoffer…
   det stämmer inte alls att Södertälje skolor var duktiga på ekologisk mat innan Pierre kom. Ambitionen har funnits men maten var full av E nummer…
   deras inköpslista vittnar på det…
   6 dagar…AAAHHH råkar Pierre säga fel för att han föreläser allmänt till andra om mat innebär inte det att han inte är otroligt duktig på det han gör….

   jag tycker att det är viktigt att lyfta blicken från onödiga detaljer och lyssna på kärnbudskapet som Han har att förmeddla….
   Pierre …Keep up the good work…

   en riktig stor fan av ekologi och av Saltå kvarn tack vare Pierre hanell..

   Svara
 7. Jag kan inte göra annat än att hålla med!
  själv har jag läst mycket inom ämnet eftersom jag har stort intresse av
  Styrketräning. Processer vid muskelnedbrytning/uppbyggnad, Näringslära, vila osv
  är a och o för ett bra resultat.
  Denna föreläsning blev ändå som en rak höger av ny information, om sådant man inte viste, om sådant man tror sej ha vetat och om sådant man vet fast från en annan synvinkel…
  Tack Pierre!

  Svara
 8. Det var en mycket inspirerande föreläsning. Jag fastnade framförallt för dessa fytonutrienter som verkar vara 400-1000 gånger effektivare antioxidanter än bara c-vitaminet. Och att det saknas i framställd askorbinsyra som t.ex. används som tillsats i mjöl. Jag antar då att fytonutrienter också förekommer i nyponskalsmjöl som man kan använda istället för askorbinsyra. Exemplet i föreläsningen var på Körsbär.
  Och hemma ska jag INTE mässa mer om att dricka ordentligt till maten. Brukar alltid göra det… Men inte mer:)
  Glömde fråga Pierre om hur det är med mjölk och de tillsatta D-vitaminet.

  Svara
  • Hej kimmo och stort tack frö dina vänliga ord. Det glädjer mig stort att känna att mitt föredrag bidragit till något nytt och tankvärt…
   Som var på din fråga om D-vitmintillsatsen i mjölk, kan jag dessvärre säga att detta tillsatta vitamin som utvinns ur soya, inte kan tas upp av kroppen.
   Detta uppdagas för inte så länge sedan då den tyska lågpriskedjan Lidl startade i Sverige och som i början av 2000 talet inte fick köpa mjölk av Arla, som föröskte bojkotta denna lågpriskedja till förmån för Sveriges egna matvarubutiker. Då lidle tvingades köpa in Tysk mlölk i stället gick Arla till attak i fomr av en reklamkampanj 2004/2005 där man sa; ”Varning alla barnfamiljer, den tyska mjölken är inte vitaminberikad så era barn riskerar få vitaminbrist”. Givetvis väckte detta oro och Livsmedelsverket gjorde en utredning sommaren 2005 där 2000 barn ingick. Hälften fick då dricka den svenska mjölken under två månaders tid och den andra gruppen tysk mjölk, varpå man tog prover och konstaterade att det inte fanns någon skillnad mellan den Tyska och Svenska mjölken från ARLA. I samma studie upptäcktes även att barn inte tog upp kalcium från den Svenska mjölken. Detta test var anslaget på Livsmedelsvekrets hemsida men är numera borttaget på gissningsvis uppmaning från Arla. Med andra ord, då vi pastoriserar och homoginiserar mjölken så som ARLA gör förstör vi de flesta näringsämnena och som jag sa tidigare i min föreläsning, det viktiga är att det finns balans, även bland närinsgämnen för att vi skall kunna ta upp och använda dessa i vår kropp.
   Mjölk innehåller kalcium, men saknar tillräckligt med magnesium som behövs för att binda kalciumet i kroppen och då vi inte får D-vitmain heller från mjölken kan vi heller inte bilda t.ex. nya benceller då vitmain-D är en av huvudkomponenterna i denna process.

   Svara

Skriv en kommentar om Besök av Pierre Hanell

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig