Åsa och Mårten har varit i Bolivia och besökt odlare och leverantörer av sesamfrö och quinoa.

I mars var Åsa och Mårten i Bolivia och besökte några av våra leverantörer. Åsa har tidigare bloggat om quinoa. Nu ska det handla om sesamfrö!

En flygresa mellan La Paz och Santa Cruz de la Sierra tar bara en timme. Men när man kommer från La Paz och den karga högplatån känns Santa Cruz de la Sierra som ett helt annat land. Eller en helt annan kontinent. Det är stora skillnader mellan västra och östra Bolivia – temperaturen, luftfuktigheten, växtligheten, djurlivet, maten och sist men inte minst höjden över havet.

I Santa Cruz de la Sierra är klimatet tropiskt. Årsmedeltemperaturen ligger över 20 grader. Området runt staden Santa Cruz, som den kallas för i dagligt tal, är jordbruksbygd. De flesta lantbrukarna har små odlingslotter och vanliga grödor är till exempel majs, sojabönor och jordnötter. Lantbrukarna har även djur på sina gårdar som kor, grisar och höns.  De flesta lever mycket enkelt – utan gas, elektricitet eller rinnande vatten.

Här runt Santa Cruz odlas Saltå Kvarns sesamfrön. I vårt sortiment har vi både oskalade och skalade sesamfrön.

I Bolivia är sesamfrön ett ”nytt” frö. Men i andra delar av världen har sesamfrön har odlats mycket länge, ett antal tusen år. Sesamfrön har ett högt innehåll av fett – så mycket som hälften av fröet är fett – varav det mesta är omättat och fleromättat fett. Sesamfrön är också kända för att innehålla mycket kalcium. Detta gäller främst oskalade sesamfrön, även om skalade sesamfrön innehåller kalcium. Förutom sitt näringsinnehåll är sesamfrön mycket goda. Det godaste är att rosta oskalade sesamfrön, då får man verkligen fram sesamfröets nötiga smak!

Sesamfält

Mårten på fältet

Sesam heter Sesamum indicum på latin och hör till familjen sesamväxter. Det är en hög växt som kan bli upp till 2,5 meter hög. Sesamblomman är en mycket vacker blomma, vit med inslag av rosa och lila.

Sesamblomma

Sesam behöver mycket värme under lång tid för att mogna. Efter ungefär 120 dagar har en kapsel bildats där sesamfröna ligger på rad inuti och mognar.

Frökapslar

När bladen på sesamväxten har börjat torka skördas sesamväxten med hjälp av en machete. Sesamen staplas upp i kärvar på åkern och torkas under 14 dagar.

Sesam på tork

Sesamkärve

När kapseln torkat ordentligt gör man precis likadant med sesamfröna som med quinoa, man lägger ut en pressening och slår på sesamväxten. På så sätt trillar sesamfröna ut ur kapseln och kan samlas upp från presseningen. I vissa fall låter man plantan torka ytterligare en tid för och göra om processen – allt för att se till att alla fröna tas till vara. På åkern sorterar man även sesamfröna en första gång, precis som jag har berättat att man gör med quinoa. Sesam odlas i växelbruk mellan träda och andra grödor som till exempel jordnötter, sojabönor eller sorghum. Sorghum eller durra är ett gräs som används bland annat till foder.

Durrafält

Durra

Saltå Kvarns leverantör av sesamfrön i Bolivia är ett privat företag med en stor passion för att göra gott – att hjälpa små lantbrukare att kunna leva av sin mark. Företaget köper sesamfrön från ungefär 1.000 familjer runt Santa Cruz. Familjerna har olika stora gårdar, allt från en hektar upp till 45 hektar. Men de flesta familjer har mellan en och fem hektar och kombinerar odlingen med djurhållning.

Zackarias, en av de 1.000 odlare som levererar sesamfrön till Saltå Kvarns leverantör, odlar sesamfrön sedan sex år tillbaka. I år odlar han sesamfrön på två hektar. Zackarias bor tillsammans med sin fru och deras sju barn alldeles i närheten av odlingen. De håller just nu på att bygga ett nytt hus. Förutom odlingen livnär de sig också på 10 kor. Zackarias berättar för oss att han har haft stor otur med årets skörd. En stor del av skörden har blivit förstörd av termiter. Enligt Zackarias är termiter det skadedjur som han har haft mest problem med i odlingen av sesam.

Zackarias

Termiter är, trots vad man kan tro, inte nära släkt med myror. De är istället närmare släkt med kackerlackor. Men termiter lever precis som myror i samhällen med en social struktur och bygger stora ”stackar”. Termitboet på bilden här nedanför är övergivet, men det är otroliga byggnadsverk som de kan skapa. termiter lever av cellulosa av olika slag och vissa arter (det finns flera tusen) är skadedjur och orsakar stora skador på odlingar.

Termitstack

I Bolivia är det allmän skolplikt precis som i Sverige. Barnen går i skolan på förmiddagen. På eftermiddagen går de allra flesta hem för att hjälpa till på gården. Under ett av våra fältbesök träffar vi Carlos. Carlos är en av sju söner i en familj som odlar sesamfrön. Familjen odlar sesamfrön på fem hektar. Carlos berättar för oss om växtföljden på deras mark: Första året odlar de djurfoder, till exempel majs eller sorghum, andra året odlar de sesamfrön. Tredje året ligger marken i träda. Förutom odlingen har även familjen grisar. Grisarnas gödsel komposteras och används som gödsel.

Carlos

Eftersom sesamfrön är en ny gröda för de allra flesta har vår leverantör anställda som hjälper och ger odlarna råd i hur de ska odla sesamfrön. Vi besöker även företagets kontor och deras två anläggningar. På den ena anläggningen rensas sesamfröna från till exempel stenar, ogräsfrön, växtdelar och fula fröna. I en annan del av Santa Cruz ligger anläggningen där de sesamfrön som ska säljas som skalade skalas. Skalningen görs med hjälp av vatten som snurrar runt i snabb hastighet, vilket får skalen att lossna. Efter skalning torkas sesamfröna, för att sedan sorteras en sista gång innan de packas i säck. Sedan börjar den långa resan till Sverige. Transporten sker på samma sätt som quinoan. Du kan läsa hur i min tidigare bloggpost Våra leverantörer – Quinoa del II.

Jag tänker avsluta min berättelse från Bolivia med Ali Baba och de 40 rövarna, sagan om den fattiga vedhuggaren från sagosamlingen Tusen och en natt. Jag har läst sagan många gånger och ofta funderat på varför grottan kallas just ”Sesam”. Och i Bolivia fick jag veta varför. Det finns en sorts sesam som kallas ”golden sesame” eller gyllene sesam. Precis som namnet antyder är fröet mycket vackert och förr i tiden användes sesamfröna som betalningsmedel. Så det som fanns i rövarnas grotta var inte pengar utan sesamfrön. Idag är sesamfrön inget som man blir rik av att odla, men för många familjer ökar livskvaliteten när de kan leva på det som marken ger.

Åsa


Kommentarer på Våra leverantörer – Sesamfrö

 1. Tack för bra info! Men hur ska jag tänka m.a.p. total klimatpåverkan?
  Vill gärna veta mer både för sesamfrö och qinoa.
  Tack på förhand:)

  Svara
 2. Började just fundera över hur sesam odlas och skördas, så jag hamnade här. Tack för bra info och fina bilder 🙂

  Svara
 3. En vacker berättelse.

  Har du några belägg för att sesamfrön förr i tiden användes som betalningsmedel?

  Svara
  • Hej!

   Nej, det har jag inga belägg för. Så kan det vara en saga precis som berättelserna från Tusen och en natt.

   Hälsningar Åsa Lindeblad

   Svara

Skriv en kommentar om Våra leverantörer – Sesamfrö

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig