Panforte är en italiensk julkaka med choklad, honung, kanel och nötter. I Italien serveras den ofta som en tårta med florsocker på men jag brukar skära min i munsbitar och bjuda som julgodis. Den är oemotståndlig, jag lovar!

Panaforte

Panforte

Hasselnötter 100 g
Valnötter 100 g
Sötmandel 100 g
Kanel ¾ tsk
Vetemjöl 1 dl
Honung 1,5 dl (175 g)
Strösocker 2,25 dl
Mörk choklad, minst 70 % kakao 150 g

Smörj en ugnsfast form (ca 18×20 cm) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Blanda sedan alla nötter och mandlar med mjöl och kanel i en bunke. Smält honung och socker i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar. Ta bort kastrullen från värmen när sockret har löst sig och blanda i chokladen, rör runt tills chokladen har smält. Blanda snabbt ner chokladsmeten i nötterna och rör om ordentligt. Häll choklad- och nötmassan i ugnsformen och grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 30 minuter eller tills det småbubblar i hela kakan. Ta ut formen och låt kakan svalna lite. Skär den sedan i mindre bitar.

Det går också fint att ha torkad frukt i kakan och att variera med andra sorters nötter, allt efter tycke och smak.

Jennifer


Kommentarer på Panforte – Italiensk julkaka

 1. Michaela, jag har sett recept både med och utan choklad, så du kan ha rätt. Men jag gillar när det är choklad i. 😉

  Svara
 2. Brukar de verkligen ha med choklad i Italien? Har aldrig sett det. Det kan säkert vara gott, men är orolig att den goda honungssmaken drunkar i chokladen?
  Jag har aldrig testat med choklad, som som sagt var säkert är smarrigt, men personligen uppskattar jag brytningen mellan honungens sötma och det lite syrliga från den kanderade frukten som brukar ingå.
  Panforte är hur som helst väldigt gott! Min andra favoritkaka från Siena är ricciarelli – underbara! Smakar honung och florsocker och mandelmassa…
  Tack för en bra blogg där jag alltid får en massa inspiration!

  Svara

Skriv en kommentar om Panforte – Italiensk julkaka

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig