Nu lanserar vi Carnaroliris och Svart Ris, Venere.

Båda rissorterna kommer från Italien, precis som våra övriga riser.

Saltå Svart Ris, Venere är ett exklusivt svart ris som uppstått genom korsning av inhemska rissorter i Po-dalen. Namnet, som är ursprungsskyddat, har det fått efter kärleksgudinnan Venus. Endast ett fåtal odlare har licens för att få odla Venere.
Venere är ett fullkornsris som har alla riskornets beståndsdelar kvar och är därför naturligt rikt på vitaminer och mineraler. Smaken är fyllig och lite nötig.
Och så smakar det lite vanilj också, säger Jennifer som jobbar här hos oss och som är väldigt förtjust i det svarta riset.
Riset behåller sin svarta färg vid kokningen vilket gör det extra dekorativt och vackert på tallriken.


Saltå Carnaroli odlas i norra Italien i provinsen Vercelli.
Carnaroli är ett risottoris och det anses vara det finaste risottoriset och kallas också därför ”superfino” eller ”the king of rice”. Carnaroli innehåller mer stärkelse än annat risottoris och har dessutom en utmärkt absorberingsförmåga. Det gör att risotton blir precis så krämig som en äkta risotto ska vara. Carnaroli passar också bra till andra rätter då riskornen behåller sin vackra form och inte klibbar.  T ex i en härlig sallad.
Det är också enkelt att laga en risotto av Carnaroli då man inte behöver vara så petnoga med att röra hela tiden. Det blir bra ändå 🙂

Läs gärna vårt pressmeddelande om riserna.

Lena E


Kommentarer på Nya ekologiska gourmet-riser från Saltå Kvarn

 1. Lena: okej, för mig är det väsentlig information, jag har dåligt samvete för den aspekten varje gång jag äter ris. Att veta att ett rispaket är bättre än ett annat ur klimathänseende är alltså mycket avgörande för mig.

  Är det generellt så att ris odlat i Italien är så påtagligt mycket bättre, eller är det bara ert?

  Svara
  • Generellt är ris odlat i Italien bättre.
   Ekologiskt ris är också bättre då man måste torrlägga för att kunna rensa ogräs.
   Saltå Kvarns ris är ännu bättre då risfälten ligger under vatten i endast några veckor. Det är vår risodlare som utarbetat ett eget sätt att odla riset på.

   Svara
   • Så bra!
    Nästa gång ni gör om paketen kan ni väl ta med den infon? Och kanske skriva lite mer om detta i bloggen.

 2. Metanutsläpp??
  Jag är nog mer bekymrad över den ökande stärkelsehalten, stärkelse är i princip lika med socker och det äter vi redan för mycket av. Positiva är mer mineraler och vitaminer. Tomma kalorier är en styggelse.

  Svara
  • Ja det gäller förstås att ha balans. Det svarta riset innehåller mer vitaminer och mineraler än det vita Carnaroli.

   Svara
 3. Nej, det framgår nog inte på paketen. Särskilt inte om det är till nackdel. Vi skulle i och för sig kunnat skriva om det på våra paket men valde att fokusera på mat, smak och recept. Ville vi skriva om klimatet skulle det matiga inte få plats.
  Hos vår odlare ligger fälten endast under vatten i några veckor, till skillnad från andra risodlingar som ligger under vatten större delen av odlingstiden.
  Här finns en länk där vi tidigare skriver om ris http://saltakvarn.wordpress.com/2010/05/03/mindre-klimateffekt-med-ekologiskt-ris-fran-italien/

  Svara
 4. Det här med ris… Det ska ju vara en del metanutsläpp vid odlingen? Och så heter det att det finns ris som inte alls är så illa ur den synpunkten, beroende på hur det odlas. Men det framgår aldrig av rispaket om riset i paketet odlats på det ena eller andra sättet?

  Svara

Skriv en kommentar om Nya ekologiska gourmet-riser från Saltå Kvarn

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig