På den vackra gården Lida utanför Nyköping bor Carl och Julia Lindeborg med sina två barn. På 74 hektar skog, mark och åkrar driver de en ekologisk kretsloppsgård. I år odlar de havre på sina åkrar som till hösten kommer att bli till havregryn på Saltå Kvarn.
På gården görs många åtgärder för att öka den biologiska mångfalden. Här har man till exempel restaurerat en gammal damm, för att ge plats åt vattenlevande djur som salamandrar och grodor. Vattnet i dammen används också för att bevattna odlingarna.
Man arbetar också aktivt på gården för att återställa gammal hagmark. Genom att ta bort en del granar släpper man in ljus bland träden vilket gynnar både djur och växter. Högar av ris lämnas kvar på marken för att ge bo till vilda bin och humlor.
Så här långt har havren vuxit nu i början av juni.
Nere vid den lilla sjön har många träd tagits bort för att få fram strandängen. Här kan granngårdens kor beta. Vissa partier av lövträd har fått stå kvar för att gynna fågellivet.
På vissa åkrar odlas vall. Det är bland annat klöver, gräs, kummin och cikoria. Vallen berikar jorden och ger också mat till gårdens djur.
På gården finns 12 får av svenska lantrasen Åsenfår.
Hedemorahönsen trivs bra på gården.
I september är det tre år sedan Carl och Julia tog över gården. Carl arbetar vid sidan av gården som inspiratör, föreläsare och författare. Julia är yogalärare och certifierad permakulturdesigner. De drömmer om att bygga om den gamla ladan på gården för att kunna ta emot gästande grupper. Är du nyfiken på deras liv på gården kan du följa deras blogg Framtidsgården eller på Instagram framtidsgarden.
Tillsammans med våra svenska odlare har Saltå Kvarn arbetat fram en verktygslåda för en bättre värld. Den innehåller olika åtgärder som kan göras på gården för en ökad biologisk mångfald och bättre miljö. Åtgärderna ger poäng som förvandlas till pengar. Ju fler miljöförbättrande åtgärder det görs desto mer betalar Saltå Kvarn per kilo spannmål. På gården Lida finns många på sådana här projekt. Dammen, strandåkern, återställning av hagmark, att lämna högar av ris till insekter är några exempel. Man har också planterat en skogsträdgård och en bärodling. Och odlas inget annat så täcks öppna ytor av ettåriga blommor. Vilket berikar jorden och gör gården än mer vacker.
/Jennifer
Dammen som ni har vid er gård vore lämplig att ha ekologisk uppfödning av lax, Har ni haft något förslag om att använda dammen för ekologisk uppfödning av lax?
Hej, jag tycker Saltås program för att driva på utvecklingen bortom EKO till Biodynamiskt samspel är fantastiskt. Jag satt och visade min dotter som arbetar med östersjöfrågan i sin skola men så märkte vi tyvärr att länken ”verktygslåda för en bättre planet” tyvärr inte fungerar, och det är inte lätt heller att hitta hela verktygslådan på Saltås web.
Hej Jonas! Vad roligt att ni intresserar er för vårt arbete med Bondens verktygslåda för en bättre värld! Jag har letat men jag kan inte hitta länken som du hänvisar till. Om du vill får du gärna skriva den här så kan jag fixa den. Vi redovisar inte alla punkter i verktygslådan här på hemsidan, bara några exempel. Och dem hittar ni här http://www.saltakvarn.se/bondens-verktygslada-for-en-battre-varld/
Hej,
Tack,
Länken var längst ner i artikeln om gården Lida, här är den:
http://www.saltakvarn.se/saltas-verktygslada/
Tack! Nu verkar den fungera! 🙂