Efter att själv arbetat med livsmedelssäkerhet i flera år, så är jag nog lite nördig. Barnen lärde sig tidigt att märka keson i kylskåpet med datum då den öppnats. Det är i och för sig ganska fiffigt och min bakterienoja har nog lugnat ner sig lite.

Lär man sig alla faror i kring livsmedelshantering,  så förstår man dem som gör lagar och regler kring livsmedelssäkerhet och man förstår också att det lätt kan spåra ur och gå för långt. Till slut är allt och alla en fara och aktar du dig inte så dör du!

Det är bra med livsmedelssäkerhet. Det finns t ex förfärligt många restauranger som inte borde få hantera livsmedel över huvud taget.  Men visst är det tråkigt när det slår över. När dagisbarnen inte längre får baka pepparkakor eller när den “säkra industrimaten” föredras framför de “farliga råvarorna”.

I Döden i grytan avslöjas bland annat hur multinationella matföretag tillåts sprida sjukdomar, förgifta hav och marker med svinskit samt inhösta stora EU-bidrag – samtidigt som andra EU-regelverk stoppar våra dagisbarn från att hjälpa till i dagisköken, frälsningstanter från att servera hembakta bullar och Staffan Vikström från att göra riktigt potatismos i sin korvkiosk Mojjen i Knivsta.

Lena E


Kommentarer på Döden i grytan – ny bok av Mats-Eric Nilsson

  1. Jag jobbar på ett äldreboende i västra Stockholm och vi får våra boendes mat från ett stort centralkök utanför stan. Jag vet att många av våra boende inte tycker att maten är särskillt god, och jag håller absolut med. Ganska ofta så skäms jag över att behöva servera mat som varken smakar gott eller ser god ut. Men det som är värst är att vi får vår mat levererad 1 gång / vecka……….. När vi serverar fredag lunch så har det alltså gått mer än en vecka sedan den lagades. Vi får maten levererad i svarta plastkantiner med genomskinlig plast över. I bland ser det ut som om hela kantinen är alldeles “svullen” innan det är dags att värma maten……..och sedan tänker man på tillsatser och näringsinnehåll. Våra boende har jobbat hårt hela deras liv, förtjänar inte de bättre?

    Svara

Skriv en kommentar om Döden i grytan – ny bok av Mats-Eric Nilsson

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig