Nyligen läste jag rapporten om flamskyddsmedel i fisk. Det visade sig att Änglamarks lax var värst. Att den innehåller högst halt av flamskyddsmedel beror på att den odlade laxen får “bra” foder, dvs foder som består av det som lax äter, nämligen fisk. Den lax som hade lägre halt flamskyddsmedel fick foder med mer vegetabiliskt innehåll.

Det jag mest reagerar över när jag läser sådana här rapporter är att man inte reflekterar över varför det finns flamskyddsmedel i maten eller hur det hamnat där.
Lika är det med algblommningen. Det är vädret det beror på att algblomningen är igång igen. Varje sommar.
Det har blivit så blasé.

Idag finns en ny artikel på Testfakta om en SVT-reporter som testat hur mycket gifter hon har i blodet. Flamskyddsmedel, tungmetaller, dioxiner, bekämpningsmedel mm.

Det här visar att det är viktigt att välja ekologiskt producerad mat. Närodlat konventionellt är inget bra alternativ. Vill vi minska gifterna i maten, jorden, fisken, blodet etc etc, så måste vi välja eko, var det än odlats.

Har ni sett filmen Underkastelsen av Stefan Jarl? Ännu en obekväm sanning.

Lena E


Kommentarer på Obekväma sanningar

 1. Visst är det nödvändigt att öka efterfrågan på ekologiska varor för att minska kemikalieanvändningen i matproduktionen. Men det handlar inte bara om kemikalier, utan även om utsläpp av bl.a. växthusgaser i samband med mattransporter. Jag tycker i alla fall inte själv att det känns bra att köpa varor som har transporterats långa sträckor, även om de är ekologiska – då avstår jag hellre och försöker hitta mer närodlade alternativ. Det bästa för miljön är såklart att välja varor som är både ekologiska och närodlade!

  Svara
 2. Nej flamskyddsmedlet har inte något med odling att göra. Det har däremot andra gifter som t ex rester av bekämpningsmedel. Det kan finns upp till 20 olika, kanske 30 olika bekämpningsmedel i en enda produkt. Det finns då gränsvärden för varje bekämpningsmedel men inget för hela kompotten. Vi är fullproppade med det där.

  Och visst var det väl bra att laxen innehöll nyttiga fettsyror men å andra sidan inte eftersom man då fick gifterna på köpet.

  För att påverka livsmedelsindustrin och jordbruket i Sverige så måste vi köpa ekologisk även om det odlats långt bort. Gör vi inte det så påverkas inte odlarna här hemma att ställa om till ekologiskt. Jag kan i alla fall inte se något bättre sätt.

  Svara
 3. Hej!
  Jag vill bara betona att just i fallet med spridningen av flamskyddsmedel har det dessvärre ingen betydelse om vi väljer ekologiskt eller konventionellt odlad mat, eftersom flamskyddsmedel inte används vid matproduktion. Produkter som ofta behandlas med flamskyddsmedel är bl.a. elektronik och textilier.

  Vill också belysa att den ekologiska laxen inte bara innehöll högre halter av flamskyddsmedel, utan även högre halter av nyttiga fettsyror – även detta ett resultat av fodret.

  Vidare skulle jag vilja ifrågasätta påståendet att det bästa alltid är att välja ekologisk mat framför närodlad konventionell. Visst, mindre gifter används vid produktionen av den ekologiska maten, men om den måste transporteras runt halva jordklotet innan den når matbordet är det ändå inget bra alternativ ur miljösynpunkt.

  Svara
  • Det står så här i rapporten: De anses bland annat kunna påverka hjärnans utveckling hos foster och spädbarn samt ha effekter på människors fortplantningsförmåga. Per Eriksson, professor vid Institutionen för organismbiologi, är en av de forskare vars studier kommer ligga till grund för det kommande gränsvärdet.
   – Vår forskning på djur visar att PBDE, vid samma doser, ger samma typ av skador som PCB:er. Det är framförallt precis före och efter födseln då hjärnan utvecklas som utgör den kritiska perioden, säger han.
   Du kan läsa mer om du klickar på länken till rapporten om flamskyddsmedel i fisk och titta på filmen. Där får man veta mycket.

   Svara
 4. Hej Michaela
  Ja det var den ekologiska laxen som var värst men det berodde på att den fått foder baserat på fisk. Fisk som är förorenad av miljögifter. Ju bättre val vi gör, både när det gäller mat, rengöringsmedel, textilier mm, ju mer kan vi påverka att t ex fisken inte behöver innehålla gifter.

  Svara
 5. Oj, skrämmande. Men jag fattar inte, det var ju den ekologiska fisken som var värst? Hur kan det då vara bäst att välja den?
  Känner du till något bra märke på fisk? Jag äter en hel del lax men vill inte sätta i mig flamskyddsmedel på kuppen…

  Svara

Skriv en kommentar om Obekväma sanningar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig