Suget efter semlor brukar infinna sig vackra senvinterdagar då solen tittar fram och talgoxen sjunger. Egentligen kan de ju ätas året om, men godast är de faktiskt runt fettisdagen! Att baka semmelbullarna med fördeg gör dem både saftigare och fluffigare. De färdiga bullarna går fint att frysa in.

Semla 10x15

Fördeg

Mjölk 4 dl
Vetemjöl special eller Dinkelsikt 550 g
Jäst 5-30 g

Mängden jäst beror på hur länge fördegen ska få vila:

30 g för 3 timmar i 20 grader
30 g för kylskåp över natten
5 g för ca 15 grader över natten.

Blanda samman alla ingredienserna i en degblandare och kör i ca 2-3 minuter, tills degen är slät. Om man gör detta för hand så blandas först jästen ut i mjölken innan mjölet rörs ner med en träslev. Rör runt i några minuter tills degen känns slät.

Bulldeg

Smör, rumstempererat 150 g
Rårörsocker 150 g
Havssalt, fint 15 g
Ägg, rumstempererade 4 st
Kardemumma, malen 1-2 tsk
Vetemjöl special Ca 400 g
Vaniljsocker 1 tsk
(Surdegsstart) 1 msk

Blanda samman alla ingredienser med fördegen. Justera konsistensen med mjölet. (Om du har en surdegsstart så kan du blanda i en matsked, men det är inte nödvändigt.)

Knåda intensivt till en medelfast deg. Den ska vara aningens lösare än en vanlig bulldeg. Låt degen vila i ca 30 minuter under duk. Den ska öka ca 50 % i storlek.

Forma degen till 3 avlånga rullar, ca 30 cm långa. Försök forma rullarna genom att rulla dem lite emot dig samtidigt som du trycker in degen med tummarna. Det ska resultera i att degrullarna får en bra ytspänst. På så vis jäser de upp bättre. Låt vila i 30 minuter under duk.

Dela varje degrulle i 10 delar och forma till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk till ungefär dubbel storlek.

Pensla bullarna med lite vatten och grädda 10-12 minuter i 220 grader i nedre delen av ugnen. I varmluftsugn räcker det med ca 200 grader.

Fyllning

Mandelmassa 1 kg
Mandel, hackad 2-3 dl
Vatten 0,5 – 1 dl
Vispgrädde, efter behag 1-2 liter

Blanda samman mandelmassan med hackad mandel. Rör i lite vatten så att massan får en slätare konsistens. Det är godare om den inte är så hård. De är också gott att smaksätta mandelmassan med några teskedar kardemumma och lite vaniljsocker.

Semlan
Skär eller klipp ut ett lock i bullen, fyll på med mandelmassa och spritsa en fin ring med grädde.


Kommentarer på Semlor bakade med fördeg

 1. Tack för hjälpen! Det var nog säkert så att degen var för kall, som du skrev Jennifer! Jag var bara rädd för att överarbeta degen för att få upp temperaturen… Jag hör nog av mig till Manfred för att fråga honom, så snällt att erbjuda hjälp! / sofia

  Svara
 2. Hej Sofia! Det låter som att din deg var lite för kall. Hade du fördegen i kylskåpet? När man blandar ihop själva bulldegen bör den vara minst 26 grader varm. Är den inte det kan man antingen knåda den intensivt så att den blir varm eller ställa degen varmt en stund. Manfred hälsar också att du gärna får ringa till honom om du har fler frågor! Du når honom på 076 8986096.

  Svara
 3. Så goda bullar till semlor har jag aldrig bakat! Jag blev lite tveksam först när fördegen blev så fast, men den jäste fint. Jag använde 5 g jäst och degen fick stå i grovköket (ca 17 grader) över natten. Följde receptet precis. Men det räcker bra med bullens inkråm blandat med lätt sötad vispad grädde till fyllning tycker jag!

  Svara
  • Hej!
   Jag lyckades dessvärre inte så bra… Degen var väldigt kladdig och svårabetad, så jag tillsatte mer mjöl, trots det var den fortfarande kladdig… Fördegen jäste fint, men sedan var det dålig fart på jästen! Smaken var god, men bullarna blev kompakta och torra när de inte penslades med ägg… Vad kan ha gått fel? Det har ju gått så bra med alla era andra recept…jag vägde alla ingredienser..
   Sofia

   Svara

Skriv en kommentar om Semlor bakade med fördeg

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig