PRESSMEDDELANDE
2011-03-11

 Saltå Kvarn återkallar röda linser

Saltå Kvarn återkallar röda linser 500 g efter det att spår av bekämpningsmedel hittats i produkten.
– Det har antagligen skett en sammanblandning hos renseriet i Turkiet och vi har fått konventionellt odlade linser i stället för ekologiska.  IMO (Institut für marktökologie) är på plats hos det turkiska företaget för att utreda vad som hänt, säger Åsa Lindeblad, kvalitetsansvarig vid Saltå Kvarn.

Bekämpningsmedlet som hittats är glyfosat, som är verksamt ämne i Roundup. Medlet används i konventionell odling av bland annat baljväxter för att döda plantan och få en jämn avmogning av bönorna.

Återkallelsen gäller produkter med bäst-före-datum 07 2012 batch 46 och bäst före 08 2012 batch 47.

För ytterligare information:
Johan Ununger, vd, 070 83 06 121
Lena Ekman, pressansvarig, 073 44 34 199


Kommentarer på Saltå Kvarn återkallar röda linser

 1. Hej Eva.
  De linser vi dragit tillbaka från handeln innehåller 0,6 respektive 0,9 mg glyfosat per kg. Den tillåtna halten glyfosat i konventionella linser är 0,1 mg/kg. Linserna vi dragit tillbaka innehåller således mer glyfosat än tillåtet för konventionella linser.
  Tillåtna gränsvärden för glyfosat är vidare 2 mg/kg för bönor, 10 mg/kg för ärter och linfrö och 20 mg/kg för sojabönor och solroskärnor.
  Därmed kan man dra slutsatsen att linserna inte är farligare än många andra konventionella produkter där man ständigt får i sig bekämpningsmedelsrester.
  //Lena

  Svara
 2. Hej!
  Kollar ni de andra batcharna också?
  Jag har en förpackning daterad 06-2012 batch 45 som jag redan använt 2dl av.

  Svara
  • Hej Anna
   Ja vi kontrollerar alla batcher. Det finns inget som visar på att andra batcher än 46 och 47 skulle innehålla glyfosat men vi gör nu fler analyser.

   Svara
 3. hej, tråkig men inte direkt farlig -eller hur? det gå ju att äta konventionell linser. jag har två Paket.kan Ni inte göra der möglig för oss som vil att behåller Dom och Ni schänker ett belopp Till antroprosofi.Info Eller så?

  Svara
  • Hej Jens. Ja, äter man konventionellt odlade produkter så får man ju i sig många olika bekämpningsmedel hela tiden. Läskigt…..
   Det bästa är att du kontaktar oss på måndag så får du ersättning för linserna. Ring 08 551 508 00 eller mejla till info@saltakvarn.se

   Svara

Skriv en kommentar om Saltå Kvarn återkallar röda linser

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig