IMG_7663Mitt i ett industriområde i Järna hittar man Järna rosteri, ett relativt nystartat företag som drivs av två riktiga kaffeälskare, Robin Wilson och Joel Kornfeld. De har fokus på rosterihantverk, ekologi och galet gott kaffe. Tidigare i veckan hälsade vi på hos dem och fick se hur råbönor förvandlades till väldoftande rostat kaffe.

IMG_7660

Den råa kaffebönan är grå och hård. Bönorna köps in från ekologiska odlingar världen över. Robin och Joel är noga med att välja gårdar där de sociala förhållande för odlarna är goda.

 

Kaffebönorna rostas sedan i 1000 sekunder. Det är en ganska lång rostningstid, vilket gör att smakerna hinner utvecklas ordentligt. Robin berättar här för oss att kaffet knäpper till under rostningen, precis som popcorn. När knäppandet hörs är rostningen nästan klar.

IMG_7664

Under rostningen kontrolleras bönorna. Här kan man se att de börjar få färg.

IMG_7666

När bönorna rostat klart kyls de snabbt ner för att rostningsprocessen ska stanna av. Med kritiska ögon letar kaffemakarna efter defekta bönor eller brända bönor som fastnat i rosten. Dessa plockas bort för hand.

IMG_7681

Bönorna passerar sedan en rens som tar bort eventuella stenar. Sen är kaffet klart!

IMG_7686

Vi fick provsmaka kaffebönor från olika länder och de visade sig vara stor skillnad i smak och fyllighet. Ofta blandar man olika bönor för att få till den kvalitet och smak man eftersträvar.

Kaffe

Vi har förmånen att sälja två kaffe från Järna rosteri. En espresso med hela arabicabönor från Brasilien, Etiopien och Peru. Det har en mjuk men intensiv smak och tydliga toner i eftersmaken. Vi har också ett malet bryggkaffe på bönor från Etiopien och Mexico. Det smakar mjukt, fylligt och härligt blommigt! Kaffet säljs i våra egna butiker.

/Jennifer

 

 


Skriv en kommentar om På besök hos Järna Rosteri

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig