Vi är så glada och stolta över att vår nya förpackningsdesign är nominerad i Svenska Designpriset! Karin Huber på Järna Kommunikation är ansvarig designer och uppdraget har varit att förtydliga och förbättra med stor respekt för vår långa historia.

Kultursorter-mjöl

”Vi vill visa att det är skillnad på mjöl och mjöl. Vårt mjöl är stenmalet, ekologiskt och malt på svenskt spannmål, odlat av bönder som vi har en nära relation med. Det är det enda mjölet i sitt slag i hyllan och det hoppas vi blir tydligt med den nya designen” säger Linda Tjärdal, Kategori- och Innovations-ansvarig på Saltå Kvarn.

Från och med nu kommer du att hitta det här klistermärket på förpackningarna till vårt siktade dinkel och rågmjöl. Syftet är att göra det enklare för dig att hitta produkter som passa extra bra till surdeg.

 

Oavsett om du är nybörjare eller bakat ett dag så hittar du recept på bröd och surdegsstart här.

Emelie Wikström stod på ett par skidor första gången redan som 1,5 åring. Kanske fastnade hon för det redan där och då. Nu är hon 28 år, tävlar i alpin skidåkning och har deltagit i bland annat världscuper och OS. Hon har tagit flera SM-medaljer och blev dessutom nyligen uttagen till VM-truppen i februari.

Vi fick kontakt med Emelie när vi uppmärksammade en bild på Instagram där hon bar på vår 10-kilos påse med havregryn. Hon berättade då att hon gillar våra havregryn och att hon alltid tar med sig dem när hon är ute och reser på sina skidtävlingar. 

 

Hur kommer det sig att du tar med våra havregryn när du reser på tävlingar?

emelie wikström

Det enkla svaret är för att jag älskar era havregryn. På touren kan jag tyvärr inte alltid koka gröten så då blir det en så kallad tourgröt. Då tar jag havregryn, kokande tevatten och blandar i en skål. Lägger på en tallrik som lock på skålen så att grynen får svälla medan jag plockar ihop resten av frukosten. Era havregryn binder sig bra även under denna tillagning vilket underlättar på touren. Men allra bäst är när jag får möjlighet att koka gröten i köket på hotellet.

 

Vad är det du gillar så mycket med gröt?

När jag var liten fick jag lära mig äta gröt i Lindvallen när vi var på läger, då var det klassisk gröt med lingonsylt eller äppelmos. Det var ingen hit till en början men jag lärde mig snabbt att äta och tycka om det. Jag älskar att gröt har blivit så mycket mer än den där klassiska gröten som många tänker att det är. Det finns oändligt många olika varianter att göra gröt på och det är egentligen bara fantasin som stoppar dig. Dessutom så står jag mig också mätt under lång tid på gröt så länge det är bra topping som mättar, den kombon är oslagbar.

 

Vilka är dina go-to recept när det kommer till gröt?

Hemma experimenterar jag mycket, där finns det alla valmöjligheter. Jag älskar att ha mycket tid till att laga gröten. Den bästa gröten görs med kärlek och inte på 5 min – även om den också blir god. Så första grejen är att ha tid. Jag försöker alltid att ha minst 3 toppings. Något krämigt, något krispigt och någon frukt eller bär. Ett exempel är havregrynsgröt med äppelkompott, rostade hasselnötter och en klick kokosyoghurt

 

Citrusgröt

Har du några andra favoritprodukter från Saltå Kvarn?

Om jag äter ris till en maträtt så använder jag bara svart eller rött ris så det går åt flitigt hemma. Även linsgryta är en favorit såhär års, indisk daal är jag till exempel svag för, där är era röda linser grymma. Att snacksa på soltorkade aprikoser är också en favvo!

 

Hur stor roll spelar ekologiskt och hur en vara producerats när du går och handlar?

Kort sagt så försöker jag i största möjliga mån köpa ekologiskt då det både känns bra för mig, miljön och naturen. Att gynna närområden känns också fint. Köpa grönsaker på en bondgård kan vara bland det bästa jag vet under sommaren. Jag försöker också odla en del själv vilket är lyx.

 

 

Jag har förstått att du även är intresserad av matlagning, har det alltid varit så?

Det har vuxit fram senaste åren. Under och efter gymnasiet testade jag många olika ”dieter”. Jag var mycket sjuk under gymnasiet och försökte med allt jag kunde, tillslut blev kosten ett sista försök. På den vägen tvingades jag bli mer öppen för all sorts mat och inte bara klassisk husmanskost som jag är uppvuxen på. Då blev jag även mer och mer intresserad och fick lära mig mer själv, hitta nya vägar. Nu äter jag dock nästan allt och är fortsatt frisk, undviker gluten men annars så har jag ett öppet sinne och älskar testa nya grejer. Att laga mat har verkligen blivit både en hobby och passion. Jag kan tycka att det är som terapi att stå i köket – samtidigt som det kan göra mig så frustrerad om det inte blir som jag tänkt mig! Mat är också känslor. Jag älskar att träffa nära och kära och njuta av maten och sällskapet tillsammans.

 

Hur äter du under träninssäsong vs tävlingssäsong?

semelgröt

Största skillnaden är att under sommaren är jag mer hemma och kan välja vad jag ska äta, då blir det mycket varierat. Grillat på sommaren är härligt. Fräscha matiga sallader. Mer kalla grötar om det är varmt väder. Smoothiebowls är en favorit på sommaren. Jag försöker vara noga med att få i mig tillräckligt med protein, kolhydrater och fett.

När jag är iväg och tävlar bor vi alltid på hotell och då blir utbudet inte samma som hemma. Jag försöker alltid vara noga med att köpa eget mellanmål och prata med hotellet så jag får i mig det jag behöver. Roligt nog så äter jag alltid gröt mellan åken på en racedag. Bra med kolhydrater och det är något som jag vet att min mage mår bra av. Få ingredienser och lätt för magen. Då blir det alltid ”tourgröt” med en hackad banan och kanske lite fröer eller nötter för att ladda inför åk nr 2.

 

 

Ser du någon koppling mellan mat och prestation och på vilket sätt i så fall?

Absolut! Jag hade aldrig orkat träna 10 pass i veckan och flera timmar om dagen om jag inte stoppat i mig tillräckligt och rätt energi. Det är A & O som idrottare. Jag märker direkt om jag inte fått i mig bra käk under en tuff dag, då blir nästa dag lidande eftersom vi alltid ligger på gränsen

 

Nästa år är det OS, hur känns det? Hur tränar man inför ett OS?

Fantastiskt kul med OS! Det blir mitt tredje OS i karriären om jag kvalar in vilket jag verkligen hoppas. Just nu förbereder jag inget annorlunda än inför en vanlig säsong. Veckorna innan ett OS brukar vi ha ett så kallat Pre Camp där vi tränar och har väldigt bra förutsättningar, ibland egen kock osv vilket är lyx och verkligen optimerar träningen. Jag hoppas på en bra fys-sommar 2021, att jag håller mig skadefri och frisk. Jag är väldigt taggad på ett tredje OS.

 

Vill du också äta gröt som en alpin världsåkare? Klicka på grötbilderna så kommer du till respektive recept.

 

 

Vi gillar inte bara ekologisk och hållbar mat. Vi gillar också att återanvända våra förpackningar och papperspåsar. Här kommer lite linspiration kring hur du kan förvandla dina papperspåsar till fina juldekorationer eller kanske till och med till en julklapp.

juldekoration

De här fina stjärnorna kan du ha precis som de är, kanske på ett fint fat eller liggandes på en byrå. Du kan också göra fina julgranshängen av dem eller varför inte en girlang. Det som är så fint är att de ser avancerade ut, men är inte så svåra att göra. Bli inte skrämd av instruktionerna bara. Om du kollar på bilderna så ser du enkelt hur du ska göra.

Så här gör du:

1. Till varje stjärna behöver du två kvadrater. Rita upp två kvadrater på Julstjärnapappret du önskar använda dig av. Klipp ut kvadraterna och vik dem enligt bild, se siffra 1. Det vill säga, vik pappret på mitten, både lodrätt och vågrätt så att det blir som ett kors på pappret. Vik sedan även på diagonalen.

2. Nu ska du klippa i de lodrätta och vågrätt vecken (4 st). Klipp ungefär halvvägs in till mitten enligt bild, se siffra 2. Du klipper alltså inte i de diagonala vecken.

3. Nu ska det vikas enligt bild, se siffra 3. Du viker du in flärparna som skapats när du klippt så att de blir stjärnspetsar. När du är klar så har du 4 st stjärnspetsar.

4. Limma nu ihop de vikta kanterna genom att lägga dem lite omlott. Första stjärnan är nu klar. Gör nu en likadan stjärna, så du har två stycken.

5. Ta nu de två stjärnorna och limma ihop baksidorna mot varandra enligt bild, se siffra 5.

Nu har du en superfin stjärna!


tändsticksask-diy

Här kommer ett pyssel som även passar den mest opysslige. Det är enkelt att göra och passar dessutom utmärkt som en julklapp. Här kan du göra lite som du själv vill. Antingen kan du klippa ut hel bit från ett papper du tycker är fint och klistra direkt på asken. Eller så kan du göra som vi har gjort här och klippa ut delar från olika förpackningar och därefter klistrat fast dem på tändsticksasken som ett kollage.


glasburk med kak-ingredienserEn annan härlig julklapp att ge bort är denna glasburk fylld med ingredienserna till din favoritkaka. Superenkelt och en uppskattad julklapp.

Så här gör du:

1. Ta fram ditt favoritrecept på kaka, eller knäcke.

2. Fyll glasburken med ingredienserna i lager.

3. Sätt ett fint snöre eller lite granris runt locket tillsammans med en liten julhälsning (och receptet).

För att göra det extra enkelt har vi tagit fram ett recept som passar fint att ha i glasburken. Här hittar du recept till våra frökakor med choklad. Det är de kakorna du ser på bilden.

 

Hoppas du har fått lite inspiration kring vad du kan göra med tomma förpackningar och papperspåsar. Nu är det bara att fortsätta pyssla på när du ändå är igång.

Julstjärna-diy

Du en hel dag till ditt förfogande utan några som helst planer. Du vet att du vill baka och laga mat, men inte vad. Vad du däremot vet, är att det ska vara julinspirerat. Så här guidar vi dig igenom en heldag av mat och bak. Häng med!

Du vaknar, doppar tårna i golvet, rycker till när du känner kylan. Letar sökande med foten efter tofflorna och drar en lättnadens suck när du hittar dem under sängen. Hasar dig ut till köket halvt vaken, halvt sovande. Tänder adventsstjärnan och sätter igång kaffebryggaren. Samtidigt som kaffe småputtrar rör du ihop en magiskt god saffransgröt som du så smart förberett dagen innan. Många skulle hävda att denna gröt är en efterrätt, men är det så noga tänker du, den är ju god.

 

saffransgröt

 

Du tar tid på dig. Kanske läser du morgontidningen från pärm till pärm. När gjorde du det senast? Men pirrandet av julkänslor ökar och ökar tills det snart känns som ett helt tivoli i magen, så du sätter igång med dagens första bak. Som en uppvärmning vill du göra något snabbt och enkelt. Det ska vara gott och fint. Du fastnar för hasselnötsfudge. Sätter på en riktigt bra lista med jullåtar och känner hur bak-självförtroendet ökar för varje spelad jullåt. Precis när du ska hälla ut nötterna på plåten bränner du dig på fingret. En liten törn i en bagares morgon bara. Vad gör väl en blåsa på fingret i juletid?

 

fugde

 

Klockan är 13.00 och din mage har börjat knorra. Som att den säger ”hej, hallå, här är jag” för att fånga din uppmärksamhet. Dags för lunch är det definitivt. Grönkålspaj med fetaost och quinoa. Grönkål va, underskattat tänker du. Kanske att en liten pajbit blir över efter lunchen och att du då passar på att kila över till grannen med resterna.

 

Grönkålspaj

 

Som os-vinnare i julälskeri avslutar du dagen med två julbak. Första valet faller på kanderade nötter med chili och kanel. Du lyckas få dem så där perfekta som man bara ser i jultidningar och inte ens en brännskada kostade de. Ditt självförtroende i köket har nått sin peak.

 

Kanderade nötter med chili och nötter

 

Kvällfikat börjar närma sig och nu är det lika mörkt ute som när du gick upp. Du avslutar därför dagen med att baka en glutenfri, mjuk pepparkaka. För vad är väl en jul utan just pepparkaka?

 

Mjuk pepparkaka

 

Du glider nu ner i soffan, otroligt nöjd med din bak och mat-dag. Köket är kaos. Men det gör inget, städa kan du göra en annan dag. Bredvid dig står en kopp te och en bit av den mjuka pepparkakan, kanske även en god bok. Ute singlar små snöflingor sakta ner. De kommer förmodligen inte ligga kvar tills imorgon men vad gör det med kylen full av julbak.