Barsjabrödet är ett  friskt rågsurdegsbröd med mycket smak av kummin. Det är en klassiker i Saltå Kvarns sortiment.  Barsja var en kvinna som arbetade i vårt bageri på 70- och 80-talet, som kom att betyda mycket för Saltå Kvarn. I samband med vårt 50-årsjubileum hyllar vi våra hjältar, Barsja är en av dessa.

barsja 800g_300_dpi

2 bröd

Dag 1  
Rågmjöl 300 g (ca 4,5 dl)
Vatten 45 grader 4,5 dl
Surdegsstart 20 g
Dag 2  
Jäst 5 g
Vatten 20 grader 2 – 2,5 dl
Rågsurdeg (från dag 1) 750 g
Vetemjöl 500 g (ca 8,5 dl)
Grahamsmjöl 200 g (ca 3,5 dl)
Havssalt, fint 1 msk
Kummin, hel 1 msk

I det här receptet behöver man en surdegsstart. Recept på det finns här.

Dag 1
Blanda mjöl, vatten och surdegsstart väl och låt jäsa i minst 12 timmar i rumstemperatur.

Dag 2
Rör ut jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan rågsurdegen från dag 1 och resten av vattnet. Tillsätt mjöl, salt och kummin och knåda degen på låg växel i bakmaskin i 3-10 minuter. Degtemperaturen ska vara 26 grader. Låt degen vila i en timme.

Knåda sedan degen till en rund bulle och låt den vila i 10 minuter på bakbordet.

Dela degen i 2 delar och forma avlånga bröd, lägg över dem i jäskorgar och täck dem med en handduk. Låt bröden jäsa på en dragfri plats i 1-2 timmar.

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in bröden, sänk temperaturen efter 10 minuter till 180 grader och grädda ytterligare i 40 minuter.

/Jennifer


Skriv en kommentar om Barsjabrödet

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig