Inspirerad av Åsa och Mårtens reseskildringar från våra quinoadodlare i Bolivia kommer här en härlig quinoasallad med mustiga smaker. Vissa av kryddorna är värmande och kanske lite vintriga, men den svarta quinoan med sin krispighet, den färska koriandern och den bakade laxen ger ändå den här rätten en tydlig vårkänsla. Gott blir det också!

Quinoasallad 6 portioner

Gul lök 1   st
Vitlök 1 klyfta
Smör 1   msk
Kanelstång 1   st
Nejlika, hel 2   st
Quinoa, svart 3   dl
Vatten 6   dl
Citronsaft 1   msk
Laxfilé, färsk 500  g
Koriander, torkad 1   tsk
Cayennepeppar 1   tsk
Spiskummin 1   tsk
Olivolja Classico 1   msk
Blandad   sallad 50  g
Rostade mandlar 50  g
Russin 1   dl
Koriander, färsk 1   kruka
Citronskal, rivet 1   msk
Granatäpple 1   st
Salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka lök och vitlök. Fräs i smör tills det blir glansigt och tillsätt kanelstången, nejlikorna och quinoan. Häll över vatten och låt koka på svag värme ca 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Lägg laxen i en smörad ugnsform. Pudra över koriander, cayennepeppar och spiskummin. Salta ordentligt. Ringla över olivolja och baka i ugnen ca 15 minuter eller tills laxen är precis klar. Om du har en ugnstermometer kan du köra laxen till 55 grader, då är den perfekt.

Blanda quinoan med sallad, mandlar och russin. Lägg ut på ett fint fat. Bryt laxen i vackra bitar och lägg över quinoan. Toppa med färsk koriander, citronskal och granatäppelkärnor.

Jennifer


Skriv en kommentar om Ugnsbakad lax med orientalisk quinoa, mandlar och russin

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig