Det här är ett väldigt trevligt sätt att tillaga hel dinkel. Här är det smaksatt med vitt vin, timjan och tomat men man kan välja att krydda helt efter tycke och smak. Den ugnsbakade dinkeln är god att servera som en vegetarisk ensamrätt tillsammans med ost eller som tillbehör till kött eller fisk. För att få en krämigare konsistens på dinkeln kan man blanda ner en vällagrad riven ost precis innan servering, då blir det nästan som en risotto.

SONY DSC

Ugnsbakad dinkel 4 portioner

Dinkel, hel 3 dl
Körsbärstomater 250 g
Röd lök 3 st
Vitlök 5 klyftor
Timjan ½ kruka
Lagerblad 2 st
Höns- eller grönsaksbuljong 5 dl
Vitt vin 2 dl
Olivolja Riserva 1 dl
Salt och peppar

Skölj dinkeln i kallt vatten och blötlägg den sedan i nytt, kallt vatten i ca 8 timmar. Häll den sedan genom en sil och skölj under rinnande vatten. Om dinkeln inte ska tillagas direkt efter blötläggningen går det bra att förvara den avrunnen i kylskåpet tills det är dags.

Dela körsbärstomaterna på hälften. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitköken och dela den. Repa bladen från timjankvistarna.

Lägg dinkeln i en ugnsfast form tillsammans med tomater, lök, vitlök, timjan och lagerblad. Koka upp buljongen och häll den sedan i formen tillsammans med vin och olivolja. Blanda runt försiktigt.

Täck formen med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och baka sedan i ugnen på 175 grader i ca 1 timme eller tills dinkeln är mjuk. Ta av folien/bakplåtspappret mot slutet av tillagningen för att koka bort överflödig vätska. Ta ut formen ur ugnen, salta och peppra och rör runt försiktigt.

Jennifer


Skriv en kommentar om Ugnsbakad dinkel med vitt vin, tomat och timjan

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig