En rapport som gjorts på uppdrag av WWF, visar att den globala miljömärkningen av vildfångad fisk toppas av Marine Stewardship Council (MSC) som klarar 95 procent av de ställda kraven i rapporten.
Jämfört med MSC får fiskcertifieringar som Naturland, Friends of the Sea och KRAV mycket lägre betyg. De undersökta märkningarna lever upp till mellan 50 och 65 procent av kraven. De tio senaste åren har certifieringen av fisk ökat starkt och många miljömärkta fiskprodukter har sett dagens ljus. Men, med ett växande antal miljömärkningar med olika kriterier ökar också risken för förvirring. Förtroendet kan då minska hos inköpare och konsumenter. Vi hoppas därför att granskningen lyfter fram oklarheter och bidrar till att förbättra märkningen. Då är den till nytta för både producenter och konsumenter. Läs mer

Välj rätt fisk
Ladda ner WWF’s konsumentguide för miljövänligare köp av fisk- och skaldjursprodukter här

Lena E


Kommentarer på Global fiskmärkning bäst i test

 1. Hej igen! Det låter ju verkligen lovande och jag är verkligen tacksam för att du lade en stund på att hitta ”fakta i målet” till mig. Heja oss konsumenter som vet vad vi vill!

  Svara
 2. Tack för listan Lena, men visst är väl detta bara halvfabrikat och frusen fisk? Jag letar med ljus och lykta efter en engagerad fiskhandlare här i Göteborgsområdet/norra Halland som kan förse mig med färsk MSC-märkt fisk. Någon som har några tips? Förstår inte att det ska vara så svårt, för inte är väl MSC begränsat till ”icke-färska” produkter?

  Svara
  • I vår Konsum här i Järna finns i vilket fall KRAV-märkt lax och Coop Forum i Södertälje brukar ha torsk, lax och kolja, samt en del lokalfiskad fisk.
   Ska se om jag kan hjälpa dig att ta reda på bra ställen i Göteborgstrakten. Annars är det väl bara att tjata på butikerna. De brukar ju ta hem det vi konsumenter vill ha.
   //Lena

   Svara
  • Hej igen Mimmi

   Så här svarar MSC:
   För tillfället det finns det väldigt lite färsk MSC-märkt fisk på den svenska marknaden, de flesta MSC-märkta produkterna är frysta (och vi har väldigt många om man jämför med andra länder). Det finns väldigt mycket intresse för MSC bland de svenska detaljisterna så det här kommer förhoppningsvis att förändras inom en snar framtid. Vi håller på att rekrytera två personer i Sverige för tillfället som ska arbeta med hela leveranskedjan från båt till tallrik och med utökad kapacitet hoppas vi kunna främja tillgången på färsk MSC-märkt fisk. I Storbritannien och Tyskland har stora detaljister som Sainsburys, Waitrose och Edeka redan MSC-certifierat sina fiskdiskar så att konsumenterna kan få tillgång till färsk MSC-märkt fisk och i Holland har många fiskhandlare gjort detsamma. Vi hoppas att detta kommer att ske i Sverige men det gäller att öka efterfrågan.

   Med vänliga hälsningar

   Susanna Blomqvist

   Svara
 3. Toppenbra, men varför hittar jag aldrig MSC-märkt färsk fisk frågar jag mig!? Om man vill ha annat än frusna torskblock verkar det vara stört omöjligt att hitta fiskhandlare (även här på västkusten) som satsar på oss miljönördar. Hur gör andra för att hitta MSC-märkt färsk fisk?

  Svara

Skriv en kommentar om Global fiskmärkning bäst i test

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig