vörtbröd_500g_liten

Jag kanske inte är helt objektiv kan ni tycka men jag tror inte jag har fel när jag säger att Saltås Vörtbröd är det godaste på marknaden 🙂

Dagen innan vörtbrödet ska bakas så gör våra bagare en rågskållning. Dvs man häller hett vatten över rågmjöl som sedan får stå och svälla till dagen därpå. Då tar man skållningen och blandar med de goda kryddorna – pomerans, ingefära och nejlika – samt russin, lite mjöl, jäst och vatten. Det blir till en fördeg som får stå och jäsa i flera timmar.

Därefter blandar men ner resten mjöl och övrigt som ska till och gör klar degen. Den får i sin tur jäsa någon timme till innan man slår upp bröden och lägger dem på plåt. De får sedan jäsa upp till runda, fluffiga bröd. Sedan gräddas de och det doftar i hela nejden.

Skållningen gör brödet extra saftigt och fördegen gör att kryddorna riktigt lämnar ifrån sig aromerna till brödet. Man behöver heller inte lika mycket jäst om man bara låter degen få tid på sig att jäsa. Dessutom blir smaken mustigare.

Alla ingredienser är så klart ekologiska och mjölet är malt i vår egen kvarn.

Ja, nu vet ni varför Saltås Vörtbröd är så himla gott!

Det finns att köpa lite överallt i Stockholmsområdet och på ett och annat håll ute i landet också.

Och här är våra duktiga bagare!Från vänster: Adnan, Jarek, Per, Stefan, Lisa (Lisa är kvarnchef men tycker också om att baka=), Johan, Robert och Joel.

Lena E


Kommentarer på Saltå Vörtbröd – himla gott!

Skriv en kommentar om Saltå Vörtbröd – himla gott!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig