Russin mini_1_lr

En av Saltå Kvarns storsäljare, ekologiska russin från Turkiet, gör stor skillnad för människor och miljö genom ett ambitiöst projekt kring odlingarna som heter Happy Village.

Förutom att alla Saltå Kvarns russin produceras ekologiskt gör de också mer gott för människor på plats genom Happy Village-projektet som drivs lokalt. Det är ett projekt som med experthjälp och annat stöd hjälper hela byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling. Man gör också viktiga insatser för att förbättra levnadsstandard och arbetsvillkor för människorna som arbetar med odling och skörd. Genom att hela byar ställer om till ekologisk odling undviker man risken att ekologiska odlingar kontamineras av kemiska bekämpningsmedel från konventionell odling i samma område. De förbättringar av levnadsstandard och arbetsförhållanden som Happy Village-projektet arbetar med kan exempelvis handla om att förbättra vattenförsörjningen i en by och att bygga ordentliga bostäder för gästarbetare och deras familjer.

– Det här har stor och mycket konkret betydelse för odlarna och byarna och det är ett lyft för många gästarbetare som annars kan få leva under lägerliknande förhållanden under skörden, berättar Sara Herza som är kategoriansvarig på Saltå Kvarn.

Idag är 150 byar och 3.000 odlare med i Happy Village-projektet, som är kontrollerat av en extern tredjepart. Saltå Kvarn stödjer projektet genom att göra alla sina inköp av russin från leverantören bakom projektet och betala det högre pris som ekologiskt och socialt hållbar produktion kostar. Förutom detta ger Saltå Kvarn också direkt stöd, i år ska man bland annat sponsra en utvald insats inom Happy Village. Som konsument kan man stödja Happy Village-projektet genom att välja Saltå Kvarns russin. Även Saltå Kvarns aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter ingår i Happy Village-satsningen.

 

5017-Russin-mini-6X14g-justerad

Tisdagen den 28e maj slog Saltå Kvarn officiellt upp portarna inför sommaren och lanserade ”Destination Saltå”, en vision om att stärka Saltå’s position som utflyktsmål och mötesplats för alla som vill njuta av biologisk mångfald, uppleva naturens smaker och lära om hur näringsrik mat och hållbarhet går hand i hand.

I det gamla kvarnområdet vid Järna söder om Södertälje, bredvid den karaktäristiska kvarnen vid E4:an, växer nu en välkomnande mötesplats fram – Destination Saltå – med fokus på hållbarhet och ekologi, vackert belägen vid Moraån.

”Vi inviger nu första etappen av totalt sex, som vi ska genomföra i steg under de kommande fem åren, berättar Jonas Regnér, vd för Saltå kvarn. Vi ska utveckla Saltå till en ännu populärare destination, där man kan njuta av biologisk mångfald och uppleva naturens smaker genom vårt bageri, butik, kvarn, mejeri och de ekologiska kretsloppsgårdarna i trakten.”

I sommar kan man bland annat köpa enklare förtäring som kaffe, bakverk och smörgåsar i butiken, som tillfälligt ligger i det tidigare caféet, som kan avnjutas på verandan eller i gröngräset.

En spännande nyhet för i år är en ekologisk glass, som utvecklats av Henrik Cewert, känd från Järna Glass. Den är gjord på lokala råvaror från Järna Mejeri och de ekologiska kretsloppsgårdarna i trakten: Nibble, Skäve och Yttereneby. Glassen säljs i Henriks ”glass-truck”som kommer vara på plats på Saltå i stort sett hela sommaren.

En annan nyhet är ”Saltårullen”, ett ekologiskt bröd bakat på surdeg som ett traditionellt pitabröd, men har vidareutvecklats med nordiska spannmål som korn, dinkel och råg.

Visionen är att Saltå steg för steg fram till 2023 ska förädla området till en destination, som lockar besökare med bland annat växthus, där man kan fika året om – uppvärmt av havreskalen från Saltås havreskalspanna, Bondens marknad och mycket mer. Surdegskursverksamheten ska också utvecklas vidare till internationell klass. Saltåhar också påbörjat ett samarbete med Rosendals trädgårdar som bidragit med tips, råd och praktiskt till nya planteringar. Framåt vintern återinvigs den tidigare butikslokalen som i stunden renoveras.

Saltå välkomnar besökare; familjer, fikagäster, kunder såväl som proffsbagare eller intresserade som vill veta mer om Saltås principer: Alltid ekologiskt, viktigare HUR än VAR, Inga tillsatser och Rättvist.

Saltås historia och arv kommer fortsatt att vara en självklar del av miljön med berättelsen om varför man med fog kan kalla Saltåplatsen för ekologins vagga.

I bageriet från 1970, bakas fortsatt bakverk och bröd av Saltå Kvarns bagare. Här används enbart ekologiska råvaror samt mjöl som mals i Soderstenkvarnarna från 1920-talet.

”Här finns mycket att uppleva och vi hoppas på många besökare i sommar och alla ska känna sig varmt välkomna till nya Destination Saltå, avslutar Jonas.”

Nyttiga mellanmål för stora och små

Nu lanserar vi fler nya hälsosamma och ekologiska mellanmål – Rostade Kokoschips och två nya snacks i Softafamiljen – Softa Tranbär och Softa Rabarber. Alla nyheterna är fiberrika som ger bra mättnadskänsla och är helt utan tillsatser. 

Rostade Kokoschips har fått extra smak av kakao och är rostade till lagom krispighet. Förutom kakao är två av varianterna smaksatta med banan och kaffe. De innehåller få kolhydrater, mycket fibrer, och naturligt mättat fett – en optimal näringssammansättning för en hälsosam livsstil. Rostade Kokoschips kommer i lagom stor förpackning, att ta med i träningsväskan, eller som ett gott snack ”on the go”.

Kokoschips

Finns i tre smaker: Banan & Kakao » | Kaffe & Kakao » | Kakao »

Softa Rabarber och Softa Tranbär är ekologiska hela tranbär och syrliga rabarber som torkats på låg temperatur till perfekt konsistens. Mjuka och saftiga helt utan tillsatser! I sortimentet finns sedan tidigare Softa Jordgubbar och Softa Körsbär. Fiberrika mellanmål eller ett nyttigare alternativ till godis för hela familjen!

Välj eller mixa: Softa hela Tranbär » | Softa Rabarber »

Saltå Kvarn lanserar Softa Jordgubbar och Softa Körsbär – en helt ny mellanmålsprodukt för kategorin torkad frukt. Det är hela bär, jordgubbar och körsbär med extra sötma från äppeljuice som torkats i ugn i låg temperatur till perfekt konsistens utan några extra tillsatser.
Att tillsätta torkad frukt och bär i kosten är både ett enkelt och gott sätt att få i sig antioxidanter, mineraler och vitaminer och samtidigt höja sitt näringsintag.
Produkterna passar bra som mellanmål, att blanda i müslin eller som topping till gröt eller smoothie. Perfekt att ha med i väskan på språng när blodsockret faller. Ett nyttigare alternativt till godis att njuta av med gott samvete.

Produkterna är Eko-märkta och odlade i Turkiet tillsammans med odlare från projektet Happy Village. Projektet är ett initiativ som hjälper och stöttar byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling och förbättra villkoren och levnadsstandarden för de som arbetar med odlingen och skörden. Happy Village startade 1991 och omfattar idag 140 byar där 12.000 helt har ställt om till ekologisk odling.

Påsarna innehåller 40 gram bär och kostar 22 kr.

Saltå Kvarn Softa jordgubbar
Saltå Kvarn Softa körsbär

Äntligen! 2018 blev året då alla pratade klimat! För tio år sedan var det inte många som visste vad växthuseffekten innebar, men idag vet de allra flesta att klimatet sakta håller på att förändras på grund av den ökande halten av koldioxid i atmosfären. Varenda dagstidning rapporterade så gott som dagligen under årets andra hälft om klimatet. Och klimatångest blev ett nytt begrepp som användes flitigt. Men vi på Saltå Kvarn vill att vi alla går från klimatångest till klimataktion!

På Saltå Kvarn har vi en fossilfri produktion där vi använder havreskal (en restprodukt från vår produktion av havreprodukter) för att värma våra fastigheter och tillverka våra produkter i vår kvarn. 2006 var vi också först i Sverige med att klimatkompensera våra transporter. Vi valde att kompensera genom trädplantering. Sedan dess har vi fortsatt klimatkompensera våra transporter och fram tills idag har vi kompenserat 8 659 ton koldioxidekvivalenter (CO2e). Det motsvarar (på ett ungefär) att 2400 bilar har tagits bort från vägarna, plantering av 27 500 träd eller att 60 fotbollsplaner har återbeskogats.

De cirka 27 500 träd som planterats har inte bara bidragit till att ta motsvarande 8659 ton koldioxidekvivalenter från atmosfären. Genom att välja certifierade projekt med fokus på fattigdomsbekämpning genom ekosystemtjänster, har vi kunnat bidra med mycket mer.

Saltå Kvarn arbetar med ett projekt i Bolivia som är certifierat enligt Plan Vivo. Grunderna i Plan Vivo innebär att de projekt som certifieras har som syfte att bekämpa fattigdom genom ersättning för ekosystemtjänster. (En ekosystemtjänst är en produkt eller en tjänst som naturens ekosystem ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Några exempel är pollinering, naturlig vattenreglering och naturupplevelser.) Vidare ska arbetet i projektet utgå från så kallat ”bottom-up-perspektiv” det vill säga att utgångspunkten ska vara odlarens behov, planteringen ska göras på odlarens egen mark, enbart inhemska trädsorter får användas, 60 procent av varje såld kredit ska tillfalla odlaren och transparens ska finnas genom hela kedjan. För att projektet ska bli certifierat måste det också visa att det leder till minskade utsläpp än om det inte funnits – detta kallas att också additionalitet när man pratar om klimatkompensation.

Till projektet i Bolivia, där Saltå Kvarn klimatkompenserar, är nästan 1000 odlare knutna. Projektet har 12 agronomer anställda som arbetar bland annat med rådgivning till odlarna. Fröna till de 13 olika trädslagen som används, samlas i skogen av odlarna och ger dem ytterligare inkomster. Fröna drivs sedan upp till små träd på projektets plantskola. När en odlare ska påbörja arbetet besöks de av agronomerna som ger dem råd kring vilka träd som passar deras mark och deras behov. Grunden är att olika trädslag blandas och att man arbetar med så kallad agroforestry – det innebär att man även planterar träd som ger avkastning till exempel citrus, kakao och kaffe blandat med de övriga träden. Odlaren får inkomst från projektet, men också genom avkastningen från det som odlas.

Klimatkompensation är inte ett sätt att köpa sig fri, utan ett sätt att självbeskatta sig själv och samtidigt göra världen lite bättre – ett träd i taget. Vill du läsa mer, hittar du mer information här: Zeromission