När Pontus på lagret inledde en diskussion på vår interna Ning om nya produkter Saltå borde lansera blev det snabbt consensus om en produkt. Vi borde ta fram ett gott biodynamiskt öl. I väntan på det kan ölälskare istället nu glädjas åt att Spendrups tagit fram ett nytt ekologiskt öl under varumärket ”Spendrups Bryggeri” där även humlen är ekologiskt odlad, vilket inte alltid är fallet för ekologisk öl. Den ekologiska malten och aromhumlen Smaragd ska ge en balanserad beska och en fyllig och mjuk smak. Premium Lager är därför ett öl som passar både till mat och som sällskapsdryck. Ölet lanseras även på fat och finns nu till en början hos Scandic restauranger.

– Det här ölet bryggs enbart på ekologiska råvaror och är KRAV-märkt. Lägg därtill att det bryggs utan tillsatser, enligt de tyska renhetslagarna, säger bryggmästare Richard Bengtsson. Det var ett fasligt sjå att finna ekologisk humle av hög kvalitet, men vi lyckades till slut.

Förutom den ekologiska humlen bryggs Premium Lager Ekologisk med kornmalt odlad på bl a Vappersta gård, utanför Vagnhärad i Sörmland. En gård med ekologisk produktion, som endast ligger några mil från Spendrups i Vårby. Gården drivs sedan många år tillbaka av familjen Wall.

– När jag fick frågan om att leverera malt till en ny ekologisk öl var det enkelt att svara ja. Råvarorna är som bekant avgörande för kvaliteten och när jag häromdagen fick smaka ölet, kände vi oss stolta över att vara en del av det goda resultatet, säger Jan-Åke och sonen Marcus som driver Vappersta Gård.


Kommentarer på Ekologiskt öl från Spendrups

  1. Bra att de stora äntligen inser att det behövs ekologisk humle, malt och jäst för att det skall vara ekologiskt hela vägen. Inte bara en av dem.

    Ekholmen från Nynäs Ångbryggeri är hitintills (som jag känner till) den enda ölen på Systembolaget som uppfyller detta kriterie.

    Dessutom, enligt livsmedelsverket behöver man inte uppge innehållsförteckning på alkoholhaltiga drycker som överstiger 2% alkohol. Detta har de stora bryggerierna utnyttjat för att kunna stoppa in en ekologisk råvara i produkten och sedan kalla hela produkten för ekologisk.

    Stort cred till de bryggerier som skriver ut detaljerad innehållsförteckning!

    Svara

Skriv en kommentar om Ekologiskt öl från Spendrups

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig