Pressmeddelnde 2012 11 29

Alltmer fikon i mat och bak. Nu är årets skörd här.

Årets skörd av soltorkade ekologiska fikon har just kommit till Sverige. Mjuka, söta och näringsrika. Saltå Kvarn säljer alltmer fikon under hela året därför att fikon har blivit allt vanligare i matlagning och bakning. Just nu är de som allra bäst.

Fikon är både energigivande, goda och nyttiga. De innehåller bland annat mycket fibrer och fruktsocker och är rika på antioxidanter och flera mineraler.

Tidigare var fikon mest förknippat med jul. Idag använder vi fikon på betydligt fler sätt, och året runt. Det är numera en av de mest populära torkade frukterna i Sverige. Förutom att äta torkade fikon som mellanmål och snacks, passar de utmärkt att använda i matbröd, kakor, müsli, gröt, sallader, rullader, desserter, marmelader. Och till egen konfektyr, t ex doppade i mörk choklad. Man kan också göra goda tillbehör till olika maträtter. Exempelvis fikonpesto med soltorkade fikon, solroskärnor, vitlök och solrosolja. Eller fikonmarmelad med hackad rödlök och balsamvinäger.

Här hittar du ett gott recept på Ädelostkaka med fikon i balsamvinäger

Saltå Kvarns soltorkade fikon är av sorten Sarilop och kommer från ekologiska familjeodlingar omkring staden Izmir i västra Turkiet. Fikon äts också färska, men är då oftast av en annan sort. I Turkiet växer cirka 600 olika sorters fikon och härifrån kommer större delen av världens fikonproduktion. Huvuddelen av skörden soltorkas under hösten. På ett speciellt datum som turkiska staten bestämmer startar den stora fikonrushen, dvs världsexporten. Transporterna av Saltå Kvarns ekologiska fikon från Turkiet till Sverige sker med båt och är klimatkompenserade.

Att fikonen är ekologiska innebär bland annat att man inte använder konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller andra kemikalier. Exempelvis används inte giftgasbehandling med fosforväte mot skadedjur vid hanteringen av fikonen, vilket är vanligt i konventionell fikonproduktion. Den ekologiska metoden är att vid behov istället chockfrysa fikonen.

Årets skörd av Saltå Kvarns ekologiska torkade fikon finns i Coop, ICA och Hemköp i hela landet. En påse med 250 gram kostar cirka 34 kronor.

Lena E


Kommentarer på Alltmer fikon i mat och bak. Nu är årets skörd här.

 1. Trevligt med nya fikon!
  Jag har en fråga om kaliuminnehåll. fineli.fi påstår att 100g fikon inehåller 766mg kalium, medan ni säger att era fikon innehåller 230mg. Jag har svårt att tro att konventionellt odlade fikon skulle inehålla tre gånger så mycket kalium, även om det förstås beror på jordmånen etc. Är det ni som är blygsamma, är Fineli överoptimistiska, eller kan det vara en annan fikonsort som har högre kaliumhalt?

  Svara
  • Hej Mattias!
   Det stod fel kaliumvärde på vår hemsida. Jag har ändrat det nu så att det stämmer överens med vad som står på Saltås fikonpåse. Kaliumvärdet är 710 mg.
   Tack för att du uppmärksammade det så att vi kunde rätta till!

   Svara
   • Coolt. Kul att jag kunde hjälpa till, och nu har jag ännu ett redskap i kampen mot kaliumbrist:)

Skriv en kommentar om Alltmer fikon i mat och bak. Nu är årets skörd här.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig