Saltå köper råvaror från nästan alla världsdelar. Vår ambition är alltid att göra våra inköp så nära ursprunget som möjligt. Vi vill helst ha någon form av direktkontakt med odlarna, men det är inte alltid möjligt. Turkiet är det land där vi har kommit längst i denna ambition. Torkad frukt från Turkiet var de första importerade produkter som vi började sälja. Jag åker till Turkiet varje år på inköpsresa och jag tycker väldigt mycket om landet och människorna – har till och med försökt lära mig lite turkiska. I förra veckan reste jag tillsammans med Åsa som är kvalitetsansvarig på Saltå och Mårten från vår inköpsavdelning. Våra besök så här års ger alltid en bra insikt i vad som kommer att hända med kvalitet och pris under det kommande året. Till exempel kommer priset på torkade aprikoser att gå upp eftersom årets totala skörd i Turkiet av aprikoser bara uppgår till ca 30 procent av den potentiella skörden.

Staden Izmir är centrum för handeln med torkad frukt i Turkiet.  Staden har en omstörtande historia, fram till och med början på 1920-talet var den grekisk. Men efter kriget mellan greker och turkar efter första världskriget skedde en enorm folkomflyttning när turkarna tog över tidigare grekiska områden och vice versa.

I år gjorde vi även en avstickare långt österut. Bland annat besökte vi odlingar nära den Syriska gränsen. Här fick vi även komma hem till odlaren och möta hans fina söner som artigt bjöd oss på deras egenproducerade ajran – yogurt gjord på mjölk från det egna fåren utspädd med vatten. Vi såg väldigt fina ekologiska odlingar av det träd som syns på bilden. Men vad är det för något? Kom med en gissning!

/johan


Kommentarer på Gissa växten!

      • Jag hejar också på pistagenöt. Är faktiskt nästan säker på det, jag älskar råa pistagenötter! Önskar man kunde få tag i dem i Sverige… Jag tycker de smakar lite som knaprig avokado! mums 🙂

Skriv en kommentar om Gissa växten!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig