IMG_0933

Läs den härliga skildring av vårt besök hos våra russinodlare i Turkiet:

Följ med till våra två leverantörer av torkad frukt. Under skörden av druvor fick vi en chans att se skördearbetet, träffa druvodlare och se hur russinen sorteras och packas.

IMG_1310

Saltå Kvarns ekologiska och KRAV-märkta russin odlas runt staden Izmir i västra Turkiet. Druvorna som ska bli russin är små kärnfria gröna druvor som växer i täta klasar. De är mycket goda att äta färska. Druvorna är söta och deras goda smak framhävs när vi äter dem solvarma direkt från vinrankan.

IMG_1308

Att torka druvor till russin är inget nytt påfund. Redan några årtusenden före år noll upptäckte människan att torkade vindruvor var ett bra livsmedel. Man tror att russin upptäcktes av en slump, att någon smakade på de torkade druvorna som blivit kvar på vinrankan.

IMG_1322

Skörden är ett hårt arbete. Först plockas druvklasarna från vinrankan. Sedan läggs druvklasarna på en presenning utomhus i solen för att torkas. Oftast ligger presenningen utbredd mellan fälten av vinstockar, för att förenkla skörden. Druvklasarna måste placeras på rätt sätt på presenningen, annars torkar inte druvorna ordentligt. I solen får sedan druvorna torka i mellan fem och tio dagar. När de är ordentligt torkade separeras russinen från stammen på druvklasen med hjälp av ett specialredskap som på långt håll ser ut som en gräsklippare. När russinen har trillat loss från stammen används en kratta för att kratta upp de lösa stammarna. Kvar blir grov-rensade russin som samlas ihop och läggs i plastbackar för vidare transport till tvättning och sortering.

IMG_0957

Odlarna som vi träffar berättar att skörden är dålig i år, ungefär 40 procent lägre än förra året. Orsakerna till den lägre skörden är att det var kallt under april månad. Sedan drabbades också vissa regioner av regn som ytterligare påverkade skörden negativt. Många som odlar druvor skördar sina egna druvor med hjälp av släkt och vänner. Andra hyr in hjälp från säsongsarbetare. Precis som i många andra länder är säsongsarbete vanligt i Turkiet vid skörd. Många säsongsarbetare i Turkiet kommer från Anatolien och reser runt fyra månader om året och arbetar med skörden av olika frukter och grönsaker. Hela familjen följer med och familjen bor i hus eller tält. I anslutning till tälten står portabla toaletter och familjerna odlar grönsaker till husbehov. Om familjen är kvar när skolan börjar får barnen, fram tills de ska åka hem igen, gå i den lokala skolan. Det är ett tufft liv, men genom fyra månaders arbete kan familjen få en bra försörjning för hela året.

IMG_0887

När russinen är torkade transporteras de till en anläggning där de tvättas och sedan sorteras i olika steg. Det är stjälkar som ska tas bort och eventuella stenar som ska sorteras bort. Sorteringen sker både med hjälp av olika maskiner, men även för hand.

I Sverige kallar vi ofta alla torkade vindruvor russin, men det finns flera olika sorters torkade vindruvor. De russin som Saltå Kvarn säljer är så kallade Sultanas eller Sultanrussin. En annan sorts russin är Thompsonrussin. Thompsonrussin kallar man i Turkiet rätt och slätt för – russin.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Vad är det för skillnad på Sultanrussin och Thompssonrussin? Det är samma sorts druva. De växer på samma plats. Det enda som skiljer dem åt är att innan man ska torkar Sultanrussin, så doppar man druvorna i en blandning av olivolja, vatten och kaliumkarbonat (pottaska). Doppingen gör att vaxet på druvorna blir lite tunnare och druvorna torkar fortare och får sin karaktäristiska färg och sötare smak. Om man inte doppar russinen utan låter dem torka direkt får man Thomsonrussin.

De är mörkare och har en annan smak än Sultanrussin. Jag har försökt att få veta mer om hur doppningen kom till, men jag inte hittat något bra vetenskapligt svar på min fråga. Min gissning är att man av en slump råkade doppa vindruvor i träaska och upptäckte vilken skillnad det blev. Och jag håller med – det är skillnad på russin och russin. Det gäller att plocka rätt russin ur kakan.


Kommentarer på Plocka rätt russin ur kakan

 1. Hej. Jag har läst att nästan alla ekologiska vindruvor besprutas med kopparsulfat. Gäller det vindruvorna till era russin också?

  Svara
 2. Hej

  Jag har för länge sedan slutat köpa vindruvor och russin. Kommer själv från Turkiet och vet att man använder sig av bekämpningsmedel i mycket stor omfattning vad gäller frukt och grönsaker, till den grad att Ryssland som är en viktig marknad för turkiska grödor har gjort det till en vana att skicka tillbaka grödor pga av för höga halter av gifter. Druvor är sedan länge känt eller rättare sagt ökänd för sina höga halter av gifter. Jag har två favoritmärken Saltå och Risenta som jag alltid handlar olika produkter av. Men när min man kom hem med Saltå torkade russin igår blev jag arg på honom, vindruvor har varit bannlysta länge hemma hos oss. Nu undrar jag om ni vet eller kan ta reda på i vilken utsträckning som kemiska bekämpningsmedel förekommer just i era /druvor/russin?
  När ni säger att ni genom projekt som tex Happy Village vill bidra till en positiv effekt på miljön, vilka aspekter av miljön inbegriper det? Bra villkor för odlare/ bönder är toppen och klimatfrågan viktig den också men inte minst är frågan om vad vi får i oss för gifter som konsumenter och hur man kan stävja användandet av dessa minst lika viktig.
  Ser fram emot svar från er i denna fråga och hoppas att ni fortsätter satsa på projekt i Turkiet, ett land där jordbrukssektorn sakta men säkert krymper på grund av otillräckliga subventioner och utebliven stöd från politiskt håll. Så ni behövs verkligen där.

  Vänliga hälsningar
  Kezban Carlsson

  Svara
  • Hej Kezban! De druvor som blir våra russin odlas ekologiskt och det innebär att de inte besprutas alls. Inga kemiska bekämpningsmedel används. Och projektet Happy Village har också lett till att alla odlare i byn ställer om till ekologiskt, så risken för att det skulle blåsa över bekämpningsmedel från en oekologisk granne finns inte heller. Så du kan äta våra russin med gott samvete.

   Svara

Skriv en kommentar om Plocka rätt russin ur kakan

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig