I många länder i Europa säljs ekologisk mat i första hand i hälsokostbutiker och liknande. Men i Sverige säljs nästan all ekomat i vanliga livsmedelsbutiker. Ett viktigt skäl till detta är att Konsum – numera COOP – var mycket tidiga med att satsa på ekologiska livsmedel. Det började komma motioner om giftfri mat från Konsums föreningsstämmor redan på 60-talet som en följd av Rachel Carsons bok ”Tyst vår”. Men det dröjde till 1984 innan något beslut togs om att säja det som då kallades för alternativodlade produkter. Det var en grupp kvinnor i Bromsten som i en motion krävde att Konsum skulle tillhandahålla giftfria produkter.  Konsum Stockholm blev därför på många sätt en viktig pionjär för den ekologiska utvecklingen.

En person som bättre än någon annan personifierar Konsums arbete med att utveckla det ekologiska sortimentet är Mikael Robertsson. Micke förstod tidigt att bygga relationer med ekologiska odlare och leverantörer i hela Sverige och senare även i hela världen.  Sedan förra året har Micke lämnat COOP och arbetar nu som egen konsult.  Micke Robertsson du är vår hjälte för vi vet att utan dig hade det ekologiska arbetet i dagligvaruhandeln inte nått lika långt som det har idag.  /johan

facebook hjältar-jubileum


Kommentarer på Mikael Robertsson – du är vår hjälte!

Skriv en kommentar om Mikael Robertsson – du är vår hjälte!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig