Naturskyddsföreningen slår hål på några vanliga myter om miljösmart mat.

Ibland hörs konstiga påståenden om hur maten vi äter hänger ihop med miljö och klimatfrågor. De berättar i all blygsamhet hur det egentligen ligger till. Så att du kan göra dina vardagsval baserade på fakta istället för myter.

Myt #1 Transporterna är problemet

– frakten av mat påverkar klimatet mer än vilken slags mat vi äter

Visserligen är det inte världens smartaste att skicka mat kors och tvärs över jordklotet. Men allt kött vi äter påverkar faktiskt klimatet och miljön långt mer.

– Att välja närproducerat är bra, men att det är inte där skon klämmer i första hand. Du gör en större insats för klimatet genom att äta lite mindre kött. T ex genom att byta två köttmiddagar i veckan mot vegetariska. 

Myt #2 Ekologiskt kostar skjortan

–  det är dyrare att äta miljösmart

Visst kostar ekologiska livsmedel oftast lite mer. Det beror på att grödorna odlas utan bekämpningsmedel och att djuren får lite mer spelrum för sitt naturliga beteende. Men det behöver ändå inte kosta mer att äta miljösmart.

Tvärtom.

– Det finns siffror från Folkhälsoinstitutet på att man faktiskt kan spara 5 600 kronor på att äta mer miljösmart. Det handlar om att välja ekologiskt men samtidigt köpa mindre kött, som kostar mycket pengar, och istället äta mer grönsaker. I kalkylen ingår också att dra ner på godis och läsk och att slänga mindre mat.

Myt #3 Kött behövs för att bli mätt

–  jag behöver rätter med kött i för att bli ordentligt mätt

Nej då. Testa något av våra vegetariska recept och hör av dig om du är hungrig efteråt!

– Idag äter vi 50 procent mer kött än 1990. Har du något bestående minne av att ha gått runt hungrig i början av nittiotalet?

Myt #4 Vegetarisk kost ger inte tillräckligt med näring

–  jag behöver rätter med kött för att få i mig det kroppen behöver

Ta det lugnt. Vi äter redan mer kött än vad kroppen behöver för att fungera. Faktiskt 35 kilo mer per person och år i snitt, enligt Livsmedelsverket.

Se till att få i dig bönor och andra vegetariska proteiner om du drar ner mycket på köttet.

– Det handlar inte om att vi alla måste bli vegetarianer, men vi behöver dra ner på köttätandet för att lösa klimatproblemet. Byt till gröna rätter ett par dagar i veckan så har du dragit ditt strå till stacken. Lägg pengarna du sparar på lite mindre bitar eko-kött de andra dagarna så är du en riktig miljöhjälte.

Myt #5 Ekotrenden blir vår undergång

–  om allt odlades ekologiskt skulle maten inte räcka till

Det påståendet har inget stöd i forskningen. Runt 10 procent skulle matproduktionen minska med i västvärlden säger en studie.

Samtidigt är erfarenheten från många utvecklingsländer att skördarna ökar när lantbruket bedrivs ekologiskt. Det är alltså inte den ekologiska odlingen som är problemet.

Däremot behöver vi producera mat på ett smartare sätt än vi gör idag för att möta behovet från en växande världsbefolkning.

Ett sätt är att använda marken mer effektivt.

– Idag används en stor del av världens åkrar till djurfoder. Det vore mycket bättre att odla sådant vi människor kan äta direkt istället.

Helt klart är också att det sätt vi odlar på idag – med icke-ekologiska metoder – inte är ett vidare bra sätt att möta framtiden. 

–Varför fortsätta med ett jordbruk som är baserat på resurser som vi vet kommer att ta slut och där kemiska bekämpningsmedel används? Nä, bättre att utveckla och förbättra det ekologiska jordbruket som tar större hänsyn till naturen, miljön och vår hälsa.

Några pålitliga fakta

 • Växter och djur trivs bättre vid ekologiska jordbruk. Och fler växt- och djurarter behövs för att jordklotet ska klara kommande klimatförändringar.
 • Det går åt 6 kilo foder för att få fram 1 kilo kyckling.
 • Väljer du ekologiska produkter slipper du riskera rester av bekämpningsmedel i din mat och i naturen.
 • Om vi åt 35 kilo mindre kött per person och år skulle minskningen av utsläpp motsvara långt mer än en miljon svenskars bilresande per år.

Källa: Naturskyddsföreningen


Kommentarer på Fem påståenden om mat – som inte stämmer

 1. Det ni skriver: ”Om vi åt 35 kilo mindre kött per person och år skulle minskningen av utsläpp motsvara långt mer än en miljon svenskars bilresande per år.”
  Jag är inte anti – tvärtom jag vill dra mitt strå till stacken. Men jag vill gärna veta för att kunna argumentera vidare med folk just HUR utsläppet skulle minska och VAD det är för utsläpp.
  Kanske okunnig, men vill bli kunnig, så please help me out here. 🙂

  Svara
 2. Bra rutet, Saltå! Visserligen med er egen agenda, men den råkar ju snyggt och prydligt sammanfalla med långsiktigt tänkande. Väl underbyggda resonemang är hjärtevärmande.

  Svara

Skriv en kommentar om Fem påståenden om mat – som inte stämmer

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig