Anders och Maria Engvall på Forsa gård i Säters kommun tilldelas Änglamarks stipendium på 100 000 kronor. Samtliga tolv finalister har bidragit till bättre omsorg för lantbrukets djur.

Anders och Maria Engvall har med en kombination av entreprenörskap och engagemang för sina grisar gjort Forsa gård till ett av de största besöksmålen i Säters kommun.

Steg för steg har Forsa gård gjorts om från konventionell växtodlingsgård till Kravproduktion, först växtodling och senare även Kravgrisuppfödning. Forsa gård föder upp 3 200 smågrisar per år som säljs vidare till andra gårdar.

Hela produktionen styrs av en imponerande omsorg om grisarna. Under betesperioden går suggor och kultingar ute och under vintern går de inomhus i lösdrift.

Gården har blivit ett populärt resmål för inte minst alla stadsbor med barn som vill se suggor och smågrisar som bökar i jorden, badar i gyttja och springer runt i full galopp. Där kan besökarna få kunskap om hur grisuppfödningen går till och vad en Kravgris innebär.

Hela 126 nomineringar kom in till årets Änglamarkspris. Tolv finalister valdes ut – hela listan finns på www.coop.se

STORT GRATTIS TILL ANDERS OCH MARIA PÅ FORSA GÅRD!

Så blir grisen KRAV-märkt

  • Den får ekologiskt foder, är ute året om och ska alltid kunna böka.
  • På sommaren betar den och får vattensvalka i exempelvis ett gyttjebad. Konventionellt hållna slaktsvin är nästan uteslutande inne.
  • Grisen har fri tillgång till hö eller annat grovfoder som den kan sysselsätta sig med.

EU-ekologiska grisar för nöja sig att rastas på betongplatta.
Konventionellt uppfödda grisar får aldrig gå ut. Svenska Grisföretagare tycker inte att grisen har behov av det =/

Lena E


Skriv en kommentar om Änglamarkspriset till Kravgrisbönder i Dalarna

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig