Snart är det dags för julskinka igen. Tyvärr har de allra flesta grisarna inte ett bra liv. De lever hela sitt liv inomhus och får aldrig göra det en gris vill. Jag pratade med Scan tidigare och de tyckte till exempel att grisar inte har behov av att beta och behöver därmed inte vistas utomhus.

Ni har säkert inte missat det media visat det senaste året om grisar som lever under hemska förhållanden men även de grisar som har det bra inomhus får ändå aldrig leva ett riktigt grisliv. Jag tillbringar mina somrar i Skåne men ser aldrig några grisar. Ändå är det där de flesta svenska grisarna finns. Det man ser är stora tysta stallar.

Tidigare fick man också ha kor inomhus året om men numera finns en lag som säger att alla kor ska få gå ute en viss tid om året. Varför ska grisarna ha det annorlunda?

Vill du att din julskinka ska komma från en glad gris så ska du köpa KRAV-märkt julskinka. EU-ekologisk är näst bästa alternativet. De grisarna får visserligen gå ut men bara på en betongplatta. Fiffigt trodde de som kom på det men nu visar det sig att grisen, som är ett väldigt renligt djur, inte tycker att betongplattan duger till annat än som toalett. Det gör ju att plattan inte fungerar som rastplats, så man blir nu tvungen att ställa ut byttor med torv som grisarna kan böka i med de rastas. Då blir det roligare på plattan tycker grisarna och slutar göra sina behov där. Det visar rätt bra vad grisen tycker 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Konventionell gris EU

Konventionell gris Danmark

Konventionell gris Sverige

EU-ekologisk gris

Ekologisk gris KRAV

 

 

 

 

 

 

Knorr:

Inget förbud mot att kupera svansen, något man gör för att undvika att de biter varandra.

Kupering tillåts vid behov vilket i praktiken ofta sker.

Ja, kupering förbjuden.

Ja, kupering förbjuden.

Ja, kupering förbjuden.

Utevistelse:

Nej

Nej

Nej

Ja, på betongplatta

Ja, möjlighet att böka i marken.

Bete:

Nej

Nej

Nej

Nej

Ja, minst 4 mån. per år och tillgång till gyttjepöl.

Fixering av suggan:

Ja, ofta mellan 80-360 dagar per år.

Ja, 80-160 dagar per år.

Nej. Skyddsgrind får användas vid enstaka tillfällen.

Nej. Skyddsgrind får användas vid enstaka tillfällen.

Nej. Skyddsgrind får användas vid enstaka tillfällen.

Får grisen Halm/strö:

Vanligtvis inte

Begränsad användning

Ja

Ja, mer än i konventionell uppfödning.

Ja, mer än i konventionell uppfödning.

Utrymme för sugga med smågrisar:

3-4 kvm

4 kvm

6 kvm

6 kvm i början, sedan större

6 kvm i början, sedan större.  Suggan ges också utrymme att bygga bo.

Kultingars tid med sugga:

3 veckor

4 veckor

Minst 4 veckor

Efter 10 dagar i boxen är suggan och kultingarna på djupströbädd med andra grisar. Kultingarna stannar hos suggan i 6 veckor.

Efter 10 dagar i boxen är suggan och kultingarna på djupströbädd med andra grisar. Kultingarna stannar hos suggan i 6 veckor.

Förebyggande mediciner:

Ja

Ja

Ja

Nej

Nej

Inom kort kommer KRAV att presentera en slags guide över var man kan köpa KRAV-märkt julskinka.

 Lena EKommentarer på Vill du att din julskinka ska komma från en glad gris så ska du köpa KRAV-märkt julskinka.

 1. Vilket fint inlägg du skrivit Lena och kul att du använder min bild. Förra året så ville jag lära mig mer om grisproduktion så jag gjorde praktik på en EU-ekologisk gård i Skåne. Där använde grisarna rastgården som en rastgård där de var ute och lekte och levde rövare. Plattan som de var på behövde nästan aldrig skrapas för de gödslade inte där. Jag tror att en hel del EU-ekologiska grisar har det bra såvida de har en skötare som tror på systemet och ger dem de bästa förutsättningarna för att leva ett så naturligt liv som möjligt. Men KRAVmärkta grisar har det alla gånger bäst, fast om KRAV skinkan är slut så kan man nog med gott samvete äta en svensk EU-ekologisk gris. Allt detta från en vegetarian 🙂

  Svara
  • KRAV ska inom kort komma med en guide till försäljningsställen av krav-märkt julskinka. Så fort den kommer så tipsar jag här.
   Stockholms Butikskött har en hel del krav-skinka har jag hört men jag vet inte riktigt hur stort derras försäljningsområde är.
   //Lena

   Svara
 2. KRAV-märkta skinkor brukar ta slut fort! Hoppas det finns fler att tillgå i år. Skinka vill jag gärna ha men inte till vilket pris som helst, för grisarna alltså. För min del får det gärna kosta (lite) mer. Hjärtliga hälsningar från Eva Linnea

  Svara

Skriv en kommentar om Vill du att din julskinka ska komma från en glad gris så ska du köpa KRAV-märkt julskinka.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig