181113 Livsmedelsverkets rapport om oorganisk arsenik i ris

Livsmedelsverket har i dagarna publicerat en rapport där de sammanställer resultatet av bland annat provtagning av oorganisk arsenik i ris. Provtagningen skedde under 2017. I provtagningen ingick flera av Saltå Kvarns risprodukter. Flera medier har rapporterat om Livsmedelsverkets rapport och det har bland annat talats om att ekologiskt ris innehåller mer arsenik än konventionellt odlat ris.

Saltå Kvarns ris odlas i Italien och när riset skördas på hösten provtar vi varje skörd för oorganisk arsenik. Om halten arsenik ligger i närheten av gränsvärdet (men ändå under) tas ytterligare prover. Är resultatet inte tillfredställande refuseras partiet. Utöver provtagning har vår risleverantör, precis som alla våra leverantörer, genomgått en regelbunden leverantörsbedömning där vi kontrollerar hur de arbetar med matsäkerhet, hur de förebygger aktuella risker med produkterna och hur de själva kontrollerar och följer upp att farorna hanteras tillfredställande. Läs mer här: Tungmetaller i produkter

 

 

170331 Ät godsaker för en god sak
I senaste rapporten av Sustainable Brand Index så rankas Saltå Kvarn som Sveriges mest hållbara livsmedelsföretag för fjärde året i rad. Det betyder att alla dina frukostar, mellanmål och fikapauser har bidragit till en mer positiv miljöpåverkan i Sverige. Så vad passar bättre än att fira med vårt recept på chokladtårta, som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång. Läs mer här: Sveriges mest hållbara varumärke

 

Linfrö161107 Hela och krossade linfrön

Det har i helgen skrivits om hela och krossade linfrön, att Livsmedelsverket avråder konsumenterna från att äta krossade linfrön då de inte har tillräckligt med kunskap om hur skadlig blåsyran i produkten är. Vi har valt att ställa upp och besvara varför vi fortfarande säljer produkten och hur vi informerar konsumenten på hemsida och förpackning. Här kan du läsa mer. Hela linfrön och krossade linfrön

 

russin _6774 ok160323 Inget bekämpningsmedel i Saltå Kvarns ekologiska russin

Vi har fått många frågor om våra ekologiska russin med anledning av Ekots rapportering om kemiska bekämpningsmedel i bland annat russin.

Saltå Kvarns russin är ekologiskt odlade och KRAV-certifierade. Vår leverantör gör analyser av kemiska bekämpningsmedel. Saltå Kvarn gör även egna analyser. Läs mer här! 

 

Risca grande deras bild (2)160114 Angående Saltå Kvarns Olivolja Classico i Råd & Röns test från 2012

2012 gjorde Råd & Rön ett test av olivoljor. Saltå Kvarns Olivolja Classico visade då spår av  det kemiska bekämpningsmedlet klorpyrifos. Det var en mycket liten mängd och i våra efterforskningar kom vi fram till att vår ekologiska olivodling kontaminerats av att man besprutat icke ekologiska grödor vid en granngård. Läs här vad vi skrev om detta på vår blogg 2012.

 

Hållbara varumärke150324: Vi är Sveriges mest hållbara varumärke!

Saltå Kvarn har utsetts till Sveriges mest hållbara varumärke när det gäller miljöansvar och socialt ansvarstagande. Detta enligt den årliga varumärkesundersökningen Sustainable Brand Index. 

 

 

 

 


 

Vi kan även rekommendera dig att ta en titt på vår presssida där aktuella produktlanseringar och pressmeddelanden finns listade samt mer om företagets historia och vår filosofi. I det kapitlet hittar du även företagsfakta och detaljerad information om våra odlare och miljömärkningar.