2012-06-26 20.57.02

Förra sommaren när jag var i Italien på semester fick jag möjlighet att besöka Casa del balsamico Modenese i Modena. Det är företaget som tillverkar Saltå Kvarns balsamvinäger.

 

Sabrina Sanlej, som vi har skrivit om tidigare här på bloggen tog emot oss tillsammans med Guiseppe Cattani.

Guiseppe har drivit familjeföretaget Casa del balsamico tidigare men har nu mer och mer lämnat över till sin son Ciro Cattani.

När de ekologiska vindruvorna har skördats  pressar man dem och kokar dem sedan i stora kärl utomhus i flera dygn. Sedan tillsätts en liten mängd väl lagrad balsamvinäger för att jäsningsprocessen ska komma igång. Druvmusten hälls därefter upp i trätunnor för lagring.

2012-06-27 14.24.05

För varje år som druvmusten lagras dunstar lite vätska bort.

2012-06-27 14.25.52

Man häller då över musten i en mindre tunna.

2012-06-27 14.32.35

Denna process upprepas många gånger under balsamvinägerns liv.

2012-06-27 14.35.23

Ofta passar man även på att byta träslag på tunnorna för att olika träslag tillför olika egenskaper och smak. En del av tunnorna är över 100 år gamla och de blir bara bättre och bättre ju äldre de blir.

2012-06-27 14.43.36

Högst upp i huset, på femte våningen är det som allra bäst att lagra balsamvinägern. Här är det jättevarmt på sommaren och förhållandevis kallt på vintern och just den här växlingen mellan varmt och kallt gynnar processen.

bild

För att en flaska balsamvinäger ska få kallas för Aceto Balsamico Tradizionale di Modena måste den först ha varit lagrad i minst 12 år. Sen ska den godkännas av jury och får därefter tappas på den här karaktäristiska flaskan.

Efter vår rundvisning fick vi provsmaka. Vi började med en balsamvinäger som varit lagrad i åtta år. Sen en 12-årig, en 25-årig och en 40-årig. Smakerna koncentreras mer och mer för varje år balsamvinägern är lagrad. Godast tyckte jag att den 25-åriga balsamicon var, den fick vi också smaka ringlad över vaniljglass, en oväntat lyckad kombination.

5flaskor_web

Här hittar du Saltå Kvarns balsamvinäger.

/Jennifer

 


Skriv en kommentar om På besök i balsamicofabriken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig