Åh så gott det blir med sötsyrlig, lite het lax och len och fin palsternackspuré! Fänkålssalladen bidrar med härlig fräschör och krispighet. Den här rätten kan jag varmt rekommendera.

Lax med balsamico 4 portioner

Palsternacka 600 g
Crème fraiche 1 dl
Eventuellt lite mjölk  
Vitlök 1 klyfta
Röd chili 1 st
Apelsin 1 st
Crema di Balsamico bianco 2 msk
Olivolja Classico 2 msk
Vildfångad skinnfri laxfilé 600 g
Fänkål 1 st
Dill några kvistar
Salt och peppar  

Skala palsternackorna och skär dem i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Mixa med mixerstav eller mosa med hjälp av en gaffel till en slät kräm. Tillsätt crème fraiche och späd eventuellt med lite mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Finhacka vitlöken och chilin, behåll kärnorna i chilin om du vill ha extra hetta. Skölj apelsinen och finriv det yttersta skalet. Blanda ihop balsamico, olivolja, vitlök, chili och apelsinskal. Pressa i saften från en halv apelsin. Smaka av glacen med salt och peppar.

Skär laxen i portionsbitar och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över glacen. Baka laxen mitt i ugnen, 200 grader ca 8-10 minuter eller tills den är precis genomstekt. (55 grader brukar bli perfekt.)

Skär under tiden fänkålen tunt. Pressa över saften från den andra halvan av apelsinen, salta, peppra och ringla över någon matsked olivolja. Plocka ner dillen. Blanda runt och smaka av.

Servera laxen med purén, fänkålssalladen och den goda skyn!

Jennifer


Kommentarer på Lax med balsamico- och chiliglace, palsternackspuré och fänkålssallad

Skriv en kommentar om Lax med balsamico- och chiliglace, palsternackspuré och fänkålssallad

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig