Vi gillar inte bara ekologisk och hållbar mat. Vi gillar också att återanvända våra förpackningar och papperspåsar. Här kommer lite linspiration kring hur du kan förvandla dina papperspåsar till fina juldekorationer eller kanske till och med till en julklapp.

juldekoration

De här fina stjärnorna kan du ha precis som de är, kanske på ett fint fat eller liggandes på en byrå. Du kan också göra fina julgranshängen av dem eller varför inte en girlang. Det som är så fint är att de ser avancerade ut, men är inte så svåra att göra. Bli inte skrämd av instruktionerna bara. Om du kollar på bilderna så ser du enkelt hur du ska göra.

Så här gör du:

1. Till varje stjärna behöver du två kvadrater. Rita upp två kvadrater på Julstjärnapappret du önskar använda dig av. Klipp ut kvadraterna och vik dem enligt bild, se siffra 1. Det vill säga, vik pappret på mitten, både lodrätt och vågrätt så att det blir som ett kors på pappret. Vik sedan även på diagonalen.

2. Nu ska du klippa i de lodrätta och vågrätt vecken (4 st). Klipp ungefär halvvägs in till mitten enligt bild, se siffra 2. Du klipper alltså inte i de diagonala vecken.

3. Nu ska det vikas enligt bild, se siffra 3. Du viker du in flärparna som skapats när du klippt så att de blir stjärnspetsar. När du är klar så har du 4 st stjärnspetsar.

4. Limma nu ihop de vikta kanterna genom att lägga dem lite omlott. Första stjärnan är nu klar. Gör nu en likadan stjärna, så du har två stycken.

5. Ta nu de två stjärnorna och limma ihop baksidorna mot varandra enligt bild, se siffra 5.

Nu har du en superfin stjärna!


tändsticksask-diy

Här kommer ett pyssel som även passar den mest opysslige. Det är enkelt att göra och passar dessutom utmärkt som en julklapp. Här kan du göra lite som du själv vill. Antingen kan du klippa ut hel bit från ett papper du tycker är fint och klistra direkt på asken. Eller så kan du göra som vi har gjort här och klippa ut delar från olika förpackningar och därefter klistrat fast dem på tändsticksasken som ett kollage.


glasburk med kak-ingredienserEn annan härlig julklapp att ge bort är denna glasburk fylld med ingredienserna till din favoritkaka. Superenkelt och en uppskattad julklapp.

Så här gör du:

1. Ta fram ditt favoritrecept på kaka, eller knäcke.

2. Fyll glasburken med ingredienserna i lager.

3. Sätt ett fint snöre eller lite granris runt locket tillsammans med en liten julhälsning (och receptet).

För att göra det extra enkelt har vi tagit fram ett recept som passar fint att ha i glasburken. Här hittar du recept till våra frökakor med choklad. Det är de kakorna du ser på bilden.

 

Hoppas du har fått lite inspiration kring vad du kan göra med tomma förpackningar och papperspåsar. Nu är det bara att fortsätta pyssla på när du ändå är igång.

Julstjärna-diy


Kommentarsfunktionen är avstängd.