semla

Här kommer ett semmelrecept bakat med fördeg. Fördegen gör bullarna saftigare och fluffigare.
Man kan också ”fuska” ner lite fullkornsmjöl i degen utan att det märks 😉
Receptet är till 30 bullar och fyllningen likaså.

Semmelbullar ca 30 stycken

FÖRDEG:

Mjölk 4 dl
Vetemjöl special eller dinkelsikt 550 g
Jäst 30 g i 3 timmar i 20°
30 g i kyl över natt
5 g svalt över natt, ca 15°

Du kan alltså välja om du vill göra fördegen dagen innan eller samma dag som du ska baka.
Ta fram ägg och smör så att de får rumstemperatur.

Gör så här:
I maskin: Häll samman och kör i ca 2-3 minuter, tills degen är slät.
För hand: Smula jästen och rör ut den i mjölken. Tillsätt mjölet och rör med en träslev i några minuter tills degen känns slät. Byt hand om du blir trött.

BULLDEG:

Fördegen
Smör, rumsvarmt 150 g
Rårörsocker 150 g
Havssalt, fint 15 g
Ägg 4 st
Kardemumma, malen 1-2 tsk
Vetemjöl special CA 400 g
Äkta vaniljsocker 1 tsk
(1 msk surdegsstart)

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna med fördegen. Justera konsistensen med mjölet.
(Om du har en surdegsstart så kan du blanda i en msk. Annars låter du bli.)
Knåda intensivt till en medelfast deg. Pyttelite lösare än en vanlig bulldeg.
Låt degen vila i ca 30 minuter under duk. Den ska ha ökat i storlek med ca 50 %.
Forma till 3 avlånga degrullar, ca 30 cm långa.
Försök att forma rullarna genom att rulla dem lite emot dig samtidigt som du trycker in degen med tummarna. Det ska resultera i att degrullarna får en bra ytspänst. På så vis jäser de upp bättre.
Låt vila i 30 minuter, gärna under duk.
Dela varje rulle i 10 delar och forma till runda bullar. Lägg på smord plåt eller med bakplåtspapper.
Jäs under duk till ungefär dubbel storlek.
Pensla eller spraya bullarna med lite vatten, så får de en fin yta.
Grädda 10-12 minuter i 220° i nedre delen av ugnen.
I varmluftsugn räcker det med ca 200°.
Bullarna går bra att frysa in.

FYLLNING:

Mandelmassa 1 kg
Mandel, hackad 2-3 dl
Vatten 0,5-1 dl
Vispgrädde Efter behag (1-2 liter)

Gör så här:
Blanda samman mandelmassan med hacka, och eventuellt rostad, mandel.
Rör i lite vatten så att massan får en slatare konsistens. Det är godare om den inte är så hård.
Om du vill så kan du smaksätta mandelmassan med några teskedar kardemumma och lite vaniljsocker.

Tips!
Kyl ner grädden till ca 1°.
Tillsätt ca 2 msk vatten per liter grädde (jag brukar skölja ur gräddtetran med lite vatten):
Nu är grädden kall och fetthalten har sänkts något i och med vattnet. Det gör att det nu går jättefort att vispa grädden samtidigt som den blir extra slät och fluffig!
OBS! Du måste passa att den inte blir smör, för det går fort!

Nu är det bara att skära eller klippa ut ett lock i bullen, fylla med mandelmassa och spritsa en fin ring med grädde på det hela.
På med locket och sikta över florsocker.

Lena E


Skriv en kommentar om Saltå semlor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig