Om du ska ha julskinka från gris på julbordet så välj skinka från KRAV-uppfödda grisar. Det är de som har det bäst. De får böka i jorden och plaska i gyttja. Ha ett riktigt grisliv helt enkelt.

Änglamarks julskinka är inte KRAV-märkt men den kommer från KRAV-uppfödda grisar. Att den endast är EU-märkt beror på att nitrit är tillsatt, vilket inte är tillåtet enligt KRAV’s regler.
Tillgången är god, säger Coop. Den kokta skinkan finns i butik från vecka 48 och den rimmade från vecka 50.

Läs mer om Änglamarks skinka på Jord på trynet.

Här finns en tabell som jämför olika uppfödningsmetoder.

Lena E


Kommentarer på Julskinka från KRAV-uppfödda grisar

 1. Har köpt Änglamarks rimmade skinkor många år men i år blev jag verkligen missnöjd. Skinkan var senig och nästan inget fett alls, även brosk i köttet.

  Svara
 2. Hittar ingen som helst information på länken Jord på trynet om varför Coop valt att spruta in Nitrit! Varför göra en KRAV märkt råvara ej KRAVmärkt? Märkligt tycker jag

  Svara
  • ”Jord på Trynet” handlar inte om Coops varumärke Änglamark utan om grisuppfödningen.
   Det jag gör ”reklam” för är grisar som haft det bra.
   ÄM skinka är EU-märkt men grisarna är uppfödda enligt KRAV’s regler. Skinkan är alltså bättre än den verkar med tanke på grisarna.
   Vill man ha en nitritfri skinka så ska man inte köpa ÄM.

   Svara
 3. Håller helt med Ulf. Var kan jag få tag på en krav-märkt skinka utan nitrit? Är det bara Ånglamarks ”krav”skinka som behandlas så?

  Svara
  • All skinka som är KRAV-märkt är utan nitrit. KRAV tillåter inte nitrit.
   Det som är bra med Änglamarks skinka är att den kommer från KRAV-uppfödda grisar men den är alltså bara EU-märkt pga av nitriten.
   Vill man ha en nitritfri skinka så är det nog inte så lätt. Man kan specialbeställa i en del charkbutiker. I Stockholm kan man beställa eko-skinka hos Cajsa Warg och Fine Food men jag vet inte om den är nitritfri. Jag har tidigare själv köpt nitritfri skinka direkt från lokal producent i Sörmland.

   Svara
 4. Är dom nitritfria eller går det att få tag på sådana alternativ. Jag är på jakt efter det eftersom jag håller en migränförebyggande diet som bl.a ska vara nitritfri

  Svara

Skriv en kommentar om Julskinka från KRAV-uppfödda grisar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig