Emelie Wikström stod på ett par skidor första gången redan som 1,5 åring. Kanske fastnade hon för det redan där och då. Nu är hon 28 år, tävlar i alpin skidåkning och har deltagit i bland annat världscuper och OS. Hon har tagit flera SM-medaljer och blev dessutom nyligen uttagen till VM-truppen i februari.

Vi fick kontakt med Emelie när vi uppmärksammade en bild på Instagram där hon bar på vår 10-kilos påse med havregryn. Hon berättade då att hon gillar våra havregryn och att hon alltid tar med sig dem när hon är ute och reser på sina skidtävlingar. 

 

Hur kommer det sig att du tar med våra havregryn när du reser på tävlingar?

emelie wikström

Det enkla svaret är för att jag älskar era havregryn. På touren kan jag tyvärr inte alltid koka gröten så då blir det en så kallad tourgröt. Då tar jag havregryn, kokande tevatten och blandar i en skål. Lägger på en tallrik som lock på skålen så att grynen får svälla medan jag plockar ihop resten av frukosten. Era havregryn binder sig bra även under denna tillagning vilket underlättar på touren. Men allra bäst är när jag får möjlighet att koka gröten i köket på hotellet.

 

Vad är det du gillar så mycket med gröt?

När jag var liten fick jag lära mig äta gröt i Lindvallen när vi var på läger, då var det klassisk gröt med lingonsylt eller äppelmos. Det var ingen hit till en början men jag lärde mig snabbt att äta och tycka om det. Jag älskar att gröt har blivit så mycket mer än den där klassiska gröten som många tänker att det är. Det finns oändligt många olika varianter att göra gröt på och det är egentligen bara fantasin som stoppar dig. Dessutom så står jag mig också mätt under lång tid på gröt så länge det är bra topping som mättar, den kombon är oslagbar.

 

Vilka är dina go-to recept när det kommer till gröt?

Hemma experimenterar jag mycket, där finns det alla valmöjligheter. Jag älskar att ha mycket tid till att laga gröten. Den bästa gröten görs med kärlek och inte på 5 min – även om den också blir god. Så första grejen är att ha tid. Jag försöker alltid att ha minst 3 toppings. Något krämigt, något krispigt och någon frukt eller bär. Ett exempel är havregrynsgröt med äppelkompott, rostade hasselnötter och en klick kokosyoghurt

 

Citrusgröt

Har du några andra favoritprodukter från Saltå Kvarn?

Om jag äter ris till en maträtt så använder jag bara svart eller rött ris så det går åt flitigt hemma. Även linsgryta är en favorit såhär års, indisk daal är jag till exempel svag för, där är era röda linser grymma. Att snacksa på soltorkade aprikoser är också en favvo!

 

Hur stor roll spelar ekologiskt och hur en vara producerats när du går och handlar?

Kort sagt så försöker jag i största möjliga mån köpa ekologiskt då det både känns bra för mig, miljön och naturen. Att gynna närområden känns också fint. Köpa grönsaker på en bondgård kan vara bland det bästa jag vet under sommaren. Jag försöker också odla en del själv vilket är lyx.

 

 

Jag har förstått att du även är intresserad av matlagning, har det alltid varit så?

Det har vuxit fram senaste åren. Under och efter gymnasiet testade jag många olika ”dieter”. Jag var mycket sjuk under gymnasiet och försökte med allt jag kunde, tillslut blev kosten ett sista försök. På den vägen tvingades jag bli mer öppen för all sorts mat och inte bara klassisk husmanskost som jag är uppvuxen på. Då blev jag även mer och mer intresserad och fick lära mig mer själv, hitta nya vägar. Nu äter jag dock nästan allt och är fortsatt frisk, undviker gluten men annars så har jag ett öppet sinne och älskar testa nya grejer. Att laga mat har verkligen blivit både en hobby och passion. Jag kan tycka att det är som terapi att stå i köket – samtidigt som det kan göra mig så frustrerad om det inte blir som jag tänkt mig! Mat är också känslor. Jag älskar att träffa nära och kära och njuta av maten och sällskapet tillsammans.

 

Hur äter du under träninssäsong vs tävlingssäsong?

semelgröt

Största skillnaden är att under sommaren är jag mer hemma och kan välja vad jag ska äta, då blir det mycket varierat. Grillat på sommaren är härligt. Fräscha matiga sallader. Mer kalla grötar om det är varmt väder. Smoothiebowls är en favorit på sommaren. Jag försöker vara noga med att få i mig tillräckligt med protein, kolhydrater och fett.

När jag är iväg och tävlar bor vi alltid på hotell och då blir utbudet inte samma som hemma. Jag försöker alltid vara noga med att köpa eget mellanmål och prata med hotellet så jag får i mig det jag behöver. Roligt nog så äter jag alltid gröt mellan åken på en racedag. Bra med kolhydrater och det är något som jag vet att min mage mår bra av. Få ingredienser och lätt för magen. Då blir det alltid ”tourgröt” med en hackad banan och kanske lite fröer eller nötter för att ladda inför åk nr 2.

 

 

Ser du någon koppling mellan mat och prestation och på vilket sätt i så fall?

Absolut! Jag hade aldrig orkat träna 10 pass i veckan och flera timmar om dagen om jag inte stoppat i mig tillräckligt och rätt energi. Det är A & O som idrottare. Jag märker direkt om jag inte fått i mig bra käk under en tuff dag, då blir nästa dag lidande eftersom vi alltid ligger på gränsen

 

Nästa år är det OS, hur känns det? Hur tränar man inför ett OS?

Fantastiskt kul med OS! Det blir mitt tredje OS i karriären om jag kvalar in vilket jag verkligen hoppas. Just nu förbereder jag inget annorlunda än inför en vanlig säsong. Veckorna innan ett OS brukar vi ha ett så kallat Pre Camp där vi tränar och har väldigt bra förutsättningar, ibland egen kock osv vilket är lyx och verkligen optimerar träningen. Jag hoppas på en bra fys-sommar 2021, att jag håller mig skadefri och frisk. Jag är väldigt taggad på ett tredje OS.

 

Vill du också äta gröt som en alpin världsåkare? Klicka på grötbilderna så kommer du till respektive recept.

 

 

Vi gillar inte bara ekologisk och hållbar mat. Vi gillar också att återanvända våra förpackningar och papperspåsar. Här kommer lite linspiration kring hur du kan förvandla dina papperspåsar till fina juldekorationer eller kanske till och med till en julklapp.

juldekoration

De här fina stjärnorna kan du ha precis som de är, kanske på ett fint fat eller liggandes på en byrå. Du kan också göra fina julgranshängen av dem eller varför inte en girlang. Det som är så fint är att de ser avancerade ut, men är inte så svåra att göra. Bli inte skrämd av instruktionerna bara. Om du kollar på bilderna så ser du enkelt hur du ska göra.

Så här gör du:

1. Till varje stjärna behöver du två kvadrater. Rita upp två kvadrater på Julstjärnapappret du önskar använda dig av. Klipp ut kvadraterna och vik dem enligt bild, se siffra 1. Det vill säga, vik pappret på mitten, både lodrätt och vågrätt så att det blir som ett kors på pappret. Vik sedan även på diagonalen.

2. Nu ska du klippa i de lodrätta och vågrätt vecken (4 st). Klipp ungefär halvvägs in till mitten enligt bild, se siffra 2. Du klipper alltså inte i de diagonala vecken.

3. Nu ska det vikas enligt bild, se siffra 3. Du viker du in flärparna som skapats när du klippt så att de blir stjärnspetsar. När du är klar så har du 4 st stjärnspetsar.

4. Limma nu ihop de vikta kanterna genom att lägga dem lite omlott. Första stjärnan är nu klar. Gör nu en likadan stjärna, så du har två stycken.

5. Ta nu de två stjärnorna och limma ihop baksidorna mot varandra enligt bild, se siffra 5.

Nu har du en superfin stjärna!


tändsticksask-diy

Här kommer ett pyssel som även passar den mest opysslige. Det är enkelt att göra och passar dessutom utmärkt som en julklapp. Här kan du göra lite som du själv vill. Antingen kan du klippa ut hel bit från ett papper du tycker är fint och klistra direkt på asken. Eller så kan du göra som vi har gjort här och klippa ut delar från olika förpackningar och därefter klistrat fast dem på tändsticksasken som ett kollage.


glasburk med kak-ingredienserEn annan härlig julklapp att ge bort är denna glasburk fylld med ingredienserna till din favoritkaka. Superenkelt och en uppskattad julklapp.

Så här gör du:

1. Ta fram ditt favoritrecept på kaka, eller knäcke.

2. Fyll glasburken med ingredienserna i lager.

3. Sätt ett fint snöre eller lite granris runt locket tillsammans med en liten julhälsning (och receptet).

För att göra det extra enkelt har vi tagit fram ett recept som passar fint att ha i glasburken. Här hittar du recept till våra frökakor med choklad. Det är de kakorna du ser på bilden.

 

Hoppas du har fått lite inspiration kring vad du kan göra med tomma förpackningar och papperspåsar. Nu är det bara att fortsätta pyssla på när du ändå är igång.

Julstjärna-diy

Du en hel dag till ditt förfogande utan några som helst planer. Du vet att du vill baka och laga mat, men inte vad. Vad du däremot vet, är att det ska vara julinspirerat. Så här guidar vi dig igenom en heldag av mat och bak. Häng med!

Du vaknar, doppar tårna i golvet, rycker till när du känner kylan. Letar sökande med foten efter tofflorna och drar en lättnadens suck när du hittar dem under sängen. Hasar dig ut till köket halvt vaken, halvt sovande. Tänder adventsstjärnan och sätter igång kaffebryggaren. Samtidigt som kaffe småputtrar rör du ihop en magiskt god saffransgröt som du så smart förberett dagen innan. Många skulle hävda att denna gröt är en efterrätt, men är det så noga tänker du, den är ju god.

 

saffransgröt

 

Du tar tid på dig. Kanske läser du morgontidningen från pärm till pärm. När gjorde du det senast? Men pirrandet av julkänslor ökar och ökar tills det snart känns som ett helt tivoli i magen, så du sätter igång med dagens första bak. Som en uppvärmning vill du göra något snabbt och enkelt. Det ska vara gott och fint. Du fastnar för hasselnötsfudge. Sätter på en riktigt bra lista med jullåtar och känner hur bak-självförtroendet ökar för varje spelad jullåt. Precis när du ska hälla ut nötterna på plåten bränner du dig på fingret. En liten törn i en bagares morgon bara. Vad gör väl en blåsa på fingret i juletid?

 

fugde

 

Klockan är 13.00 och din mage har börjat knorra. Som att den säger ”hej, hallå, här är jag” för att fånga din uppmärksamhet. Dags för lunch är det definitivt. Grönkålspaj med fetaost och quinoa. Grönkål va, underskattat tänker du. Kanske att en liten pajbit blir över efter lunchen och att du då passar på att kila över till grannen med resterna.

 

Grönkålspaj

 

Som os-vinnare i julälskeri avslutar du dagen med två julbak. Första valet faller på kanderade nötter med chili och kanel. Du lyckas få dem så där perfekta som man bara ser i jultidningar och inte ens en brännskada kostade de. Ditt självförtroende i köket har nått sin peak.

 

Kanderade nötter med chili och nötter

 

Kvällfikat börjar närma sig och nu är det lika mörkt ute som när du gick upp. Du avslutar därför dagen med att baka en glutenfri, mjuk pepparkaka. För vad är väl en jul utan just pepparkaka?

 

Mjuk pepparkaka

 

Du glider nu ner i soffan, otroligt nöjd med din bak och mat-dag. Köket är kaos. Men det gör inget, städa kan du göra en annan dag. Bredvid dig står en kopp te och en bit av den mjuka pepparkakan, kanske även en god bok. Ute singlar små snöflingor sakta ner. De kommer förmodligen inte ligga kvar tills imorgon men vad gör det med kylen full av julbak.

Om man letar efter Manfred hittar man honom 90% av gångerna i bageriet. Där står han ofta försjunken vid bakbordet i färd med att baka ett himmelskt bröd eller experimentera fram en ny sorts croissant. Just det är även är talande för hans stil i bageriet, gedigen kunskap blandad med tradition och härlig lekfullhet. När man frågar Manfred om surdeg och bak tar han sig alltid tid att svara utförligt och det är omöjligt att värja sig för den kärlek han förmedlar kring hantverket. Han är vår alldeles egna guru inom surdeg och bakning.

 

Hur började allt? Hur kom du in på bakning?

Jag kommer från Tyskland och växte upp i ett bageri där det var självklart att baka med

Bagarmästare-Manfredsurdeg. Men min passion var från början klassisk musik. Jag hade turen att kunna
jobba med musiken och pluggade orkestermusik. Men på grund av en olycka under studierna kunde jag inte fortsätta med utbildningen. Min mamma hade tidigare varit orolig för att jag inte skulle kunna försörja mig på musiken och hade övertalat mig att gå en 3-årig bakutbildning. Så jag hade det i ryggen när jag tog beslutet att byta bana. Jag pluggade sedan till bagarmästare och praktiserade på olika företag. Det var så jag kom in på själva bakningen.

Sen har jag alltid tyckt om att kunna bidra till en rättvisare värld och engagerade mig tidigt i olika hjälporganisationer. Att baka var därför bara ett alternativ för mig om jag kunde jobba med ekologiska råvaror, hållbarhetstänk och bra arbetsvillkor.

 

Och när började du jobba på Saltå Kvarn?

Jag kom till Saltå Kvarn första gången1989 och var här i cirka fem år. Sen åkte jag tillbaka till Tyskland och jobbade där med ställa om ett bageri till ekologiskt och hållbart. När Saltå Kvarn sedan frågade mig 2000 om jag ville komma tillbaka sa jag ja och sedan dess har jag varit här.

 

Vad är det som gör att du stannat här så länge?

Det är Saltå Kvarn som företag. Helhetstänket som alltid har funnits. Dels aspekten kring människor, allas lika värde och hur vi värnar om varandra. Och dels att Saltå Kvarn alltid har strävat efter att hitta sätt att producera mat i harmoni med naturen.

 

Vad tycker du är roligast att baka?

Jag gillar att jobba med fullkorn och råg för att det är svårt att göra ett gott bröd med det. Det kräver mer engagemang för att göra det gott och det är en rolig utmaning.

 

Vad tror du att det är som lockar folk till surdegsbröd?

Saltå Kvarn -Bageri

Att det är hälsosamt. Och att mångfalden  har ökat markant i Sverige vilket med tiden gjort att folk har öppnat sig för nya livsmedel. Surdegstraditionerna och råvarorna är så olika i olika länder och när dessa blandas blir det en ny dynamik i det. Nya spännande produkter och inspiration från utlandet fyller våra brödbutiker.

 

Vi har sett en stor ökning av hemmabak under Corona, tror du att det har påverkat hur man ser på brödbakning nu?

Hemmabakningen kom igång redan innan genom det kursutbud som finns i Sverige. Men sen bidrog Corona till en extra stark ökning. Jag tror definitivt att det kommer hålla i sig. Jag har hört från flera håll att det även har blivit ett sätt för familjen att samlas. Det jag hoppas på är att denna period kommer bidra till insikt kring hur viktigt det är med svenskt spannmål, hur sårbara vi är och vikten av att äta mer närproducerat.

 

Vad tror du är nästa grej inom surdeg?

Att använda nya surdegstekniker och att integrera gamla metoder i den dagliga produktionen. Jag tror att även att fler typer av bakverk kommer att bakas med surdeg.

 

Är du färdiglärd inom surdeg nu?

Absolut inte. Jag går fortfarande olika master-kurser. De olika nätverk jag har blivit inbjuden till genom åren har även visat mig att det finns mycket kunskap, inspiration och innovation att hämta än.

 

En sista fråga. Om man är ny inom surdegsbakning, tycker det känns svårt och krångligt, vad är ditt tips då?

Saltå Kvarn - Bröd

Det viktigaste är att använda alla sinnen och utveckla dem till mätinstrument. Och att ta sig tid. Se det som ett experiment. Du kan till exempel göra 2 eller 3 surdegsstarter med olika mjöler av samma sort eller fermentera i olika temperaturer. Gör det med familjen och prata sinsemellan. Då får man igång en diskussion och man lär sig fortare. Tänk kemiundervisningen i högstadiet. Ett lustfyllt lärande.

 

 

 

 

Det finns fortfarande några platser kvar till hösten kurser inom surdeg. Inom några veckor kommer även vårens kurser att släppas. Mer information hittar du här >>

Nu har vi släppt fler härliga nyheter, både inom snacks- och frukostkategorin. 

 

Krispiga Äpplen och Krispig Mango.

Här kommer fler godare och nyttigare snacks. Vår Krispiga Mango och Krispiga Äpplen är gjorda på 100% ekologisk frukt. De är fiberrika, utan tillsatser och utan tillsatt socker. Ett perfekt snack att äta ”on the go” för att hålla energin uppe.

De torkas på låg värme för att bevara den goda smaken och alla nyttigheter. Resultatet är krispiga bitar med intensiv smak av äpple respektive mango. Vår Krispiga Äpplen är dessutom rika på C-vitamin.

 

Aprikos & Dadelmüsli.

Nu blir frukosten en ännu skönare stund på dagen. Som ett tillskott till familjen med frukostprodukter kommer här en ekologisk Aprikos & Dadelmüsli. En 100% naturlig och fiberrik müsli med smak av solmogna aprikoser och dadlar.

Müslin är nyckelhålsmärkt, naturlig och fiberrik med solmogna aprikoser och dadlar, fullkornsflingor av svenskodlad spannmål samt krispiga cornflakes, pumpakärnor, russin och fikon.

Vår Aprikos & Dadelmüsli innehåller zink som bidrar till immunsystemets funktion. Den är också en källa till järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning samt bidrar till syretransport i kroppen.

Aprikoserna som används i müslin är mörkare i färgen för att de inte är svavlade. Osvavlade aprikoser håller minst lika bra och fortsätter att utveckla smak och arom, så nyttigheterna och sötman har bevarats fint. Både den färska och torkade frukten är näringsrik och innehåller bland annat fiber och mineraler.

Müsli