Den 6 oktober arrangeras VM i Grötkokning i Skottland för 25:e året i rad. Sverige ställer upp med sju tävlande varav tre juniorer, och planerar att krossa i årets uppsättning av Golden Spurtle – World Porridge Making Championship.

Sveriges deltagare består av två världsmästare Per Carlsson och Ellinor Persson, årets svenska mästare Calle Myrsell och Saga Rycker och i juniorklassen tävlar Elsa Wester, Alva Wester och Alice Ljungberg.

Deltagarna är utsedda dels efter SM i Grötkokning som gick av stapeln den 20 maj på Stenige vandrarhem samt att de regerande mästarna från VM 2017 är direktkvalificerade.

Mästerskapet är uppdelad i två kategorier, traditionell och specialklass. Sverige är regerande mästare i båda klasserna. Nytt för i år är att VM har lagt till en juniorklass.

I den traditionella klassen gäller det att koka gröt – endast med krossad havre, vatten och salt. Havren ska vara obehandlad och det är inte tillåtet att använda havregryn. Det är tillåtet att blötlägga havren innan, men inte förkoka. Vinnaren utses efter smak, textur och färg.

I specialklassen är det samma regler gällande havren men det är tillåtet att addera ingredienser. Enligt reglerna får inga av ingredienserna förkokas eller behandlas innan tävlingen. Vinnaren utses efter innovation och smak.

 

Sagas saffransgröt

Alla svenska deltagare har valt att använda Saltå Kvarns Havrekross vid tävlan.

Laguppställning Sverige

 

Förra årets världsmästare, specialklassen

Namn: Per Carlsson

Ålder: 68

Tävlingsrecept i SM? Är ju regerande världsmästare i specialklassen sedan VM 2017 då jag tävlade med en Gröt Caramel med flamberad havtorn och hjortron. Alltså fin krispig sötma kombinerad med syrliga bär. I år heter mitt bidrag till VM Sweet Swedish och innehåller bl a äkta kakao, kakaosmör, jordgubbar och en liten touch av havssalt.

Hur laddar du upp för VM? Tränar varje dag genom att servera frukost till våra gäster på Steninge vandrarhem – hittills i år har 2021 personer njutit av olika grötkreationer från Steninge vandrarhems grötbar.

Vad tror du om grötens framtid? Jag spår gröten en lysande framtid – det är gott, nyttigt & hälsosamt, billigt och du kan kombinera ingredienser till gröt i massor av varianter.

 

Förra årets världsmästare, traditionell klas

Namn: Ellinor Persson

Ålder: 53

Tävlingsrecept i SM? Var direktkvalificerad till VM i år som nuvarande Världsmästare i traditionell klass

Hur laddar du upp för VM? Tränar på timing i kokningen.

Vad tror du om grötens framtid? En självklar klassiker som kommer att hålla i sig lång tid framöver.

 

Årets vinnare i SM, traditionell klass

Namn: Calle Myrsell

Ålder: 60

Tävlingsrecept i SM?Tävlar endast i den traditionell klassen – Havrekross med endast salt och vatten, koncentrerar mig på att ta hem titeln i denna klass.

Hur laddar du upp för VM?

Genom att ha kokat gröt hela sommarsemestern och sensommaren till släkt och vänner som besökt mig samt genom att toppa formen med att koka gröt till 80 deltagare på internationell konferens i Österrike veckan före VM i Skottland. Känner mig beredd och härligt förväntansfylld.

Vad tror du om grötens framtid?Jag tror att gröt ligger helt rätt i tiden. Dels att det kommit många nya spännande varianter på sädesslag och smaker, dels att gröt i högsta grad kan klassas som ”fast slow food”. Mat som går lätt och snabbt att tillaga, och innehåller nyttiga långsamma kolhydrater. Jag märker i min omgivning har det blivit ”inne” att äta god gröt. Gröt har en ljus framtid.

 

Årets vinnare i SM, specialklassen

Namn: Saga Rickmer

Ålder: 26

Tävlingsrecept i VM: I traditionell klass, blir det Saltå Kvarns havrekross, Himalaya salt & vatten. I specialklassen inspireras jag av den gotländska saffranspannkakan och resultatet är en saffransgröt i ett moln av vilda bär, vaniljkräm och krossade mandlar, samt punschinlagda russin. Receptet hittar ni här: Sagas saffransgröt

Hur laddar du inför VM? Det går på rutin, 8h sömn kommer följas av morgonstretch med slev i hand. Jag har kommit på ett rörelsemönster som effektiviserar omrörning i grötkastrull, det kan liknas vid Tai chi. Jag övar varje dag. För mig är gröt en livsstil.

Vad tror du om grötens framtid? Grötens trendkurva har definitivt ett uppsving just nu, men dess potential och användningsområde är fortfarande grovt underskattade. Det finns mycket kvar att utforska.

 

Ungdomsklassen

Namn: Alva Wester

Ålder: 13 (14 i november)

Tävlingsrecept i SM?Havregryn kokat i grädde och kondenserad mjölk, tillsammans med vaniljpulver och citron. Det toppar jag med vispad grädde, lemoncurd, färska hallon, riven kokos, hackad vit choklad och färsk citronmeliss.

Hur laddar du upp för VM?Jag har förberett mig på så sätt att jag har övat hemma så att jag nu känner mig helt säker på hur jag ska göra. Jag har även lyssnat på skotsk musik och försökt att lära mig lite av språket.

Vad tror du om grötens framtid?Jag tror att gröten kommer utvecklas väldigt mycket. Om några år kommer den nog vara ett populärt alternativ på dessertmenyer. Alltså inte en vanlig klassisk gröt, utan då en mer utvecklad och spännande variant.

 

Namn: Elsa Wester

Ålder: 12

Tävlingsrecept i SM? Krispiga havrekakor doppade i choklad. Men jag kommer tävla med annat recept i VM.

Hur laddar du upp för VM? Planerar och övar på hur jag ska få min rätt så god som möjligt. Det handlar om detaljer.

Vad tror du om grötens framtid? Jag tror att gröten har bra framtid. Hälsa och kost är i fokus just nu. Gröt är en bra frukost som gör att du har bra energi och gott humör fram till lunch. Du får bättre resultat i skolan vilket leder till att du kan komma in på den gymnasieutbildning du vill. Det påverkar framtida utbildning, jobb, ekonomi och mycket mer.

 

Namn: Alice Ljungberg

Ålder: 14

Tävlingsrecept i SM? Ingredienser: Havregryn, vatten, vaniljglass. Garnering: färska hallon och blåbär, kokos, ätbara blommor och citronmeliss.

Tillagning: Häll i havregrynet med vatten och koka upp. När det kokat upp så lägg i vaniljglassen. Mängden vaniljglass tar du efter smak men gröten ska få en god smak av vanilj.

Efter det häller du upp i portionsglas och garnerar med att lägga på färska hallon och blåbär, kokos, ätbara blommor och dekorera med citronmeliss.

Hur laddar du upp för VM? Självklart övar jag på mitt recept. Finslipar för att få de rätta ingredienser och smaker.

Vad tror du om grötens framtid? Jag tror att fler människor har fått upp ögonen för gröt än för några år sedan. Jag tror också att inom några år så kommer fler äta mer gröt. Både att fler människor ser allt man kan göra med gröt, inte bara ”gegga” av havre och vatten utan med små medel kunna ändra smaken och utseendet så det passar till efterrätter på en fest eller en nyttig, billig och god frukost för en bra start på dagen.

 


Kommentarsfunktionen är avstängd.