Vi har fått många frågor, både från media och från konsumenter, om hela linfrön och krossade linfrön. Anledningen till frågorna är att linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen kan ombildas till blåsyra (som också kallas vätecyanid). Sedan cirka ett år tillbaka avråder livsmedelsverket konsumenter från att äta krossade linfrön. Nu (2016-11-08) har Livsmedelsverket gått ut för att tona ned riskerna. Läs gärna vad Livsmedelsverkets toxikolog Ulla Beckman Sundh säger i Svenska Dagbladet:

http://www.svd.se/ica-tar-bort-krossat-linfro

När Livsmedelsverket ändrade sina råd kring krossade linfrön (i november 2015) kontaktade vi Livsmedelsverket för att få råd kring hur vi som leverantör ska märka produkten. Det svar som vi fick var att det inte finns några råd för hur vi ska märka produkterna. Så här skriver Livsmedelsverket: Vi har inte någon rekommendation om hur man ska märka förpackningarna. Problemet är att vi saknar mycket data och det därför är en försiktighetsåtgärd att vi avråder från att äta krossade linfrön.”

Saltå Kvarn valde därför att märka om förpackningarna av hela linfrön och krossade linfrön. På våra förpackningar står detta:


Krossat linfrö
Linfrön är fröna från lin, Linum usitatissimum, som är en ettårig ört med vackra blåa blommor. Krossade linfrön kan du blanda i degen när du bakar. Det gör brödet saftigt och gott, samtidigt som det håller sig färskt länge. Det är också gott att blanda krossat linfrö i gröt innan tillagning.

Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra (vätecyanid). Vid tillagning av de krossade linfrön kan halten av blåsyra minska. Vill du ha linfrön i din müsli eller på filen ska du välja hela linfrön istället.

Hela linfrön
Lin är en av våra äldsta kulturväxter. Linfrö är rikt på fiber och har ett högt innehåll av fleromättat fett.

Tips!
Häll en till två matskedar linfrön i ett glas vatten. Låt stå en stund och drick. I kontakt med vatten får fröna ett hölje av gelé.

Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra. Rekommenderat dagsintag är högst två matskedar.

 


 

Linfrö

Det tar ibland tid innan nya förpackningar kommer till butikshyllan och därför kan äldre versioner av förpackningar fortfarande finnas kvar i butik.

 

Saltå Kvarn är öppen för att märka om våra förpackningar, vi vill göra rätt. Om Livsmedelsverket kommer med direktiv kring hur vi som leverantör av krossade linfrön ska märka vår produkt kommer vi naturligtvis att märka om vår förpackning.

 

Idag är Sverige, som Saltå Kvarn känner till, det enda landet där landets livsmedelssäkerhetsmyndighet avråder konsumenter från att äta krossade linfrön.

 

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/

Åsa Lindeblad, Kvalitetschef Saltå Kvarn