Ett mustigt bröd som håller sig gott och väl i en vecka. Manfred säger att brödet ska skäras i mycket tunna skivor med sylvass kniv, då kommer det bäst till sin rätt! Vem Manfred är kan du se här.

??????????????????????

Manfreds kornbröd, 2 st

Dag 1

Surdegsstart 1 msk
Vatten, 45 grader 4-4,5 dl
Rågmjöl 300 g
Korn, helt 200 g
Vatten 4 dl

Lös upp surdegstarten i 4 dl vattnet, tillsätt mjölet och vispa ordentligt i en minut. Degen ska vara trögflytande (som långsamt rinnande lava hälsar Manfred :) ). Tillsätt lite mer vatten om det behövs. Täck över degen med en tätvävd handduk eller plastfolie och låt den vila över natten. Optimal temperatur för surdegen är 22 grader.

Koka korn och vatten i 5 minuter och låt sedan svalna under lock i rumstemperatur över natten. Kornkoket behöver inte röras om och på morgonen ska kornen ha tagit upp allt vatten.

Dag 2

Rågmjöl 100 g
Vatten 0,5-1 dl
Vatten 45 grader Ca 1 dl
Rågmjöl 200 g
Vetemjöl (eller Dinkelsikt) 200 g
Havssalt, fint 20 g
Honung 80 g
Fänkål 1 tsk
Anis, grovmalen 1 tsk
(Jäst) 5 g

Blanda i 100 gram rågmjöl och 1/2 – 1 dl vatten i surdegen från dag 1. Vispa ordentligt, degen ska ha samma trögflytande konsistens som beskrevs för dag 1. Låt degen vila övertäckt i 1-3 timmar. (1 timme i 30 graders värme, 3 timmar i rumstemperatur.) Degen ska börja jäsa och den ska kännas som en porös chokladmousse när man drar fingrarna genom den, då är den klar för nästa steg.

Blanda ihop rågdegen med kokt korn, vatten, rågmjöl, vetemjöl, salt, honung, fänkål och anis. Om du är osäker på din surdeg från dag 1 kan du också tillsätta 5 g jäst. Blanda i flera minuter tills degen blir till en slät massa, ungefär som gröt i konsistensen. Låt degen vila övertäckt i en timme.

När degen börjar jäsa och blir lite rundad ska den delas i två delar. Rulla varje del i kornflingor eller havregryn till ett avlångt bröd. Lägg dem i två smorda avlånga brödformar. Låt bröden jäsa upp 2 cm, det tar ca 1 timme.

Sätt på ugnen i god tid så att den hinner bli ordentligt varm. 250 grader för en vanlig ugn, 230 grader för varmluftsugn (varmluft och undervärme blir bäst). Sätt också in en tom långpanna längst ner i ugnen.

Sätt in bröden i ugnen och häll 1 dl kallt vatten i långpannan. Grädda i 10 minuter och sänk sedan värmen till 160-180 grader och grädda ytterligare 1,5 timme. Om bröden blir för mörka kan temperaturen sänkas ytterligare. Kärntemperaturen i brödet ska vara 98 grader.

Låt bröden svalna under en handduk till nästa dag.

/Jennifer


Skriv en kommentar om Manfreds kornbröd

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig