Pastarecept finns det nog lika många varianter på som det finns pastaälskare. Dela med dig av ditt bästa så har du chansen att vinna ett fint paket med tre olika sorters ekologisk pasta av finaste kvalitet från Saltå Kvarn!

Pesto liten 10x15

Skriv ditt recept som en kommentar här på bloggen senast den 24 oktober. Vinnarna presenteras på Internationella Pastadagen, dvs den 25 oktober. Tre vinnare kommer att dras. (Vi kan tyvärr inte skicka produkter utanför Sverige, detta pga tullregler.)

Lycka till och smaklig spis!

/Jennifer

5307_Penne_2_500_g 5304_Tricolore_2_500_g 5309_Chifferi_2_500_g 5308_Fusilli_2_500_g 

  

 

 

 


Kommentarer på Tävla med ditt godaste pastarecept!

  1. Jag älskar pasta med tomatsås och räkor. Mustigt och gott!

    Såhär års använder jag krossade tomater på burk (Saltås såklart) funkar även med hela skalade tomater på burk om man har det. Det går bra vilket som. Häll tomaterna i en gryta, tillsätt stora klyftor av lök och pressad vitlök efter smak. I med basilika, rosmarin, salt och peppar! Låt småputtra i ca 1 timme. Ta upp löken och smaka av med en tesked kanel (låter kanske märkligt men det är supergott). Vill du ha lite styrka i så tillsätt cayennepeppar.

    Koka pastan du vill ha till.

    Om du har valt hela tomater till såsen kan du mixa eller krossa såsen, hur du gör är en smaksak. Lägg sedan i de skalade räkorna och låt de puttra nån minut. Dom ska bara bli varma, ligger dom i grytan för länge blir dom sega.

    Servera såsen tillsammans med pastan! Ät och var glad 🙂

    Svara
  2. Min favorit är en svensk klassiker, pasta och kålpudding

    Gör såhär för 3 portioner:
    Koka pasta
    Använd 200 g vitkål som du skivar och fräser i smör
    Fräs 1 gul lök som är hackad och blanda med 200 g köttfärs, 1 ägg, salt och peppar.

    Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form sedan lägg på köttfärsen och resten av kålen. Grädda i ugnen ca 45 min.

    Servera och avnjut med lingonsylt!

    http://pernillabredolt.com/2013/10/23/homemade/

    Svara
  3. Afrikansk kycklingpasta

    Recept för 1 person:
    150 g kyckling, strimlad
    1 ägg, hårdkokt, helt
    1 lök, 8 delar
    1/3 paprika
    ½ vitlöksklyfta, pressad eller hackad
    1 morot, i skivor
    chilipulver eller chili
    100 ml kokosmjölk
    1 msk apelsinjuicekoncentrat
    ¼ tärning grönsaksbuljong
    1 msk jordnötssmör med bitar

    Kryddblandningen för 4 personer:
    Ras-el-hanout (2tsk):
    ½ tsk koriander
    ¼ tsk kardemumma
    ¼ tsk ingefära
    ¼ tsk nejlika
    ¼ tsk muskot
    ½ tsk gul curry
    salt och peppar
    3 msk neutral olja tex solrosolja

    Fräs:
    • kött
    • morötter
    • tillsätt resten utom jordnötssmör och ägg

    Koka tills det ser bra ut och häll i så mycket vatten att såsen inte blir för tunn.
    Blanda i jordnötssmör.
    Tillsätt ägget
    Koka upp igen

    Serveras med Saltå Kvarns härliga Penne och gärna afrikansk bröd!

    Svara
  4. 300 g blandfärs och en hackad lök steks. Koka 200 g pasta. Blanda blandfärs med pasta. Blanda 2 ägg, 3 dl mjölk och 100 g smulat ädelost och lite salt och häll i allt i en ugnsform. Grädda i 200 grader 40 minuter.

    Svara
  5. Pasta frutti de mare: Lite omständigt men fantastiskt gott. 4 port.
    500 g blåmusslor med skal, 2 vitlöksklyftor,1 spansk pepparfrukt, skal av 1 citron, 8 kvisttomater, 2 tsk flytande fiskbuljongkoncentrat, 3 msk finklippt persilja, 4 råa havskräftor, 100g skalade räkor, 2 dl vitt vin,salt o olivolja.
    Bandspagetti
    Rensa o tvätta musslorna. Hacka vitlök o peppar fint o bryn,tillsammans med citronskalet.
    Lägg i den finhackade persiljan,o fiskfonden. Kärna ur o tärna tomaterna.
    Lägg i musslor o havskräftor i grytan. Häll på vinet . Koka under lock på hög värme ca 5 min. Tag upp musslorna, kräftorna.
    Lägg i tomaterna o koka ihop. smaka av med salt o peppar.
    Koka pastan.
    Blanda i den färdigkokta pastan i såsen o tillsätt musslor, kräftor o räkor.
    Några tag med svartpepparkvarnen över .
    Ät o njut

    Svara
    • Min pastafavorit är min egna varant av Penne ala Rabiata
      Nillas ala rabiata – styrkan och smaken beror på om kocken är arg eller inte..Litelagom gör en god smak!

      Fräs 2 gula hackade lökar i lite smör och pressa 2 vitlökar i.
      Klipp ner 3 paket bacon och fräs ihop.
      Blanda ner antingen 2-3 hackade färska tomater eller en burk krossade.
      Häll i 1 dl chilisås och låt såsen puttra ihop 5 min.
      Sen ös i 2 dl riven fin parmesan och krydda enligt smak med svartpeppar och chilipeppar.
      Servera med Saltå Kvarns härliga nykokta Pasta Penne!
      Mums!!!

      Svara
  6. Pastasallad
    5 dl kokt Fusilli, 2 dl kassler i små tärningar, 100 g röda vindruvor, dela i halvor, ½ dl solrosfrön
    Sås: 1 dl majonnäs, 1½ dl crème fraiche, svartpeppar, timjan. Blanda.
    Blanda såsen med andra ingredienser, låt stå i kylen ett par timmar.

    Svara
  7. Kantarellpasta
    4 dl Saltå Kvarn Penne eller Fusilli, 1 liter vatten, salt. Koka.
    Sås:3 dl kantareller, 1 gul lök, olja, 1½ dl matlagningsgrädde, 100 g mjukost med kantarellsmak. Hacka lök och stek mjukt, tillsätt grädde och hackade kantareller samt ost. Stek tills osten smälter. Servera såsen med pasta.

    Svara
  8. Enkel tomatsås som jag snabbt slänger ihop. Allt är på känsla, inget recept. Stek i olivolja en gul lök med 3-4 pressade vitlöksklyftor. Häll i två burkar hela skalade tomater. Krossa tomaterna efter att det har gojsat ihop en stund, ca 10 minuter. Sen i med en/två skedar flytande honung, så såsen blir söt! Sist i med salt och svartpeppar. Låt denna sås koka på ettan länge, småputtra, ju längre dessto godare, men kanske 40 minuter. Vill man ha en mer matig rätt så brukar jag slänga i en burk tonfisk och även grädde. Koka tills dessa kokat ihop, ca en 20 minuter.

    Med vänliga hälsningar

    //Susann

    Svara
  9. Det blir inte godare än såhär! Miljövänlig och djurvänlig njutning. <3

    Enkel och lyxig höstpasta – Gräddig pastasås med sojafärs & kantareller
    (http://vegoteket.se/2013/09/enkel-lyxig-hostpasta/)
    För 2 pers.

    1 liter kantareller
    150 gram fryst sojafärs
    2 vitlöksklyftor
    1 msk Saltå Olivolja Classico
    1 grönsaksbuljongtärning
    1 tsk rosmarin
    1 tsk timjan
    2 msk rött vin, Saltå Bordeaux
    1 msk sojasås
    4 dl Ekologisk havregrädde
    Svartpeppar
    Salt
    2 port (ca 160 g) Saltå Kvarns pasta tricolore

    GÖR SÅ HÄR:
    Rensa kantarellerna (skölj ev.) och se till att det inte finns kvar några barr eller jord på dem. Om de är stora, skär dem på längden till mindre bitar.
    Hetta upp en panna utan matfett och lägg i kantarellerna, låt vätskan koka bort och häll sedan över kantarellerna i en mindre skål vid sidan av.
    Sätt på pastavatten och koka enligt anvisning på förpackningen.
    Häll olivolja i den heta pannan och stek sojafärsen. Håll temperaturen på medelhög värme. Pressa i vitlök och tillsätt kantarellerna så att de får aningens stekyta. Smula över buljongtärningen, samt timjan och rosmarin.
    Häll på havregrädden, sojan och rödvinet. Rör om och låt såsen småputtra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
    Slå av pastan och servera! Toppa gärna med lite färsk timjan eller oregano.

    Saltå Bordeaux-vin passar utmärkt att servera till pastan.

    Svara
  10. Vitlökskyckling med pasta
    500 g kycklingfilé
    2 tsk salt
    1 tsk svartpeppar
    2 pressade vitlöksklyftor
    3 msk olja

    4 portioner pasta
    1 paprika
    150 g sugarsnaps
    2 dl majs
    2 dl bladspenat
    5-6 soltorkade tomater
    1 msk olja
    3 tsk sambal oelek
    Salt
    Svartpeppar

    Strimla kycklingen. Rör ihop salt, peppar, vitök och olja. Lägg kycklingen i marinaden och marinera i 1 timme.

    Koka pastan. Strimla paprika och tomater.

    Stek kycklingbitarna i oljan tills den fått färg. Tillsätt paprika, sugarsnaps, majs, tomater och stek ihop.

    Blanda ner pastan, spenat och sambal. Smaka av med salt och peppar och ev mer sambal oelek.

    Svara
  11. Snabbt enkelt och supergott!

    Ingredienser:
    4 portioner fussilli
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    2 paket bacon
    250 g broccoli
    2 tomater
    1 paprika
    1 cm purjolök
    1½ dl crème fraîche
    1½ dl grädde
    1 dl kokvatten
    50 g riven ost

    Instruktion:
    Koka pastan.
    Hacka lök och vitlök och fräs mjukt:
    Strimla bacon och ha i pannan.
    Finhacka tomat och paprika och ha i det också.
    Stek er par minuter så allt mjuknar och går ihop.
    Häll på crème fraîche och grädde och kokvatten från pastan och riven ost.
    Strimla purjon och lägg i.
    Häll av pastan och blanda ihop allt.
    Låt dra er par minuter.
    Smaka av med salt och peppar.

    Svara
  12. Här kommer mitt bästa pastasåsrecept. Det är en nöt & fröpesto med avokado
    1 msk solroskärnor
    1 msk casewnötter
    0,5 avokado
    olivolja med citronsmak

    Lägg allt i mixern och mixa till en pesto. Klart.
    Använd i första hand produkter från Saltå Kvarn, för de är bäst!

    Svara
  13. Här är mitt bidrag och jag lovar glädjeskutt för smaklökarna!

    Spenatlasagne med chèvre (4 portioner)
    1 paket fryst bladspenat (250 g)
    1 stor gul lök
    1 msk olivolja
    ca 150 g chèvre
    2 dl grädde
    3 dl vatten
    12 soltorkade tomater
    1 tsk torkad basilika (eller ännu hellre, några kvistar färsk)
    1 paket färska lasagneplattor, 200 g
    salt och peppar
    lite riven västerbottensost
    Tina och krama ur spenaten. Skala och hacka löken. Fräs den och spenaten i olivolja. Salta och peppra. Mixa chèvre, vatten, grädde och soltorkade tomater med stavmixer. Krydda med basilika salt och svartpeppar. Varva ostsås, spenatröra och lasagneplattor i en gratängform. Toppa med västerbottensost. Sätt in i mitten av ugnen ca 35 minuter i 200 grader. Servera med morotssallad.

    Svara
  14. spagetti för två portioner, 6 tsk Jamie Olivers valnöt- och rödpaprikapesto, valfria grönsaker så som morot, majs, tomat, sockerärter, purjolök, ev. lite fetaosttärningar

    Gör så här:

    Koka upp pastan i riktligt saltat vatten. Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs lite snabbt i matfett. Grönsaker så som majs, tomat och purjolök lägger du i på slutet då de behöver endast värmas upp. Salta och peppra.
    Ta bort pastavattnet när spagettin är färdigkokt och blanda genast ner peston. Salta lite granna och häll upp pastan i två tallriakr. Häll över de frästa grönsakerna och strö över eventuellt några fetaosttärningar som en liten extra touch. Servera genast med en bit surdegsbröd.

    Svara
  15. Familjens favoritpasta just nu är både enkel, färgglad och mättande…..Inte nog med det den kan enkelt göras helt vegetarisk och fortfarande vara en fullgod måltid. Servera den gärna med ett hembakt bröd och en god sallad, massor av ruccola och tomater brukar vara det bästa tillbehöret till allt.

    1 pkt tricolor pasta
    4 dl färdigkokta bönor och kikärter (blandat)
    2 pkt tärnad bacon (eller hoppa över)
    2 rödlökar, skivade och marinerade i lite kokande vatten och rödvinsvinäger
    1 burk crème fraiche
    svartpeppar, grovmalen
    salt efter smak
    körsbärstomater
    slätbladig persilja

    Koka pastan enligt förpackningen. Bryn försiktigt baconen och tillsätt de blandade bönorna. Rör ned burken med crème fraiche och låt den bli varm, smaka av med salt och grovmalen peppar. Skiva löken fint och lägg i en skål, häll på ca ½ dl rödvinsvinäger och häll på det varma kokvattnet från pastan så att det täcker.

    Häll den avslagna pastan i en skål och häll på såsen, riv ned persiljan och lägg i de delade tomaterna. Toppa med löken.

    Enkelt , gott och lätt att variera

    Svara
  16. Fusilli med rucola och körsbärstomater (4 portioner)

    Snabbt, enkelt och underbart gott!

    4 portioner pasta

    3 msk olivolja
    2-3 hackade vitlöksklyftor
    2 sardellfiléer i olja
    16 halverade körsbärstomater
    200 g rucola (sköljd)
    salt & peppar

    färskriven Parmesanost (inte den i påse!)

    Under tiden som pastan kokar: smält sardellerna i olivoljan och fräs med vitlöken en stund. Häll i körsbärstomaterna och rucolan. Salta och peppra. Stek tills rucolan blivit mörkt grön. Servera med Parmesan.

    Svara
  17. Jag älskar pasta med pesto! perfekt för vegetarianen eller för den, precis som mig, som vill dra ned på köttproduktionen!.
    Ekologisk pasta (välj favorit sort) kokas! För extra smak kan man lägga i en ekologisk grönsaksbuljong tärning! (utan natriumglutamat!).
    Samtidigt steker man champinjoner och gärna egen plockad svamp så här års! tillsammans med salt, peppar och sedan ekologiskt soltorkade tomater, dessa ska bara värmas och mjukas upp. Samt lite pesto för smakens skull. För mer energirik mat kan man steka med lite pinjenötter eller solroskärnor!.
    När pastan är klar hälls vattnet bort och man blandar i ekologisk pesto (gör gärna egen om man har möjlighet och tid!) sedan blandas svampen och de soltorkade tomaterna i.
    Rör om och se till att allt är varmt. Servera i en fin skål med ekologiska småtomater och färska spenatblad.
    Billigt, snabbt, enkelt, gott och ekologiskt! Passar både till vardagen och som finare mat till helgen! Smaskens!!!!

    Svara
  18. Hej!
    Mitt absoluta favoritrecept med pasta är med kyckling, bacon och gräddädelost.
    300g chifferi som kokas och saltas lätt, gärna ekologiskt bacon som hårdsteks och smulas sönder. Hacka rödlök, röd & gul paprika samt ruccula och lägg i en bunke tillsammans med pasta och bacon. En halv grillad kyckling delas upp i småbitar som också lägg ned i bunken. Sedan blandar man crème fraiche med riven kvibble gräddädelost (den röda) som man serverar med vid sidan om. Toppa sedan salladen med saltå kvarns kidneybönor, vita bönor samt rostade solroskärnor. Underbart gott. =)

    Svara
  19. Enklaste snabbmaten!
    Pasta med Tomatsås
    Fräs 1 gul lök med 2 pressade vitlöksklyftor i en god olivolja.
    När löken börjar bli genomskinlig häll i en burk krossade tomater från Saltå. Småkoka ca 6 min. Smaksätt med salt, svart peppar, lite socker, torkade kryddor ex oregano, basilika.
    Blanda med kokt pasta. Serveras med olivolja, nyriven parmesan.
    Ät som det är eller komplettera med kyckling, kassler eller fisk.

    Svara
  20. Krämig tonfisk pasta :
    1 pkt Spagetti eller taggliatelli
    1 burk tonfisk
    Lite anjsovis
    1 vitlök och en gul lök
    1 röd paprika & en grön
    1 burk crémé fraiche
    Svarta oliver
    Persilja
    S & P ev örtkryddor
    Parmesan

    Koka pastan (inte alltför länge!), stek löken och vitlöken i en stekpanna, tillsätt paprikan och crémé fraichen, koka upp lägg till sist i tonfisk & anjovis samt krydda. Häll av pastan, häll upp såsen över pastan och strö över lite persilja. Servera gärna med riven parmesan och färskt lantbröd (alt. vitlöksbröd). Bon appétit!

    Svara
    • Ett härligt och enkelt recept som höjer klassikern ”makaroner och korv” till en ny nivå och som kan varieras lite beroende på vad man har hemma:
      – 1 gul lök
      – 1 morot
      – olivolja
      – ca 500 g kryddig korv (Chorizo, Salsiccia, etc.)
      – 1 ½ dl torrt vitt vin
      – ca 800 g tomater (kan vara passerade, krossade eller hela)
      – salt, svartpeppar
      – pasta
      – riven parmesan

      Finhacka löken och riv moroten. Fräs löken i olivolja en liten stund och tillsätt sedan moroten. Avlägsna skinnet från korven och skär i lagom stora bitar. Tillsätt och fräs korvköttet i stekpannan och tillsätt sedan vinet och låt koka upp. Tillsätt tomaterna och låt sjuda 20-30 minuter. Salt och svartpeppar efter tycke och smak.
      Koka pastan och blanda med såsen. Riv ost över.
      Smaklig måltid!

      Svara
  21. Stek pumpa-/solros-/sesamfrön försiktigt i god olivolja. Raspa den gula delen av skalet på 1 citron. Riv god parmesanost och koka därefter din favoritpasta. Blanda ner pasta, parmesanost pch citroncest i den stekta fröblandningen.
    Servera med en tomatsallad och eventuellt kött-/fisk-/saldjurstillbehör.

    Svara
  22. Här kommer mitt bidrag, vansinnigt gott tycker jag!

    Rigatoni med blomkålssås…

    500 g rigatoni
    1 blomkålshuvud
    olivolja
    1 finhackad lök
    1 krm saffran
    3 sardeller hackade
    50 g russin
    50 g pinjenötter
    50 g riv färsk parmesan eller pecorino
    färsk basilika

    Koka buketter av blomkålen mjuk, nätt och jämnt
    ta upp buketterna med hålslev, spara spadet.
    Värm lite olja, lägg i lök, fräs tills den börjar mjukna,
    tillsätt då saffran upplöst i lite vtn…
    På med locket, sjud i 10 min
    Lägg sedan i blomkålen, värm resten av oljan och
    fräs de hackade sardellerna, tills de nästan smält.
    Häll dem då över blomkålen, tillsätt även russin
    och pinjenötter.. Blanda väl, lägg på ett lock, ställ
    åt sidan.. Späd blomkålsspadet, med kokande vtn
    så det räcker att koka pastan, koka enlig anvisningar
    Låt sen pastan rinna av, blanda med blomkålssåsen
    den rivna osten, och hackade basilika blad…
    Ät och njut…

    Svara
  23. Så enkelt men gudagott! Perfekt både till vardags och fest!

    Kyckling med pasta (inga exakta mått, man går på känsla)

    Stekt kycklingfilé i bitar
    Nykokta pastafjärilar

    Blanda ihop pasta och kyckling.

    Dressing:
    4 msk olivolja
    1.5 msk balsamvinäger av god kvalitet
    1.5 msk vatten
    3-4 vitlöksklyftor
    0.5 tsk salt
    1 msk senap
    Peppar

    Dressingen blandas ihop och hälls över pasta- och kycklingblandningen.

    Stek och skiva bacon. Toppa pastablandningen med detta. Skiva även parmesan (äkta) tunt (tex med osthyvel) och lägg på pastan.

    Till kycklingen serveras en sallad bestående av ruccola, gurka, tomat, majs och avokadotärningar.

    Svara

Skriv en kommentar om Tävla med ditt godaste pastarecept!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig