Traditionen att äta ägg till påsk kommer från den tiden då hönorna levde att naturligare liv. Då slutade hönsen värpa när hösten kom och det blev mörkare och sedan när det blev ljusare igen på våren, så började de värpa ett ägg nästan varje dag. När hönan lagt en 15-20 ägg så tyckte hon att det var dags att ruva och slutade då värpa för att ligga på sina ägg i 21 dagar till kycklingarna kläckts och sedan vara hönsmamma till långt in på sommaren. Så det var om våren man kunde plocka mycket ägg av sina höns och på påsken hade man massor med ägg.
Idag har man hönssorter där man avlat bort instinkten att ruva, vilket betyder att hönsen värper i stort sett året om. En period ruggar de, byter fjädrar, men annars värper de på så länge det är ljust och varmt.

Ekologiska ägg ökar 16 procent 2010

Under 2009 ökade den ekologiska äggförsäljningen med 24 procent, enligt branschorganisationen Svenska Ägg . Det kan jämföras med en ökning på 5 procent för den totala äggförsäljningen i Sverige. Sammanlagt har den ekologiska äggförsäljningen de senaste två åren ökat med 60 procent. I dagsläget råder periodvis ett underskott på ekologiska ägg.

Enligt en rundringning som Ekoweb gjort till landets största äggpackerier så är det fler ekologiska höns på väg in i produktionen. Under 2010 förväntas den ekologiska äggproduktionen öka med 16 procent. Svenska Lantägg står för nästan hälften av de nytillkomna ekologiska hönsen.

Under påsken väntas svenskarnas konsumtion av ägg öka till det dubbla. Bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt 6 miljoner ägg i timmen. Det visar statistiken från Svenska Ägg

Lena E


Skriv en kommentar om Påskägg

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig