Över hälften av de svenska konsumenterna anser att svenskproducerad mat håller hög kvalitet, enligt tidningen Fri Köpenskap. Det hela baserar sig på en undersökning som landsbygdsdepartementet har genomfört tillsammans med Visit Sweden.
Fler än hälften av svenskarna svarade att de köper svenska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. En lika stor andel uppgav att de kan tänka sig att betala lite mer för svenska råvaror medan nästan hälften sade sig köpa närproducerade råvaror.
Det är väl bra att vi har förtroende för mat producerad i Sverige. Men det hindrar inte att det finns många stora problem inom det svenska jordbruket. Bland annat är jordbruket en av bovarna när det gäller Östersjöns miljöproblem, ca 50 procent av de närsalter som sakta men säkert tar död på vårt fina innanhav kommer från jordbruket. Dessutom ökar användningen av kemiska bekämpningsmedel år från år i jordbruket.
Därför är min tes att det inte är viktigast var maten är odlad – utan hur den är odlad, som vi tidigare skrivit om här på bloggen. Om jag som konsument köper ekologiskt odlade produkter som kommer långt bortifrån så sätter det förhoppningsvis press på odlare i min närhet att börja odla ekologiskt.
Undersökningen som citeras ovan visar vidare att 72 procent av svenskarna tror att Sverige kommer att få en bättre matkultur under de kommande tio åren. Det verkar ju lovande. /johan


Kommentarer på Hur viktigare än var – del II

 1. Jag kan förstå ditt resonemang 🙂 Jag har givetvis inte testat hela Änglamarks utbud. Vilka Änglamark-produkter kommer från Saltå? Vore intressant att veta då jag har betydligt större förtroende för era produkter.

  Varför väljer ni idag att fortfarande sälja produkter under Änglamarks varumärke i stället för under ert eget? Är det så som jag upplever det att COOP succesivt håller på och ersätter de ekologiska produkterna i sitt sortiment med Änglamark och därmed stänger ute andra tillverkare?

  Tycker bara att det är synd att bra varumärken/tillverkare göms såhär, tror inte att de stora matvarukedjornas vilja att stänga in kunderna till deras egna varumärken är bra för konsumenterna alls.

  Svara
  • @Jonas N. Jag håller helt med dig om att en del Änglamarks produkter är usla. Inte alla, men för många. Kvaliteten är mycket skiftande, och till slut, när man har köpt för många dåliga produkter, har man ingen lust att chansa. Jag antar att den skiftande kvaliteten beror just på att de köper in från helt olika producenter. ICAs eko-märke, ‘I love eco’ eller vad det heter, är inte bättre. Det hela är tråkigt, för med dessa produkter tycker ju ICA och Coop att de tillgodosett intresset av ekologiska varor. Men det är ju inte helt oviktigt att maten är trevlig att äta också, och det är förvisso mycket av den ekologiska maten; det gäller dock alltmer sällan den som ingår i butikernas serier av egna varor, tycker jag det verkar som.

   Svara
  • Vi gör följande produkter just nu: Fiberhavregyn, Havregyn, snabbhavregyn, rågflingor, havrekli, vetekli och mannagryn. Dock bara den mindre förpackningen av havregryn vilket delvis belyser det som alicia är inne på – variation i kvalitet. Kunden förväntar sig nog inte att en större förpackning egentligen innehåller en helt annan produkt.

   Varför? Vi har en lång tradition av samarbete med COOP redan från tiden innan Änglamark. När jag började på Saltå stod Änglamark för ca 40 % av vår omsättning – nu ligger den på under 10 %.
   Ersätter de oss med Änglamark? Ja det gör man.

   Personligen köper jag nästa aldrig kedjornas egna varumärken. När jag köper ett orginal så vet jag att produkten faktiskt även rymmer mycket kärlek och passion – och det gillar jag – vare sig det är Coca Cola eller ost från Skärvångens bymerjeri.

   Svara
   • ‘Personligen köper jag nästa aldrig kedjornas egna varumärken.’

    Jag också, när det är möjligt. För kvalitetsproblemen — eller snarare den skiftande kvaliteten — gäller inte bara de ekologiska varuserierna, utan också de icke-ekologiska (samt icke-matvaror, som diskmedel…).

 2. Om nu Svenska produkter är så bra, hur kommer det sig att vi likt USA häller Glukos-Sirap, druvsocker, dextros osv på köttråvaror?

  Nu senast såg jag att Änglamarks bacon hade tillsatt druvsocker.
  För mig är det en styggelse att hälla olika former av socker på råvaror och även smörgåspålägg av kött och fisk som inte haft det i orginalreceptet.

  Socker är ett volymgift som gör oss feta och ger samma skador som för mycket alkohol.

  Svara
  • Håller med dig Helge. “Av det naturen ger – och inget annat” är vår devis. Och undersökningen visar bara vad människor i allmänhet anser – det är inte en undersökningen av den faktiska kvaliteten på maten.

   Svara
  • Rätta mig om jag har fel här, men min känsla är att Änglamark aldrig haft några ambitioner om bra mat eller hög kvalitet. Har vid ett flertal tillfällen köpt deras produkter då de ofta är enda ekologiska alternativ på Konsum och bivit mycket besviken.

   Numera vägrar jag köpa Änglamark över huvud taget.

   Svara
   • Hej Jonas,
    som mottagare av Änglamarkspriset för några år sedan kan jag självklart inte hålla med dig :-). Men bortsett från det tycker jag nog att många av de 400 olika Änglamarksprodukterna håller bra kvalitet. Dessutom hjälper Saltå sedan gammalt till med att producera några av dem – även om det blir färre och färre.

Skriv en kommentar om Hur viktigare än var – del II

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig