I år ska det finnas gott om Änglamarksskinkor i handeln genom att Coop har ett direktare samarbete med KRAV-godkända grisbönder , säger Mikael Robertsson, miljöchef på Coop.
Att Änglamarks julskinka inte har KRAV-märke beror på att nitrit är tillsatt men grisarna har alltså haft det riktigt bra med tillgång till utevistelse och lera och halm att böka runt i.
Vi har skrivit om KRAV-grisar tidigare. KRAV-gris är det allra bästa alternativet om du vill ha bra kött och vara säker på att grisen haft ett riktigt grisliv! Näst bäst är EU-ekologisk gris. De får också vara ute men det räcker med att de rastas på betongplatta. Konventionellt griskött smakar sämre men framförallt har de grisarna haft ett trist liv, även om de inte misskötts.

//Lena


Kommentarer på Gott om KRAV-skinka från Änglamark

 1. Varför i all världen fortsätter änglamark tillsätta nitrit till en i från början utmärkt råvara? Den medveten svenske konsumenten vet att julskinkans röda färg är onaturlig. Nitrittillsats har indoktrinerat nästan en hel befolkning att tro tvärtom. Nittritsalt är både giftigt och bevisat cancerogent. Sluta förstör en produkt som har en sån potential från uppfödarledet. Absolut skulle då fler köpa slutprodukten en kravmärkt skinka !

  Svara
 2. Nu har jag fått tag på två julskinkor! Jag kollade upp när de kom till min Coop-butik och kunde sedan komma samma som den levererats. Jag måste säga att personalen har varit jättegullig varje gång jag har ringt och hjälpt mig jättebra!

  Svara
 3. Även om det skulle finnas gott om ekologisk julskinka i år så är den eftertraktad. I vår Konsum försvinner den direkt då den levereras. Nu har jag beställt en skinka till nästa leverans.

  Svara
 4. Om flera verkligen lade vinn om att köpa kravmärkta eller ekologiskt odlade produkter skulle villkoren för dessa jordbrukare bli bättre och bättre och på sikt kunde de konkurera ut ”vanligt” jordbruk.

  De få kronor som detta kostar extra är väl investerade för framtiden.

  Svara
 5. Hej i år är det gubben i familjen som hela tidensäger att vi köpa en kravmärkt julskinka blir så glad att änglamark grisen finns som förhoppningsvis har levt ett bättre liv än sin andra släktingar!

  Svara
 6. Jo, det kan jag hålla med om, eller ja, jag utesluter inte att man måste lagstifta om vissa saker. Men om inte människor ändrar inställningen till kött och priset på kött så befarar jag att det i alla fall ändå kommer att finnas ett stort inflöde av billigt och oetiskt importkött.

  Man kan ju undra om inte terminologin (”industri” osv) har att göra med en önskan att fötränga att det handlar om hantering av levande varelser som dessutom ska dödas. ”Industri” är på något vis… det för tankarna till döda ting. ”Uppfödning” har genast andra implikationer. Om man föder upp något levande — ser till att det kommer till livet och handhar det från födseln — förknippas det genast med ansvar och omhändertagande. Man tänker direkt på mer etiska aspekter av en sådan verksamhet, jämfört med en ”industri”. Vem skulle köpa sin hundvalp från en valpindustri? knappt någon. Någon som beskrev sin hunduppfödning som industri skulle man ju inte se som en pålitlig och ansvarskännande person.

  Svara
  • Hej Alicia,
   Du har helt rätt i att ordvalet speglar ett behov att förtränga vad det hela handlar om: uppfödning som avslutas med slakt. Jag har läst nåt av Tore Frängsmyr (idéhistoriker på U-sala univ, antagligen pensionerad) för länge sedan. Han visar hur semantiken runt djuren redan på 1800-talet speglade ett avståndstagande. Man kallar sin djur för ”kräk” och annat nedsättande bara för att man ska orka äta upp dem till slut.

   Svara
 7. Så länge priset bestämmer och man har grisindustrier så behövs en lag som låter grisarna vara ute precia som korna.
  Jag tycker det låter så sjukt med grisindustri. För mig börjar industrin där man gör korv, sylta, köttbitar etc. Där djuren föds och lever är väl uppfödning, där uppfödaren tar ansvar för att djuren har ett bra liv.

  När det gäller små stadsgrisar som går i koppel så har väl de det ganska bra om de har en bra husse eller matte. Även om de inte har lerbad å sånt.

  Svara
 8. Det förfärliga är ju att grisar skulle kunna få vistas ute om man höjde standarden och höjde priset — alldeles utan lagstiftning och annat. Jag vet inte om lagstiftning egentligen kan göra så mycket, eller, snarare: kunskap om hur köttproduktion går till kan göra mer gott i längden än förbud. Det mest effektiva vore om människor fattade att kött faktiskt inte är någon billig vara utan att, om den ska framställas etiskt godtagbart, kommer att kosta mer än några ynkans tior per kilo.

  Grisar är ju alldeles underbara små (stora) djur. Ibland ser man faktiskt grisar här i stan, ja sådana där minigrisar (som inte alltid är så mini, precis). De är käcka varelser med knorren i vädret. Och då kan man ju tycka att det är lite fel, och grisar hör hemma på landet… det tycker visserligen jag också. Men de som säger så tänker nog inte att de flesta grisar ute ”på landet” aldrig ens får gå ut i flexi-koppel och snoka runt på Gärdet, utan de står uppstallade i små bås. Hela sina liv. Inte konstigt att grisarna slåss, blir sjuka, skadas, och så vidare. Tror inte så smarta djur står ut med ett sådant inskränkt liv.

  Svara
 9. Man får hoppas att det blir bättre. Jag tycker t ex att det är märkligt att man över huvud taget kan ha grisar inomhus hela sitt liv. Helt förskräckligt! För kor finns numera en lag som säger att de ska få vistas ute en viss tid av året. Jag förstår inte varför grisarna inte ska få ha det likadant. Fram för utomhusvistelse för alla grisar!
  //Lena

  Svara
 10. Kul blogg! Mycket snack om grisar just nu. Tyvärr är jag en skeptiker och tror att grisarna har det lika dåligt efter skandalen som innan. Att det är upp till respektive bonde att respektera sina djur. Vad jag menar är att de bönder som gillar sina grisar tar nog hand om dem oavsett KRAV-märkning eller inte, medan de bönder som missköter sina djur troligen kan ta hand om dem en tid för att få sin KRAV-märkning och därefter gå tillbaka till att försumma dem… Men jag hoppas på det bästa och köper man KRAV har man tagit ställning i alla fall!

  Svara
 11. Kanske en löjlig fråga, men får man verkligen säga KRAV-skinka om den nu inte uppfyller av KRAV utsatta krav?

  Tycker att KRAV borde vara lite bestämdare när man får säga KRAV och inte. Risken finns att det blir en allmänt accepterad term för ekologiska produkter som inte uppfyller KRAVs regler.

  Svara
  • Hej
   Nej egentligen inte men jag tycker det var väsentlig information att grisarna är uppfödda enligt KRAV’s regler. Just nu i dessa dagar känns inte nitritet så viktigt. Vi vill ha kött från glada grisar och det har Änglamark.
   KRAV är väldigt noga med hur man märker sina produkter.
   //Lena

   Svara
 12. Vad bra att det finns gott om Änglamarksskinkor. Jag ska försöka att få tag på två så att det räcker hela julen!

  Svara

Skriv en kommentar om Gott om KRAV-skinka från Änglamark

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig