Tisdagen den 28e maj slog Saltå Kvarn officiellt upp portarna inför sommaren och lanserade ”Destination Saltå”, en vision om att stärka Saltå’s position som utflyktsmål och mötesplats för alla som vill njuta av biologisk mångfald, uppleva naturens smaker och lära om hur näringsrik mat och hållbarhet går hand i hand.

I det gamla kvarnområdet vid Järna söder om Södertälje, bredvid den karaktäristiska kvarnen vid E4:an, växer nu en välkomnande mötesplats fram – Destination Saltå – med fokus på hållbarhet och ekologi, vackert belägen vid Moraån.

”Vi inviger nu första etappen av totalt sex, som vi ska genomföra i steg under de kommande fem åren, berättar Jonas Regnér, vd för Saltå kvarn. Vi ska utveckla Saltå till en ännu populärare destination, där man kan njuta av biologisk mångfald och uppleva naturens smaker genom vårt bageri, butik, kvarn, mejeri och de ekologiska kretsloppsgårdarna i trakten.”

I sommar kan man bland annat köpa enklare förtäring som kaffe, bakverk och smörgåsar i butiken, som tillfälligt ligger i det tidigare caféet, som kan avnjutas på verandan eller i gröngräset.

En spännande nyhet för i år är en ekologisk glass, som utvecklats av Henrik Cewert, känd från Järna Glass. Den är gjord på lokala råvaror från Järna Mejeri och de ekologiska kretsloppsgårdarna i trakten: Nibble, Skäve och Yttereneby. Glassen säljs i Henriks ”glass-truck”som kommer vara på plats på Saltå i stort sett hela sommaren.

En annan nyhet är ”Saltårullen”, ett ekologiskt bröd bakat på surdeg som ett traditionellt pitabröd, men har vidareutvecklats med nordiska spannmål som korn, dinkel och råg.

Visionen är att Saltå steg för steg fram till 2023 ska förädla området till en destination, som lockar besökare med bland annat växthus, där man kan fika året om – uppvärmt av havreskalen från Saltås havreskalspanna, Bondens marknad och mycket mer. Surdegskursverksamheten ska också utvecklas vidare till internationell klass. Saltåhar också påbörjat ett samarbete med Rosendals trädgårdar som bidragit med tips, råd och praktiskt till nya planteringar. Framåt vintern återinvigs den tidigare butikslokalen som i stunden renoveras.

Saltå välkomnar besökare; familjer, fikagäster, kunder såväl som proffsbagare eller intresserade som vill veta mer om Saltås principer: Alltid ekologiskt, viktigare HUR än VAR, Inga tillsatser och Rättvist.

Saltås historia och arv kommer fortsatt att vara en självklar del av miljön med berättelsen om varför man med fog kan kalla Saltåplatsen för ekologins vagga.

I bageriet från 1970, bakas fortsatt bakverk och bröd av Saltå Kvarns bagare. Här används enbart ekologiska råvaror samt mjöl som mals i Soderstenkvarnarna från 1920-talet.

”Här finns mycket att uppleva och vi hoppas på många besökare i sommar och alla ska känna sig varmt välkomna till nya Destination Saltå, avslutar Jonas.”

Russin mini_1_lr

En av Saltå Kvarns storsäljare, ekologiska russin från Turkiet, gör stor skillnad för människor och miljö genom ett ambitiöst projekt kring odlingarna som heter Happy Village.

Förutom att alla Saltå Kvarns russin produceras ekologiskt gör de också mer gott för människor på plats genom Happy Village-projektet som drivs lokalt. Det är ett projekt som med experthjälp och annat stöd hjälper hela byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling. Man gör också viktiga insatser för att förbättra levnadsstandard och arbetsvillkor för människorna som arbetar med odling och skörd. Genom att hela byar ställer om till ekologisk odling undviker man risken att ekologiska odlingar kontamineras av kemiska bekämpningsmedel från konventionell odling i samma område. De förbättringar av levnadsstandard och arbetsförhållanden som Happy Village-projektet arbetar med kan exempelvis handla om att förbättra vattenförsörjningen i en by och att bygga ordentliga bostäder för gästarbetare och deras familjer.

– Det här har stor och mycket konkret betydelse för odlarna och byarna och det är ett lyft för många gästarbetare som annars kan få leva under lägerliknande förhållanden under skörden, berättar Sara Herza som är kategoriansvarig på Saltå Kvarn.

Idag är 150 byar och 3.000 odlare med i Happy Village-projektet, som är kontrollerat av en extern tredjepart. Saltå Kvarn stödjer projektet genom att göra alla sina inköp av russin från leverantören bakom projektet och betala det högre pris som ekologiskt och socialt hållbar produktion kostar. Förutom detta ger Saltå Kvarn också direkt stöd, i år ska man bland annat sponsra en utvald insats inom Happy Village. Som konsument kan man stödja Happy Village-projektet genom att välja Saltå Kvarns russin. Även Saltå Kvarns aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter ingår i Happy Village-satsningen.

 

5017-Russin-mini-6X14g-justerad

IMG_9483.jpgTänk att vi har julen att se fram emot när dagarna är som allra mörkast. Ljusen, dofterna, smakerna och familjen som värmer oss i vinterkylan. Låt julen få bli en tid för frid och avkoppling. Välj ut vad du ska bidra med till julbordet med omsorg och låt kärleken och glädjen vara med dig i köket!

IMG_9556.jpgSom små köttbullar ser de ut, men de här är faktiskt gjorda på sötmandel och helt vegetariska. Bullarna kokas först i buljong innan de steks gyllene i rikligt med smör. Se recept här.

Grönkålspaj.JPGEn härlig grönkålspaj med vita bönor och fetaost. Bakad som en smulpaj med ett täcke av quinoamjöl, parmesanost och pinjenötter. Kan det bli bättre? Se recept här.

010.JPGVårt italienska arborioris är toppen att koka risgrynsgröt på. Det är ju ett risottoris, så det innehåller mycket stärkelse vilket gör det riktigt klibbigt. Testa att koka din risgrynsgröt som en risotto, koka först enligt receptet med vatten, smör och salt. Tillsätt sedan mjölken under omrörning och låt den koka in. Fyll på med mer mjölk eftersom. Det tar en evig tid, det ska erkännas, men gott blir det! Se recept här.

IMG_9535.jpgFår du sedan gröt över är det väldigt gott att göra ris á la Malta. Egentligen är det inte svårare än att röra ner vispad grädde, florsocker och vaniljsocker i den kalla gröten. Det blir en underbar efterrätt! Se recept här.

IMG_9606Testa att göra din pepparkaksdeg på rismjöl och bovetemjöl i år!  Se recept här.

IMG_9500En saffransdoftande kaka med glasyr och torkad frukt gör sig fint på efterrättsbordet. Se recept här. För mer inspiration till julmat och julgodis, kolla in vår hemsida: Gott i juletid.

Nu startar vår pepparkakshustävling på Instagram. Vill du vara med och tävla med ditt pepparkakshus? Bygg ditt hus, fota och ladda upp på Instagram, tagga @saltakvarn och skriv #saltåpepparkakshus i texten för att vara med och tävla. Du måste ha en öppen profil för att vi ska kunna se ditt tävlingsbidrag. Saltå Kvarn väljer ut tre favoritbidrag där vinnaren sedan utses genom en omröstning på Instagram. Ditt tävlingsbidrag måste vara inne senast den 26 december 2019. Vinnaren får goda priser. Lycka till!

Detta fantastiska pepparkakshus är bakat av Barsja som arbetade i Saltås bageri under 70- och 80-talet. Hennes hus var helt fantastiska och vill du få tips på att lyckas med dekorationen av ditt pepparkakshus har vi tidigare bloggat Barsjas tips, så har du inte pyntat ditt hus så läs mer här: Pynta ditt hus som Barsja

 

 

Vinsten består av produkter från Saltå Kvarn och kommer att skickas ut under januari. Vi har tyvärr inte möjlighet att skicka vinster utanför Sverige.

Vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR- dataskyddsförordningen och sparar endast dina uppgifter i detta ändamål. Se mer här: Policy för skydd av personuppgifter

 

Nyttiga mellanmål för stora och små

Nu lanserar vi fler nya hälsosamma och ekologiska mellanmål – Rostade Kokoschips och två nya snacks i Softafamiljen – Softa Tranbär och Softa Rabarber. Alla nyheterna är fiberrika som ger bra mättnadskänsla och är helt utan tillsatser. 

Rostade Kokoschips har fått extra smak av kakao och är rostade till lagom krispighet. Förutom kakao är två av varianterna smaksatta med banan och kaffe. De innehåller få kolhydrater, mycket fibrer, och naturligt mättat fett – en optimal näringssammansättning för en hälsosam livsstil. Rostade Kokoschips kommer i lagom stor förpackning, att ta med i träningsväskan, eller som ett gott snack ”on the go”.

Kokoschips

Finns i tre smaker: Banan & Kakao » | Kaffe & Kakao » | Kakao »

Softa Rabarber och Softa Tranbär är ekologiska hela tranbär och syrliga rabarber som torkats på låg temperatur till perfekt konsistens. Mjuka och saftiga helt utan tillsatser! I sortimentet finns sedan tidigare Softa Jordgubbar och Softa Körsbär. Fiberrika mellanmål eller ett nyttigare alternativ till godis för hela familjen!

Välj eller mixa: Softa hela Tranbär » | Softa Rabarber »