Saltå Kvarns ljusa sultanrussin är de godaste russinen jag vet! Min kollega Mårten som jobbar med inköp här på Saltå Kvarn har flera gånger haft förmånen att få resa till västra Turkiet där våra russin odlas. Och se vilka underbara bilder han just plockade fram från sin senaste resa dit!

klase

Vitis vinifera kallas vinrankan på latin. Sultandruvan skördas i juli – augusti.

Mehmet

Mr Mehmet Ali är en av dem som sköter om odlingarna. Han har arbetat med vindruvsodling i över 30 år.

tork1

När druvorna är skördade läggs de ut på stora dukar för att torka i solen. Här ligger de i 5 till 10 dagar.tork 2

Det är viktigt att klasarna läggs på rätt sätt på duken, med stjälken uppåt.

tork 3

De här druvorna har nästan torkat klart och börjar nu verkligen se ut som russin.

dela

Russinen får lite hjälp på traven att ramla av från sina klasar.

hem

När russinen till slut har torkat helt i solen plockas de in och tvättas, rensas och sorteras. De får en liten dusch av solrosolja (0,3 %) för att de inte ska försockras och klumpa ihop sig och packas sedan i förpackningar.

russin 42 g

/Jennifer


Kommentarer på Våra russin från Turkiet

 1. En viktig fråga. Varför fraktar ni russinet på just det sättet ni gör? Försök svara så långt och tydligt som möjligt. Mvh Philip M

  Svara
  • Hej Philip! Våra russin fraktas en kort bit med bil i Turkiet, ner till hamnen. Därifrån går de med båt hela vägen till Stockholm, Frihamnen. Därifrån körs de med bil till oss i Järna. Vi väljer båttransport för att det är snällast för miljön.

   Svara
 2. Hej, jag också gillar mycket russin, bara en jätte viktigt fråga att om ni har tillräcklig tillsyn att ingen användning av alkaliska ämnen under torkar druvor? Telx:( Alkaljuice ? eller Aquafortis) ??!! Typ?

  Svara
  • Hej Hilda! Vid tillverkning av sultanrussin doppas de nyplockade druvorna i en vätska för att vaxet på druvorna ska bli lite tunnare. Det gör att druvorna torkar fortare i solen och det påverkar också russinens smak – de blir sötare och även ljusare. Vätskeblandningen som används består av 95 procent vatten och fem procent kaliumkarbonat och olivolja. Kaliumkarbonat har den kemiska formeln K2CO3. Kaliumkarbonat framställs genom att man leder ned koldioxid i kaliumhydroxid. När russinen har soltorkats tvättas de. Förr framställdes ämnet genom lakning av träaska i lerpottor och därför kallas det ibland för pottaska. Man gick över till kaliumkarbonat för 30-35 år sedan. Varför man gick över från pottaska till kaliumkarbonat är att det tog mycket tid att tillverka askan. Dessutom blev druvorna smutsiga av askan.

   Svara
 3. Hej! Jag gillar era russin väldigt mycket och är lite nyfiken på några saker.
  Jag undrar var era förpackningar kommer ifrån och hur ni fraktar era russin och förpackningar?

  Svara
  • Hej Wilma! Vad roligt att höra att du gillar våra russin! De förpackas i Turkiet där de också odlas. Därifrån fraktas de med båt till Södertälje hamn. Därifrån är det en kort lastbilssträcka till vårt lager i Järna.

   Svara
 4. Hej,

  Bara nyfiken och har tre frågor, odlade Mr Mehmet Ali Biodynamiskt innan saltå kom dit? Preparaten kommer dom från Sverige eller Turkiet?? När man torkar frukten är det mycket insekter då och om de e de hur skyddar man sig mot dem?

  Jättegoda Russin för övrigt! 5 av 5

  // Rickard

  Svara
  • Hej!

   Den odling som finns på fotot är en ekologisk odling, inte biodynamisk. I Turkiet finns en lång tradition av biodynamisk odling. Det fanns biodynamisk odling i Turkiet innan Saltå Kvarn började importera russin.

   Soltorkade produkter torkas i solen på en presenning, som bilden visar. Visst ser man insekter bland russinen, men de är få. När russinen torkats, tas de in i produktionen där de tvättas och rensas innan de paketeras.

   Med vänliga hälsningar
   Åsa Lindeblad, Saltå Kvarn

   Svara

Skriv en kommentar om Våra russin från Turkiet

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig